用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校不講級名次
樓主: cc_2012
go

學校不講級名次   [複製鏈接]

大件仔 發表於 18-4-16 22:55
我都係, 學校以往都有三分一人派B1, 亞仔二次呈分都在B2, 呈三成績都係一樣名次, 但學校加晒三次就話佢係B3 ...

呈3有同學仔追到好前的分數?或數一分已拉開呈分距離

IloveJJ 發表於 18-4-16 23:11
兩次呈分都B2,最後點解會B3?老師有無解釋呢?
問緊,未覆我, 唔知學校會不會講呈分排名比我知, 另外想知道學校呈上教育局後, 教育局是否會將分數標準化, 所以最後可能同學校估計的成績有出入?

王家爸爸 發表於 18-4-16 22:00
中西區?

吾系,不過講左名次,但又點知上年同一名次派去邊尼?  人地可能自行入左尼 比我不如簡單d,你話比我聽band幾就可以, 博吾博自己想下

大件仔 發表於 18-4-16 22:55
我都係, 學校以往都有三分一人派B1, 亞仔二次呈分都在B2, 呈三成績都係一樣名次, 但學校加晒三次就話佢係B3 ...

都要睇師兄姐生吾生性,會對照他們考pres1 成績而定你仔band, 分數高跟本無意義,有d學校卷出得淺,有d出得深

angiehouse 發表於 18-4-17 07:23
吾系,不過講左名次,但又點知上年同一名次派去邊尼?  人地可能自行入左尼 比我不如簡單d,你話比我聽band ...
如果唔係中西區,情況好唔同,中西區唔係寶校既都有名次。

大件仔 發表於 18-4-16 23:23
問緊,未覆我, 唔知學校會不會講呈分排名比我知, 另外想知道學校呈上教育局後, 教育局是否會將分數標準化,  ...
標準化後只係一個名次順序, 只影響到你响區入面最終排第幾, 唔會個順序變前咗。

回覆樓主

有banding 其實都ok。。。

王家爸爸 發表於 18-4-17 09:54
如果唔係中西區,情況好唔同,中西區唔係寶校既都有名次。

沙田區,吾系寶校,一直派位吾差,所以吾講名次應該有其他原因,所以我信老師,吾會為保頭三率

angiehouse 發表於 18-4-17 07:29
都要睇師兄姐生吾生性,會對照他們考pres1 成績而定你仔band, 分數高跟本無意義,有d學校卷出得淺,有d出 ...
想問學校知不知道上兩次師兄pre S1成績?定係學校只用派到b2學校人數作參考?

大件仔 發表於 18-4-17 10:31
想問學校知不知道上兩次師兄pre S1成績?定係學校只用派到b2學校人數作參考? ...

吾肯定校長知吾知,不過都吾會講,可能講得太多重混亂,上次pres 1成績重要經過一輪推算先計到今年,好多家長知d吾知d,或者學校怕會用來challange 老師學校掛

IloveJJ 發表於 18-4-17 10:56
你學校俾既名次係標準化未?如果未,咁標準化之後名次有機會變。如果已標準化,個名次唔會變 ,但學校估既b ...
配對完三次Pre-S1後, 排名可能會不同

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-4-17 11:02
配對完,唔係只影響各banding人數嗎?點解都影響排名呢?
假設A和B兩個學生, 三次呈分校內排名係:

A: 3/8/3, 累計大約級4
B: 5/5/5, 累計係級5

Pre-S1配對分:

第3名: 95
第5名: 93
第8名: 88

A學生得到既Pre-S1配對分: 95+88+95=278
B學生得到既Pre-S1配對分: 93+93+93=279

最後, 經過Pre-S1配對成績後, B學生係全港排名, 係高過A學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-4-17 11:13
原來配對係一個分嚟架?謝謝高人
好明顯, 妳無睇呢個帖:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473

大件仔 發表於 18-4-16 23:23
問緊,未覆我, 唔知學校會不會講呈分排名比我知, 另外想知道學校呈上教育局後, 教育局是否會將分數標準化,  ...

學校只知三次分別的呈分排名,三次呈分後的總排名,只有教育局知。即是若學校比到一個棑名你,都不會是真的那一個。
‹ 上一主題|下一主題