用戶登錄
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 南區女仔係咪乙一一定要填聖心先有機會? ...
發新帖回覆
go

南區女仔係咪乙一一定要填聖心先有機會?

如題,請教導

馬騮狗 發表於 18-4-16 20:26
如題,請教導

是,因這間是南區No 1, 放乙二無機會

tpmon 發表於 18-4-17 08:41
是,因這間是南區No 1, 放乙二無機會

Thx

回覆樓主:

小女是聖心小學,請問甲一是否一定都要填聖心才可?

希望123 發表於 18-4-22 12:30
小女是聖心小學,請問甲一是否一定都要填聖心才可?

如你填甲一聖公會呂明才被派到,你甘心嗎?

tpmon 發表於 18-4-22 12:50
如你填甲一聖公會呂明才被派到,你甘心嗎?

明白的
因我甲部想填英華、聖心,但邊間填甲-我好難決定(當然英華都是難入),所以想問下大家意見

希望123 發表於 18-4-22 13:04
明白的
因我甲部想填英華、聖心,但邊間填甲-我好難決定(當然英華都是難入),所以想問下大家意見
...

比我甲一仍填聖心。聖心已是很好的中學,為何仍要那麼多心?

希望123 發表於 18-4-22 13:04
明白的
...

見你係兩個po都問相同問題~

簡單而言,中甲1既機會率已經係微,甲部係全港學生第一組別優先去抽,亦只得好少位俾學生抽。

若再進一步去估算甲2放聖心機會,甲1機會已不大,放甲2係仲微,況且,聖心有2直屬小學,相信仲有唔少學直小學生放甲1,咁代表佢地放甲1機會大於你放係甲2。

結論,你仍可放英華係甲1,聖心係甲2。反正你中乙1既直屬位機會極大,若你真係派番聖心,你根本唔知係中甲2定乙1,可以照原意填啦,無須理會。

mcl203 發表於 18-4-22 16:07
見你係兩個po都問相同問題~

簡單而言,中甲1既機會率已經係微,甲部係全港學生第一組別優先去抽,亦只得 ...

明白,謝謝你的分析,另請看pm

希望123 發表於 18-4-22 22:03
明白,謝謝你的分析,另請看pm

唔駛自尋煩惱,甲部咁少位,何況甲二?

再者,可能自行已經收咗。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊