用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀考古學去那兒留學,那所大學較好?
go

讀考古學去那兒留學,那所大學較好? [複製鏈接]

先申明,女兒IB成績應好一般,我諗28至30到,而我們亦非有錢人,只能負擔每年學費連生活费共港幣240000到,有什麼選擇?
   6    0    0    0

真係有 d...一般,我查過唔計名氣等等,最低都要 31-32 points, with 5 in HL。唔能夠直入 Year 1(唯有試下考 30 points 叩門求情,我見考古學都唔係太「熱門」嘅科目,求情機會比其他科高)。

考慮一下 BA/BSc Archaeology with Foundation Year,呢 d 門檻應該剛剛好。Sheffield(冇明確寫,佢地有自己一套 assessment,但係應該都 OK)、Central Lancashire (呢個 Foundation Year 門檻一定過到)都有。

Archaeology (BA)
Leiden University, Netherlands
€10,500 for the academic year 2018-2019
Archaeology QS Ranking 8

1998Ruby1998 發表於 18-4-16 19:50
真係有 d...一般,我查過唔計名氣等等,最低都要 31-32 points, with 5 in HL。唔能夠直入 Year 1(唯有試 ...

Leicester 28
Reading 30-32
Exeter 30-34
Nottingham 30-32
Kent 555HL

回覆 cow 的帖子

我唔認識 IB,不過我見到佢寫 Year 1 BA Classical and Archaeological Studies 34 points or 15 HL。

1998Ruby1998 發表於 18-4-16 22:16
回覆 cow 的帖子

我唔認識 IB,不過我見到佢寫 Year 1 BA Classical and Archaeological Studies 34 point ...
IB subject 分Higher Level 同 Standard Level 15HL = HL555 or 654 ...

sabun 發表於 18-4-16 18:18
先申明,女兒IB成績應好一般,我諗28至30到,而我們亦非有錢人,只能負擔每年學費連生活费共港幣240000到, ...

如果明知咁差,不如早 d 去讀 foundation ,30 分,真係唔多大學收,有都唔會係好大學。何必留一個汚點比自己。

Cara2006 發表於 18-4-17 01:08
如果明知咁差,不如早 d 去讀 foundation ,30 分,真係唔多大學收,有都唔會係好大學。何必留一個汚點比 ...
荷蘭大學好多都收好低, QS, The Times 100名內, 收 GCE AL EEE.

冇硏究過荷蘭的大學,但是否樓主心水就唔知。有時除了有冇書讀,也考慮下將來收到份 IB 成績,如果太差,都唔好睇,大學畢業找第一份工作,也看中學成績。IB 學生,32 分以下係好難睇,講緊香港的 IB school average 有 34+。又唔係冇路行,點解要將自己帶去呢條路?

Cara2006 發表於 18-4-17 10:43
冇硏究過荷蘭的大學,但是否樓主心水就唔知。有時除了有冇書讀,也考慮下將來收到份 IB 成績,如果太差,都 ...

唔明白,即說如IB得30分,就唔好讀大學,去做嘢?

cow 發表於 18-4-17 01:30
荷蘭大學好多都收好低, QS, The Times 100名內, 收 GCE AL EEE.

leiden我有留意,是QS全球十大考古學系,不過唔知難唔難考

Cara2006 發表於 18-4-17 01:08
如果明知咁差,不如早 d 去讀 foundation ,30 分,真係唔多大學收,有都唔會係好大學。何必留一個汚點比 ...

什麼foundation?可否指教吓呢?

sabun 發表於 18-4-17 14:13
唔明白,即說如IB得30分,就唔好讀大學,去做嘢?

不是吧!到英國讀大學,不一定是讀完IB 或 AL 才可。讀了一年 IB 或AL, 對有些人來說,若有好的foundation 收,是比完成課程更容易入大學。

回覆 sabun 的帖子

Foundation 係 Pre-Year 1,係畀成績差 2-3 分嘅學生入讀,讀得到就有得升上 Year 1 繼續讀。好多名牌大學有提供 Foundation,但未必有 pathway 畀你讀去考古學(我見到 Sheffield 同 Southampton 有 foundation pathway to archaeology),所以都要每間大學都仔細睇清楚。條路係遠左 d,而且要供 4-5 年,但係起碼唔會讀野雞大學。讀野雞大學真心不如去打工。

sabun 發表於 18-4-17 14:15
leiden我有留意,是QS全球十大考古學系,不過唔知難唔難考

荷蘭大學除熱門科目外, 可以唔揀選學生.
Leiden 要揀選學生嘅科: Biomedical Sciences, Medicine, Tax Law, Criminology, Psychology, and Bio-Pharmaceutical .

如果係荷蘭學生報Lieden考古係自動收, 所以對成績要求可能只係IB Diploma.

cow 發表於 18-4-17 15:14
荷蘭大學除熱門科目外, 可以唔揀選學生.
Leiden 要揀選學生嘅科: Biomedical Sciences, Medicine, Tax La ...

謝謝妳先,即報liden好大機會會收?因校方冇講ib收生分數,呢間大學考古學真喺在QS十名之內,真的看不出!
但連學费也要250000一年

醒目開學勳章

回覆樓主

讀考古要在學費、生活費外,預多筆錢travel 做 field trip

sabun 發表於 18-4-17 17:33
謝謝妳先,即報liden好大機會會收?因校方冇講ib收生分數,呢間大學考古學真喺在QS十名之內,真的看不出! ...
越早報機會越大. 另外英國那幾間也不錯. 但要一提, 荷蘭大學year 1係有機會要out. Leiden算好, 荷蘭大學一年讀60credits, Leiden 45 credits可升班.有啲要足60 credits先可升班.另外假期少,8月尾9月頭開學, 聖誕假2個星期.復活節可能有一個星期term break. 6月尾學期完.
荷蘭最古老大學—萊頓大學(Leiden University)之院系所指南

cow 發表於 18-4-17 18:03
越早報機會越大. 另外英國那幾間也不錯. 但要一提, 荷蘭大學year 1係有機會要out. Leiden算好, 荷蘭大學一 ...

jm你咁清楚嘅?真好!year1易out是什麼意思呢?

回覆 sabun 的帖子

踼出校
‹ 上一主題|下一主題