用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N 班 LH (AM) vs KM (AM) vs Think (AM) vs 九龍靈糧堂 ...
樓主: hkkh
go

N 班 LH (AM) vs KM (AM) vs Think (AM) vs 九龍靈糧堂 (FD) [複製鏈接]

bird06 發表於 18-4-16 23:59
LH 學術水平高,升小時已有能力應付小一,亦有好多小朋友入傳統直資小學,學校提供升小support較多,所以 ...

請問多唔多LH升津小?銜接有沒有問題?

回覆 bbfighter1505 的帖子

點解樓主既小朋友甘勁既,有甘多 offer 😅 我今年都要幫個囡報 PN 啦 🙈

konew720 發表於 18-4-24 21:27
銜接唔會有問題,LH畢業生就算去到d傳統學術深既小學都冇問題,如果唔係聖方濟各英文小學唔會年年派幾十個 ...

請問係咪間間LH水平都差唔多?

nemrak 發表於 18-4-18 18:06
作為Lh用家,我有龍校offer都決定留係Lh。整體黎講我對LH真係好滿意。完全唔覺得如外人所說超谷。相反,比 ...

可以分享在哪間LH讀?thx

回覆樓主

LH升直資成績唔錯,但升傳統名小成績一般。你要想清楚你想升什麼小學而下決定。活動教學模式,但傳統名小反而唔係走種教育模式。

LH好睇家長配合,回家要用不少時間重温單元所學,只靠學校未必識得晒。
英文語境好,但中數一般。

pokopon 發表於 18-7-2 23:54
請問係咪間間LH水平都差唔多?

課程一樣,LH課程好有系統,設計得好好,d功課唔會係無釐頭。
每間分校係唔同校長,當然會有少少唔同。只可以講,我自己2個小朋友讀LH,我係冇咩壓力,學校唔會硬性要求家長做任何野,所有建議家長做既野都係為小朋友好,做唔做家長自己決定。

1_julie 發表於 18-7-6 06:35
LH升直資成績唔錯,但升傳統名小成績一般。你要想清楚你想升什麼小學而下決定。活動教學模式,但傳統名小反 ...

中文課程,進步左唔少。
我囡K2可以自己讀故事書,我自己覺得LH教得好好,亦有好多support俾家長,每星期借3本書俾小朋友,一年我同每個小朋友睇超過一百本書。

konew720 發表於 18-7-9 10:52
課程一樣,LH課程好有系統,設計得好好,d功課唔會係無釐頭。
每間分校係唔同校長,當然會有少少唔同。只 ...

謝謝分享
‹ 上一主題|下一主題