用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 缺席 Pre S1
樓主: flyda
go

缺席 Pre S1   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 18-4-16 10:56
又調番轉黎講...如果有一年好多師兄姐入 SPCC, DGS, IS...唔洗考pre-s1, 呢d學生都是級頭果班,咁咪會拖低 ...

要考ps1喎~~~

mcl203 發表於 18-4-16 10:57
要考ps1喎~~~
SPCC  都要?

小鹿揀學校 發表於 18-4-16 11:00
SPCC  都要?

咁要等spcc用家去確認~~~

回覆樓主

無知一問,
請問考ps1, 大概會幾點鐘開始?考幾耐時間?
Thx

小鹿揀學校 發表於 18-4-16 11:00
SPCC  都要?
DGS要考HKAT,另再加自己分班試~相信SPCC都-样。

yanflora 發表於 18-4-16 11:19
無知一問,
Thx
一个上午

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-4-16 09:43
唔好意思題外話.  
miriam, 有一樣野好想請教妳, 問妳意見. 知妳女女係體藝讀及係港隊, 好多時見妳帖提過 ...

口痕一問

UCCKE 籃球隊係咪劉華教?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-16 11:55
口痕一問
UCCKE 籃球隊係咪劉華教?
嗯! 聽阿女講好似係學校老師教咋喎, Mrs Wong.

HaYi 發表於 18-4-16 10:20
上次去匯基又係見女子藍球, 好似好注重呵.

又唔係. 有手有腳就得架, 就可以入校隊, 學校呢方面好隨和的, 志在俾多啲機會學生搵佢哋嗜好及長處

P.S. 學校校際女藍打 D2 咋, 唔勁架

HaYi    發表於 18-4-16 14:59

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-4-16 12:04
嗯! 聽阿女講好似係學校老師教咋喎, Mrs Wong.

劉華係男老師

小時了了    發表於 18-4-16 12:23
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 flyda 的帖子

病咗去唔到無得講啦,但1為自己分班(中學未開學就缺席考試,學校點睇小朋友),2為咗D師弟/妹,我一定要呀女去考!

miriam 發表於 18-4-16 12:20
劉華係男老師
哈!哈! 我以為你講笑仲咩講 "劉華"(劉德華)

妳仲熟過我女學校體育野,我要今晚返屋企問吓阿女先至知

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-4-16 12:25
哈!哈! 我以為你講笑仲咩講 "劉華"(劉德華)

妳仲熟過我女學校體育野,我要今晚返屋企問吓阿女先至 ...
佢係我中學學兄嘛

小時了了    發表於 18-4-16 12:42

yanflora 發表於 18-4-16 11:19
無知一問,
Thx

阿女當年記得由9時考到12時, 中間有break. 我就等左佢一個上午!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Yanamami 發表於 18-4-16 11:34
DGS要考HKAT,另再加自己分班試~相信SPCC都-样。
上年冇考pre S1,  因為唔計成績,今年唔知。

mcl203 發表於 18-4-16 11:01
咁要等spcc用家去確認~~~

朋友仔入学有個分班,是=ps1?(好似同大圍吾同日子)

回覆樓主:

我理解係其實每年都有pre S1卷比中學,隔年要呈分,就算唔洗呈分果年,好多學校都一樣照考,因為唔洗另出一份卷for學校自己分班用。

醒目開學勳章 王國長老

jk923 發表於 18-4-16 13:37
我理解係其實每年都有pre S1卷比中學,隔年要呈分,就算唔洗呈分果年,好多學校都一樣照考,因為唔洗另出一 ...
學校抱住部份學生覺得 PS-1 關佢鬼事既心態, 可以 hea 考或唔去考, 所以另出一份卷分班用, 呢份無得 hea 掛.

miriam 發表於 18-4-16 13:52
學校抱住部份學生覺得 PS-1 關佢鬼事既心態, 可以 hea 考或唔去考, 所以另出一份卷分班用, 呢份無得 hea 掛 ...

或許,有某些中學覺得PS1份卷未必完全適合該校去評核,始終PS1卷係大圍程度既評核卷,所以另外出卷做分班試。

至於會唔會hea考,我小朋友果年唔使考PS1,但佢學校係唔重視PS1和TSA既,所以近乎肯定佢D師姊要考PS1都唔會認真面對。

HaYi 發表於 18-4-16 13:17
朋友仔入学有個分班,是=ps1?(好似同大圍吾同日子)
SPCC同DGS都有自己校內分班試,順便考埋scholarship.
‹ 上一主題|下一主題