用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學phonic
go

學phonic

仔仔差不多4歲,想開始學phonic ,想請教大家其他人搵人上門教定去Centre 學好?

學jolly phonic or RWI 會真係識拼d字?

學 Jolly Phonics 同 RWI 係可以拼+讀到簡單生詞(例如,peach、train、reading)。但係 phonics 唔係萬能,好多英文字都唔符合拼音,所以有時間多與你仔仔讀英文圖書,認識多 d tricky words 。

回覆樓主:

好視乎小朋友吸唔吸收。我識2個小朋友都係學左2年phonics(1年jolly phonics + 1年RWI)後唔識blending。

回覆樓主:

認同真係好睇個人的語言天賦,自己一個孩子8歲,怎教也不會blending, 另一個3歲,剛開始學phonics, 等待結果中。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 18-4-16 10:01
認同真係好睇個人的語言天賦,自己一個孩子8歲,怎教也不會blending, 另一個3歲,剛開始學phonics, 等待結 ...

咁真係.....我仔對英文麻麻地,都擔心學幾年後都唔識

pizzafat 發表於 18-4-16 14:52
咁真係.....我仔對英文麻麻地,都擔心學幾年後都唔識

我的8歲孩子言語天賦不差,而且看書也是看英文書為主,口語也流利,但卻學不會blending, 總串錯字,甚感無奈。
當個好爸爸

ashleyroom 發表於 18-4-28 16:58
請問咩係blending

將每個字母既音連埋一齊讀出來。即C-A-T讀作"CAT"。Phonics學得好,好多字都能聽音串出來。