用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「搏一搏有摩托」band2成功抽入女英華個案 ...
樓主: dannyczx
go

「搏一搏有摩托」band2成功抽入女英華個案   [複製鏈接]

b3410 發表於 18-4-15 23:11
其实唔少有直属的B1中学,都会有B2同学入读,大家未必会相差好远。

咪係,B1A 直屬都唔少B2生,莫非個個都要中途離場~~~

小時了了 發表於 18-4-16 08:28
我係 EK 從前學童人口低時係呢度前輩不時會講以下句子:

唔博唔知時運高
即使從前學童人口低時,都未必係:
唔博唔知時運高,
唔博唔知運氣好。

可能係:
唔度先知時運低,
次次考試成績差。

dannyczx 發表於 18-4-15 22:42
資料來源 - 女英華校長親述真有其事

細節 - 是敢的。
校長講述這case用意係乜?鼓勵B2要有冒險精神?竹門對竹門?定係想表達就算B2生佢地都會歡迎同用心教?

王家爸爸 發表於 18-4-16 08:50
即使從前學童人口低時,都未必係:
唔博唔知時運高,
唔博唔知運氣好。

我小朋友果年正正有同學入左YWGS,校長講唔晒D例子~~~

mcl203 發表於 18-4-16 08:48
咪係,B1A 直屬都唔少B2生,莫非個個都要中途離場~~~
大部分天主教學校都唔會要佢哋中途離場,呢個就係點解有啲B1A名校既3322率唔好得過B1C學校既原因。

王家爸爸 發表於 18-4-16 08:57
大部分天主教學校都唔會要佢哋中途離場,呢個就係點解有啲B1A名校既3322率唔好得過B1C學校既原因。 ...

炒左果D會否所謂1仔生 ? ~~~

mcl203 發表於 18-4-16 08:54
我小朋友果年正正有同學入左YWGS,校長講唔晒D例子~~~
制度係咁,間間都有呢啲例子,問題係有幾多個跑得出,有幾多個跑唔出。

mcl203 發表於 18-4-16 08:59
炒左果D會否所謂1仔生 ? ~~~
睇返自己小朋友學校既情況,機會唔大,勁既會一直勁。只有勁既走咗,先有其他後面既學生後來補上。其他學校既情況我唔太知道。

回覆樓主:

呢個case係3月簡介會時英華副校講既,佢話南區分到2個乙部位,但整個南區無band 1女仔夠胆搏呢2個位,點知就益咗2個band 2 女仔入咗來,從佢語氣係佢都好意外,我估佢無諗過會有band 2 女仔入到英華

回覆樓主:

我就記得佢話2個都係band 2

王家爸爸 發表於 18-4-16 09:03
睇返自己小朋友學校既情況,機會唔大,勁既會一直勁。只有勁既走咗,先有其他後面既學生後來補上。其他學校 ...

坊間太多1仔既迷信,我小朋友當年D同學仔,唔少原校2仔勝外校1仔,得唔得係回歸學習態度,況且A既2仔=/=B既1仔~~~

王家爸爸 發表於 18-4-16 08:57
大部分天主教學校都唔會要佢哋中途離場,呢個就係點解有啲B1A名校既3322率唔好得過B1C學校既原因。 ...

呢間係基督教

kkhon 發表於 18-4-16 08:53
校長講述這case用意係乜?鼓勵B2要有冒險精神?竹門對竹門?定係想表達就算B2生佢地都會歡迎同用心教? ...

校長想南區band1生不要不敢報

王家爸爸    發表於 18-4-16 09:31

mcl203 發表於 18-4-16 09:07
坊間太多1仔既迷信,我小朋友當年D同學仔,唔少原校2仔勝外校1仔,得唔得係回歸學習態度,況且A既2仔=/=B ...
係既,但係B2仔/女上到度Top Boys/Girls,始終係少數。

lm251099 發表於 18-4-16 09:10
呢間係基督教
基督教學校,好多時都會叫差啲既學生離場,所以佢哋既3322率通常高啲啲。

王家爸爸 發表於 18-4-16 09:11
係既,但係B2仔/女上到度Top Boys/Girls,始終係少數。

其實,係咪應該咁計,可能勵志D~~~
一間B1A中學,有B1生90人,91果位B2生跑前一個位就得~~~
就算100果位,都係跑前10個位~~~

mcl203 發表於 18-4-16 09:24
其實,係咪應該咁計,可能勵志D~~~
一間B1A中學,有B1生90人,91果位B2生跑前一個位就得~~~
就算100 ...
其實睇家長既取向,同小朋友既實際情況。有啲B2(尤其係男仔),之所以係B2,係因為太貪玩,大啲定性啲會好唔同。

AprilBB 發表於 18-4-16 00:34
我表妹當年B1尾成績,大抽獎幸運地入到上智。她的媽媽高興不尔,四處玄耀。結果留了2次班後,最後迫迂無耐 ...
b1尾入深水埗上智,正常喎,上智都係b1中至尾中學,唔明點解讀唔掂,可能係個學生自己問題,奇怪

王家爸爸    發表於 18-4-16 17:12
喜蓮之星

dannyczx 發表於 18-4-16 09:10
校長想南區band1生不要不敢報
個message其實好清晰,亦都係事實。

王家爸爸 發表於 18-4-16 09:30
其實睇家長既取向,同小朋友既實際情況。有啲B2(尤其係男仔),之所以係B2,係因為太貪玩,大啲定性啲會好 ...

或許EK太多1仔家長,往往以1仔既思維去作個人判斷~~~
‹ 上一主題|下一主題