用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「搏一搏有摩托」band2成功抽入女英華個案 ...
樓主: dannyczx
go

「搏一搏有摩托」band2成功抽入女英華個案   [複製鏈接]

回覆樓主

其實南區Band 1 女不是乙部填哂所有 band 1 校才開始填 band 2 校咩?為何會有2個YWG 位留到比 band 2生 抽入??

emibaby 發表於 18-4-16 12:29
我係對上屆既簡介會都聽關校長講過,係咪年年有B2抽入定佢地來來去去都係講緊同一個case,要佢地先知。但大 ...

我估英華本身係中西區近年都可能有收到B2生,可能只係求期講下其中一D情況~~~

如我之前所講,我小朋友當年都有同學跨區抽入,所以個案應該係有既~~~

eli_leung 發表於 18-4-16 13:21
其實南區Band 1 女不是乙部填哂所有 band 1 校才開始填 band 2 校咩?為何會有2個YWG 位留到比 band 2生 抽 ...
只能說南區BAND1女將英華放在所有BAND1中學最後,所有南區BAND1女被放英華前面的BAND1中學錄取。

回覆樓主:

我就覺得英華應該全部都係band 1 學生,乙部成70幾個位,正路band 1 女一定放頭位,無理由頭位放SSGC or BPS, 得幾個位

97881313 發表於 18-4-16 09:30
b1尾入深水埗上智,正常喎,上智都係b1中至尾中學,唔明點解讀唔掂,可能係個學生自己問題,奇怪 ...
上智既DSE成績大約係全港前面五分一,亦都係深水埗最勁,點都唔會係B1中至尾。

AprilBB    發表於 18-4-16 19:04

mcl203 發表於 18-4-16 13:25
我估英華本身係中西區近年都可能有收到B2生,可能只係求期講下其中一D情況~~~

如我之前所講,我小朋友 ...

中西區B1位足,而且有d鍾情他區學校,有部份流比本區B2女生都唔出其。南區得2個位都執到雞,實在太幸運啦!

gracelam 發表於 18-4-16 12:48
一考pre s1就知個學生係咩料!!

咁又係

dannyczx 發表於 18-4-15 22:42
資料來源 - 女英華校長親述真有其事

細節 - 是敢的。
我最近聽返有一朋友仔,小學時大約band 1尾的,入左間band 1頭學校,雖然已經很努力,可惜都是科科肥,有點打擊,好無奈,有時選校選間合適的,太博真的沒必要,博到都未必好事,年青時代過得開心都好重要。

Arabellahk 發表於 18-4-16 14:22
只能說南區BAND1女將英華放在所有BAND1中學最後,所有南區BAND1女被放英華前面的BAND1中學錄取。
...

但南區 band 1 中學嚴重缺乏只有兩間,所以冇乜可能被乙部可放YWG前面的band 1 中學選擇收晒

eli_leung 發表於 18-4-16 19:00
但南區 band 1 中學嚴重缺乏只有兩間,所以冇乜可能被乙部可放YWG前面的band 1 中學選擇收晒
...

未必架 今日補習社個miss同我講,佢有個b2生,响統一時入咗.但D英文追得好辛苦

回覆樓主

南區本區有聖心,聖呂(男女)
他區有 SGSS, St clare’s, YWG, BPS, SKHTSK(男女)

可能band 1 女唔敢博, 頭3已填band2校;
一喺就將YWG 填好後,派咗去前面所選學校, 不過我相信南區叻那批band 1 生點都出城考自行

Band1尾学生,如果係因中文或数拖低,总好过因英文或全科平均低而成為band1尾生. 英文弱,上到中学就-連十科八科唔掂,骨牌效应,唔係話努力就可以追上~

Yanamami 發表於 18-4-16 20:57
Band1尾学生,如果係因中文或数拖低,总好过因英文或全科平均低而成為band1尾生. 英文弱,上到中学就-連十 ...
Very True

eli_leung 發表於 18-4-16 19:00
...

有可能YWGS暫借校舍係SSP, 之前南區未有地鐵,出入過海冇咁方便,所以冇咩人揀。今年底會搬回羅便臣道,相信好難再有執雞位

Yanamami 發表於 18-4-16 20:57
Band1尾学生,如果係因中文或数拖低,总好过因英文或全科平均低而成為band1尾生. 英文弱,上到中学就-連十 ...

好認同。我女兒正正係大家口中B1C或2A既學生,叩入B1A學校。由於讀英小,pick up 中學各科目都冇難度,成績中上(可能有人覺得佢係食老本),見佢讀得算輕鬆。

emibaby 發表於 18-4-16 21:46
好認同。我女兒正正係大家口中B1C或2A既學生,叩入B1A學校。由於讀英小,pick up 中學各科目都冇難度,成 ...

用家分享~~~

太多EK家長只識用1和2去區分適合與否~~~

仲有,傳統中學初中未必讀得吃力,S1開始谷好大比例係地區中學,分析已經好唔同~~~

Arabellahk    發表於 18-4-18 13:25
‹ 上一主題|下一主題