用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直屬學校的甲部選擇
go

直屬學校的甲部選擇 [複製鏈接]

想請教填統一派位表時,直屬小學學生是否一定要響甲一及乙一都要填其直屬中學?如果響甲部完全選其他中學而只有響乙一選其直屬中學,會否有甚麼問題(如扣門等)?
   1    0    0    0

flyda 發表於 18-4-15 16:30
想請教填統一派位表時,直屬小學學生是否一定要響甲一及乙一都要填其直屬中學?如果響甲部完全選其他中學而 ...

直屬只要乙一填回直屬中學就可以!

甲部不受校網限制,可以填你最最最儀喜愛中學

扣門直屬基本都冇乜優勢,如band 1生幾乎入硬,除非直屬位不夠! 到扣門時就齊齊考叩門試,鬥高分!

但係會唔會有機會扣門時比中學發現甲一唔係揀佢?唔知有冇人有咁嘅經驗?

flyda 發表於 18-4-15 20:00
但係會唔會有機會扣門時比中學發現甲一唔係揀佢?唔知有冇人有咁嘅經驗? ...

甲部得左,就去唔到乙1既直屬位~~~
所以甲部通常會揀比直屬更心儀中學~~~
似乎,B1生係近乎以直屬位入梗直屬中學~~~
至於若係B2生,最終抽唔到是否影響叩門機會?我估視乎直中想法如何,B2直小生搏其他去保障升中機會係可以理解~~~
再提示,甲部入左某中學,即係棄權乙1直屬位~~~

flyda    發表於 18-4-16 07:55

如果學校甲部位派唔哂,係咪會比埋乙部?

flyda 發表於 18-4-16 09:14
正常得幾個位, 點會派唔晒。如果全港都無幾個人揀佢, 咁你都唔好望係D咩好學校, 俾埋乙部你都唔好要啦。

flyda 發表於 18-4-16 09:14

其實你真喺要上去edb 網睇睇, 到臨近尾聲都仲喺糊里糊塗
‹ 上一主題|下一主題