用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無2018-2019思博pm N 班offer
go

有無2018-2019思博pm N 班offer [複製鏈接]

如題。有無小朋友將會2018年9月入讀思博N 班pm。可以開group 交流下。
   0    0    0    0

goretti115 發表於 18-4-15 01:19
如題。有無小朋友將會2018年9月入讀思博N 班pm。可以開group 交流下。

前幾日見到樓下間文具鋪店貼晒大字報話房協也向錢看加租,咁幼稚園係咪都會被加租,會唔會加學費?衣家4千8學費已經好貴,如果加到5千幾,咪貴過好多學校?

HideAndSeek 發表於 18-5-7 10:12
前幾日見到樓下間文具鋪店貼晒大字報話房協也向錢看加租,咁幼稚園係咪都會被加租,會唔會加學費?衣家4千8 ...

Got AM offer, 不過考慮清楚後都係唔讀啦。見過有啲報導話間學校去年已經因為欠債俾人清盤,如果加租後又做唔住要關門,到時要再揾學校就麻煩。

PetPetBoy 發表於 18-5-8 16:04
Got AM offer, 不過考慮清楚後都係唔讀啦。見過有啲報導話間學校去年已經因為欠債俾人清盤,如果加租後又 ...

Me too, AM offer, 不過都係唔讀Lu.  Interview 時覺得人唔多,後來見到都好多關於呢間學校嘅負面消息,可能因為咁冇乜人讀啦。如果冇人讀,又俾人加租,好容易做唔住執。呢幾年有D幼稚園都係咁執左。

我小朋友將會讀n 班pm 呀,我地可能會係同學仔wo!

FireExit 發表於 18-5-9 11:29
Me too, AM offer, 不過都係唔讀Lu.  Interview 時覺得人唔多,後來見到都好多關於呢間學校嘅負面消息,可 ...

依家只得思博一家AM,不過都好似你咁唸,唔考慮讀啦。可能我囝囝interview 表现好差,其他學校都只係waiting, 如果其他學校唔收,都唔知點好,求指教。

FireExit 發表於 18-5-9 11:29
Me too, AM offer, 不過都係唔讀Lu.  Interview 時覺得人唔多,後來見到都好多關於呢間學校嘅負面消息,可 ...

我就唔鐘意佢個環境,學校隔離係酒樓,樓下又有好多餐廳食肆。咁嘅環境一定好多米奇小強,最怕佢地一齊上堂,我小朋友見到小強會怕到咸。

HideAndSeek 發表於 18-5-12 19:00
我就唔鐘意佢個環境,學校隔離係酒樓,樓下又有好多餐廳食肆。咁嘅環境一定好多米奇小強,最怕佢地一齊上 ...

荃灣區有邊間幼稚園附近無餐廳 香港邊度無老鼠蟑螂 人地樓主想開個group 又話加租又話環境 咁得意

Hoi_eve 發表於 18-5-12 22:44
荃灣區有邊間幼稚園附近無餐廳 香港邊度無老鼠蟑螂 人地樓主想開個group 又話加租又話環境 咁得意
...

呢道好多打手

cutypuppies 發表於 18-5-13 02:03
呢道好多打手

不過去過面試既人 應該都聽過校長講 網上既流言佢地唔會理 佢地係搞教育 唔係搞政治
我小朋友9月都係讀pm N

cutypuppies 發表於 18-5-13 02:03
呢道好多打手

係囉,呢度唔止勁多打手,仲好多間碟,叫人入group , 可以收料同洗腦。

而且好多都話收左pm, 好似想表示勁難入, 唔好執輸。但係我interview 時又唔覺好多人,我就覺得我個B表現勁差,都收左AM, 其他只得waiting.

如果真係住在附近,行過都會見到樓下間文具鋪貼左大字報,房協向錢看,老闆話加租要走。如果房協加租,學校會唔會唔加學費,到時成5千學費,最怕係做到一半執左。

我又未見過荃灣有邊間幼稚園正正在隔離係酒樓,樓下又一堆食肆。如果話周圍都有老鼠曱甴,只不過係將不合理講到好似好正常,轉移話题啫。

我都in 過好多間幼稚園,從未有聽過有一間啲負評多到要校長在interview 時解釋. 解釋咪即係掩飾。邊有人得閒長年累月揾打手唱衰佢。我就覺得係好多用家真係不满,所以講出黎。我地網上買嘢,一俾負評,個店家都係話人地唱衰啦。我就試過唔信負評,買完收貨先知中伏。真係要小心。

我是路過的,但同時我囝囝今年K3,我想說的是,若果想了解多D一間學校,除了上網問人,最好親身看看學校的學生,和與用家家長面談交流。我仔由N班讀到K3,現在已第4年。我對學校的評價是正面的。當然家長也要投放時間與資源去培育小朋友。

BB_dragon_2012 發表於 18-5-15 21:07
我是路過的,但同時我囝囝今年K3,我想說的是,若果想了解多D一間學校,除了上網問人,最好親身看看學校的學生, ...

冇錯,家長要投放時間,自己要喺學校睇實小朋友,唔好唸住學校有責任幫你睇。

問過一啲老師同家長,原來個次有N班小朋友受傷,學校冇理,害到小朋友延誤求醫,係真有其事。網上講嘅嘢係真嘅。

原來係法庭都可以查到呢件事,有圖有真相。

BeautyMaggie 發表於 18-5-16 10:27
冇錯,家長要投放時間,自己要喺學校睇實小朋友,唔好唸住學校有責任幫你睇。

問過一啲老師同家長,原來 ...

呢間乜嘢學校嚟架,連最基本要照顧好小朋友嘅責任都冇。

BeautyMaggie 發表於 18-5-16 10:27

原來網上講呢一件事係真嘅, 真係有N班小朋友在學校受傷,學校冇理到。

前一排仲見到BK呢度有個話自己係用家,好了解學校嘅jm, 喺度猛咁話個家長屈錢,怪獸家長,仲話校監校長識好多學界嘅人,暗示人知,如果唔收口,其他學校會知道小朋友家長係麻煩人,冇學校收。

真係為求掩飾,乜方法會都出。

唔怪得有人話,唔好唔信負評,負評好多時係真嘅。

唔通呢位家長真係唔信校監梁醫生同埋蔡校長識得唔少校長老師,唔怕佢地交流時唔覺意講左俾佢地知,個位小朋友係一位麻煩家長嘅囝囝,等各學校留意佢。

勸你都係唔好講咁多啦,最好delete 埋個po添,越少人知越好。

C倍媽 發表於 18-5-30 20:54
唔通呢位家長真係唔信校監梁醫生同埋蔡校長識得唔少校長老師,唔怕佢地交流時唔覺意講左俾佢地知,個位小 ...

乜原來校監係位醫生,咁佢地應該好清楚“黄金一小時“規則,遲左求醫真係可大可小。真係冇heart 冇愛心,一D都唔關心小朋友,求求其其. 小朋友喺學校整親,只係儘力掩飾自己嘅疏忽,一時話網上嘅係謠言,一時話小朋友整親好平常,(小朋友整親係好正常,不過在學校整親,唔通知家長,又唔認,咁就好唔正常),一陣又話個家長有問題,想屈錢。最差係嚇人,話校監校長識好多人,攞小朋友做人質。

成件事,由小朋友受傷,佢地點樣強詞奪理解釋,掩飾,誤導家長,可以睇到佢地根本冇當小朋友係小朋友.  

好彩而家資訊發達,呢D事實可以被揭露出來,俾各位睇清楚,唔係淨係聽校方一面之詞嘅歪理。

希望大家睇完呢D事實,可以判斷到呢間學校係點.

我都係

我都是路過的, 個 post 明明係問有冇小朋友將會2018年9月入讀思博N 班pm, 都唔明點解會俾人騎劫左不停話間學校唔好, 睇左咁耐BK, 一講親思博就有一堆人出黎話xxx, 不外乎係會執笠, 小朋友受傷事件, 好多負評等等等, 呢班人都好堅持要唱衰學校, 一聽到有人讀就不停舊事重提, 插插插, 都心理變態, 人地話得會入讀就已經考慮過衡量過學校優缺點啦, 仲死唔斷氣不停講, 你理得人讀唔讀呀, 一睇你地D膠 post 都唔係咩有用既 comment, 真係好無聊

ansleycheung 發表於 18-6-12 10:14
我都是路過的, 個 post 明明係問有冇小朋友將會2018年9月入讀思博N 班pm, 都唔明點解會俾人騎劫左不停話間 ...

其實你只係路過,又唔係用家,人地點講對你又冇影響,使乜咁勞氣,惡言攻擊人地心理變態,仲用D粗俗說話話人地膠post, 又話人地嘅喺冇用嘅comment。

我就覺得D帖very constructive, 只要講嘅係事實,我又唔覺得有問題喎。我地呢D幫小朋友揀緊學校嘅家長,都好想睇下EK各位J M 點評價, 好嘅想聽,唔好嘅又想聽。唔係淨係想聽"校長有heart  老師有愛心,小朋友鐘意返學"呢D 咁行貨嘅說話。

幫小朋友揀學校,就好似揀老公咁,揀錯左就以後好麻煩,家嘈屋閉,影響小朋友將來升學。而且相信今年會加學費,冇理由俾成5千幾學費,仲要攞小朋友嘅學業將來黎博㗎。

好多謝EK發明呢個開放嘅平台俾大家參考各學校好同唔好嘅地方,睇完之後大家可以知多D真相。
‹ 上一主題|下一主題