用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今天林護第三次面試
樓主: mama1228
go

今天林護第三次面試 [複製鏈接]

會唔會學校比signal你自行收咗?如果有直資收而又比較鐘意林護的就可放棄直資返回大抽獎行列

我知有其他學校會咁喑示的. 因為規定不能直接公佈. 聽過有學校打電話叫你買校服.

fd092901 發表於 18-5-7 17:55
我囡去年都係有3rd in 的!
而我地係葵青區的!
最後阿囡都順利入到林護!

謝謝告知, 咁冇3rd in 都安心些

回覆 fd092901 的帖子

其實我最心儀係呢間, 但我唔屬呢區而我本區又有個連繫中學綑綁住
所以到而家仍然心大心細
林護是否要全級頭3頭5先好APPLY呢?
還需什麼武功? 全港性比賽? 全區比賽?
請大家惕教!!

yutinlung 發表於 18-10-12 10:25

其實我最心儀係呢間, 但我唔屬呢區而我本區又有個連繫中學綑綁住

自行階段
報呢間冇著數
佢有 third in
而個 third in list可以入圍有好多有関係人仕

除非你大抽可抽番佢
否則不適宜報

回覆樓主:

根本大家對3rd in的了解錯晒!
根據一些荃葵區小的資深家長所知,有3rd in吾會比只有2nd in的有優勢,有2nd 可以直入,有3rd未必入。
3rd in意義是校長審核過2nd成績後,在落選名單中找出一些RO高的同學,了解吓為何不收?比多次面試機會佢地,都可以話有著數,多了次「復活賽」。

回覆 fatman69 的帖子

這間學校只有2nd面試,不會有3rd面試,不要搞錯。
若不了解,可以問學校或出席該校的升中簡介會,自己問清楚,千萬不要道聽途說!

ccAu101 發表於 18-10-12 16:38

這間學校只有2nd面試,不會有3rd面試,不要搞錯。
以往有部分同學收call 3rd in,不過原因不明。

回覆 b3410 的帖子

我猜這不算是3rd in, 可能是學校在正式取錄之前,想對學生了解多一些,這種情況在其他學校也會出現。
另外,想清楚,最好就是親身出席學校的升中簡介會問清楚,不用自己靠估!

ccAu101 發表於 18-10-12 18:15

我猜這不算是3rd in, 可能是學校在正式取錄之前,想對學生了解多一些,這種情況在其他 ...

甚麽學校有類似情況?

我猜這不算是3rd in, 可能是學校在正式取錄之前,想對學生了解多一些,這種情況在其他 ...
想請教這跟3rd in有什麼分別呢?真的第三次見學校,又未確定收唔收!

算不算3rd in 只是用詞方面的問題,不過的確有打電話再見一次的情況。

回覆樓主:

根本這是給有實力學生一個番檢機會,由校長親自見,減少人為錯誤的機會。

當年朋友個女報入讀DxS時,話個女已經完晒所有學校的入學interview,以為已完事了,但後來又收到學校通知,還有一個interview, 就是學校要見埋家長和學生,由校長當面親自見。

fatman69 發表於 18-10-12 22:27
根本這是給有實力學生一個番檢機會,由校長親自見,減少人為錯誤的機會。
...
你的分析合理。
個人覺得,最好去學校的升中簡介會了解一下,就最清楚,大家不用靠估,以免估錯!

ccAu101 發表於 18-10-13 01:29

當年朋友個女報入讀DxS時,話個女已經完晒所有學校的入學interview,以為已完事了, ...

LW同DGS的情況是不同的!
應該是要確定RO高的學生面試失準的原因,不想錯失一個優秀學生,並非想多了解。

謝謝! 林護這樣做對申請者來說也是好事,為妨走漏眼,錯過了取錄一個真的有心入讀而又有潛質的學生,可以給申請者一個翻身的好機會。
其實在任何面試,都可能有多位表現同分的申請者,他們的表現可能是較佳,但又不是最top的borderline cases,透過面試,學校就可以決定最後幾個名額應該給予誰,這樣做也較公平。

yutinlung 發表於 18-10-12 10:25

林護的申請表 有一欄是寫著,「你曾經參加過海外的比賽。」

他們不是要香港或者學校的代表性比賽。

回覆 katie0921 的帖子

crazy ar....真係要有特異功能先掂有家長老師講頭一名到2ND IN都唔收
叫我地唔好傻放棄自己應有既機會
我都唔想重蹈小學既覆轍

回覆樓主

yutinlung 發表於 18-10-22 11:52
回覆 katie0921 的帖子

crazy ar....真係要有特異功能先掂有家長老師講頭一名到2ND IN都唔收

是真的見咗2次都唔收。在小學全級第一、奧數攞好多奬。
跟住入咗荃官,而家讀緊精英班。
‹ 上一主題|下一主題