用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 17/7 中一入學前學科測驗
樓主: Wingleung
go

17/7 中一入學前學科測驗 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-4-15 15:24
年年都有人问,都唔明点解去旅行紧要到禁交关……又話減压又話就大人假,講到尾就係唔重視。 ...

忘記左

有一種假叫「父母要放假」所以一定要離港外遊先叫係放假
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

angiehouse 發表於 18-4-15 11:30
你為人,人為你,盡本份考好就得,千其吾好吾考去旅行,一陣分左去中一最低個班
...

入到B1中學,過左海就神仙,就算真係會用黎分班,中一考好d,就算中二要入返精英班都唔難。

miriam 發表於 18-4-16 08:15
忘記左

有一種假叫「父母要放假」所以一定要離港外遊先叫係放假
應該係新世紀絕症: 去少次旅行會死症

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

se6b03 發表於 18-4-16 17:43
入到B1中學,過左海就神仙,就算真係會用黎分班,中一考好d,就算中二要入返精英班都唔難。

...

甘想法吾系幾好,盡自己本份系培養好品格重要一點,不過如果旅行大過天吾考都奈你吾何既

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-16 18:10
應該係新世紀絕症: 去少次旅行會死症

太直接鳥
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

angiehouse 發表於 18-4-16 18:12
甘想法吾系幾好,盡自己本份系培養好品格重要一點,不過如果旅行大過天吾考都奈你吾何既
...

我都係寧願佢去旅行,好過留係度Hea考害人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

咁如果間小學係直資或私校一條龍學校,就係咪考唔考都無影響?
利申:如要考我會預留時間

bb鼠 發表於 18-4-15 13:31
都唔明點解去到大抽獎啦仲有3個完就完成小學先嚟睇

其實我問吓姐,唔洗咁架態度,你喜歡答就答,唔喜歡可以唔睇唔答
‹ 上一主題|下一主題