用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯 (中西區) 今年小咗一半位嘅?
go

聖類斯 (中西區) 今年小咗一半位嘅? [複製鏈接]

上年有31個位, 今年只有15個位, 還能做到B1的保險線嗎?  15個位可能B1都唔夠分, 咁B2咪唔駛揀?
   1    0    0    0

c6C9home 發表於 18-4-13 11:03
上年有31個位, 今年只有15個位, 還能做到B1的保險線嗎?  15個位可能B1都唔夠分, 咁B2咪唔駛揀? ...
今年係15+67,記唔記得舊年係15+幾多?

王家爸爸 發表於 18-4-13 11:44
今年係15+67,記唔記得舊年係15+幾多?
上年係 31+49, 前年係 39+41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-4-13 11:47
67係咩嚟?
67係直屬位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

上年有31個位, 今年只有15個位, 還能做到B1的保險線嗎?  15個位可能B1都唔夠分, 咁B2咪唔駛揀? ...

上年係31+49, 位有變化係因直屬位多左,即係SLS P6學生多左~~~

醒目開學勳章

有無研究過過去有幾多slsps學生揀入sls?印象中年年都無用晒直屬位,b1生多數唔會揀

hkpapa852 發表於 18-4-13 11:47
上年係 31+49, 前年係 39+41
收少咗外人,可能既原因係小學部成績好咗,所以留多啲位俾佢哋。

王家爸爸 發表於 18-4-13 11:58
收少咗外人,可能既原因係小學部成績好咗,所以留多啲位俾佢哋。

...

學生多左,又未到中學直屬位上限,又未知B1+2人數,咪盡比學生人數既直屬位囉~~~

...
唔關事, 因為2014年一條龍微調方案要求, 直屬學額由2016年開始, 必須要留足85%統一派位既學額俾直屬小學, 或可覆蓋所有小學部學生的學額 (如小學部小六人數少於85%統一派位學額)

只係SLS小六學生人數多咗啫 (不過應該都只係得67個)

王家爸爸    發表於 18-4-13 12:42

醒目開學勳章

...
因為多咗一班

王家爸爸    發表於 18-4-13 12:41

IloveJJ 發表於 18-4-13 11:47
你仔唔係B1嗎?唔駛怕呀!
係.  但妳都明, B1位一定唔夠分, 運氣呢家嘢好難估計~

hkpapa852 發表於 18-4-13 11:48
67係直屬位

請問直位屬位是否在乙一抽的嗎?

hkpapa852 發表於 18-4-13 12:04
唔關事, 因為2014年一條龍微調方案要求, 直屬學額由2016年開始, 必須要留足85%統一派位既學額俾直屬小學,  ...
我唔記得咗有85%既要求。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-4-13 12:06
知道今年和出年聖類斯小學小六人數嗎?
睇返學校web site http://stlouisps.edu.hk/tc/teahcers.php
今年應該較多人畢業,印象中之後每年收大概60個小一生,即係之後好有可能唔會超過60人畢業(好似講咗等如無講

睇返以前派位,每年多數得2x個學生揀直升,實有位淨。

‹ 上一主題|下一主題