用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2深水埗男仔大抽獎有咩選擇,新手家長,請賜教 ...
go

Band 2深水埗男仔大抽獎有咩選擇,新手家長,請賜教 [複製鏈接]

Band 2頭深水埗男仔有咩選擇,新手家長,請賜教,因老師於呈一二三得出結果是band 2頭最頂果批,又未上到banding 1尾,各位有經驗的家長在大抽獎有乜好建議。
   0    0    0    0

各位家長有冇好建議呢.....

mwk317 發表於 18-4-12 23:04

香島,大雄
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

您好hkpapa852,想問下如果想選擇長天或黃棣珊是否band 1 中至尾中學,會否跟不上?

mwk317 發表於 18-4-13 10:36

您好hkpapa852,想問下如果想選擇長天或黃棣珊是否band 1 中至尾中學,會否跟不上? ...
小朋友能否跟得上我唔敢講,但呢兩間只有少許成績可參考,水平應該係B1尾左右
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

您好hkpapa852,想問下如果想選擇長天或黃棣珊是否band 1 中至尾中學,會否跟不上? ...
如己碓應是B2組, 有辛入到B1中学, 預左中一成績会後一点了, 不過只要学校有心, 不会除便放气学生, 再加上自己要努力, 問題應不太大, 有6年時间追.
但也要准备好心態, 万一沒有辛可怎样, 抽獎隨机性太大

如果肯定係band 2生而非邊緣人, 就唔好放長天或黄, 先唔計跟唔跟得上, 分分鐘派左去band 3中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

老師應該有講, 深水步BAND 1唔夠位, BAND 1男仔第一志願會放銘賢/長天, 第二已經係放黃了, 無位落到BAND 2架.  係這區博唔過架.

多謝各位寶貴意見,我亦樂意同仔仔再分析可行的方案,謝謝

elbar    發表於 18-4-13 23:33

hkpapa852 發表於 18-4-13 08:17
香島,大雄

請問大雄好過匯基嗎?
可否分享一下大雄同匯基多少少資訊? 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題