用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私立小學、直資小學的有沒有注校社工服務? ...
go

私立小學、直資小學的有沒有注校社工服務?

現今讀書壓力大,小學階段也可能開始出現情緒問題。雖然津校社工支援不足,但私立/直資小學有沒有安排社工支援呢?教育局有沒有監管或支援?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我唔識答你教育局監管、安排
一般來說,我聽過嘅安排
1. 大路係每年招標同社福機構簽約,如東華三院、青協、保良局,年標形式,由中標社福機構提供社工。邊個、服務時間、駐校安排,就雙方傾;唔係間間都每日有社工的,亦有學校安排長駐
2. 最差嘅,係學校搵個老師受訓完兼任,慳水慳力。訓導主任=社工,砂糖又係佢,c又係佢(不過我知嘅已經係6、7年前,而家仲容唔容許咁做我就唔清楚)

Charlotte_mom 發表於 18-4-12 10:56
我唔識答你教育局監管、安排
一般來說,我聽過嘅安排
1. 大路係每年招標同社福機構簽約,如東華三院、青協 ...

依家依然有直資係噤做,私立就更加。

醒目開學勳章 王國長老

haihaimom 發表於 18-4-12 11:26
依家依然有直資係噤做,私立就更加。

你指1定2?我知2果間係津小,地區名校

我哋有駐校社工,應該係學校自己請的。

Charlotte_mom 發表於 18-4-12 12:23
你指1定2?我知2果間係津小,地區名校

1. 我仔讀嗰間直資有駐校社工2. 我識兩個朋友,兩間直資都沒有社工,一間學費貴過我哋啲,一間平過我哋,所以唔關學費事,睇學校重唔重視。

easybring 發表於 18-4-12 10:41
現今讀書壓力大,小學階段也可能開始出現情緒問題。雖然津校社工支援不足,但私立/直資小學有沒有安排社工 ...

謝謝以上各位讓我知道其他直私小學情況。
~easybring~

醒目開學勳章 王國長老

haihaimom 發表於 18-4-12 13:48
1. 我仔讀嗰間直資有駐校社工2. 我識兩個朋友,兩間直資都沒有社工,一間學費貴過我哋啲,一間平過我哋, ...

我地果間學校係1, 「標」返黎,唔係學校直接請呀(一般家長唔會留意就真)

Charlotte_mom 發表於 18-4-12 15:35
我地果間學校係1, 「標」返黎,唔係學校直接請呀(一般家長唔會留意就真)
...

我見有剛出Tender

HM168 發表於 18-4-12 16:56
我見有剛出Tender

easybring 發表於 18-4-12 10:41
現今讀書壓力大,小學階段也可能開始出現情緒問題。雖然津校社工支援不足,但私立/直資小學有沒有安排社工 ...
現在津校社工支援也應該足夠,阿仔讀的津校社工有多餘時間開班,同家長講學習問題及教導子方法,而且更有課程教家長收集有問題子女的學習數據(以問卷及用測試方式收集),再提供敎導方法,但一個講座+課程,要出席4-6天(上班日)未計課程完成後的開會時間,在職家長未必有這麼多時間。

wongtw 發表於 18-4-15 19:28
現在津校社工支援也應該足夠,阿仔讀的津校社工有多餘時間開班,同家長講學習問題及教導子方法,而且更有課 ...

駐校社工舉辦家長講座、家長小組是工作的一部分,不代表有多餘時間,幾忙都要fulfill year plan要求