用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要去學Phonic 嗎?
go

要去學Phonic 嗎?

絕對應為Phonic 對學英文及增加信心是有幫助的。

我女情況是N 班開始去上playgroup,之後K1去較正式的英文班. 1年後,覺得進度慢,有拖症的感覺所以現在又轉另一間。期間英文班是有教佢phonic, 應無完整教晒。

佢K1,2 都可就日常在街上見到的英文字準確讀出, 如muji, Ikea, 適齡的英文圖書都讀到。

我要問是單講讀方面,你認為她應該去正式去外面學一次如Jolly phonic 或 RWI 的phonic 班嗎?

回覆樓主:

可以就學埋blending, 或全面學好英語。
RWI 同Jolly Phonics 是不同, 我小朋友就學Jolly Phonics. 都學得好好。

assado 發表於 18-4-14 18:00
可以就學埋blending, 或全面學好英語。
RWI 同Jolly Phonics 是不同, 我小朋友就學Jolly Phonics. 都學得好 ...

多謝意見,我會比佢繼續學英文。我
問題是需要針對學Phonic 嗎?因為讀故事書時一些生字如Ghost, Space buggy, throne, adventure. 應該是第一次見或少用,但佢都有能力讀出,是代表佢識Blending 了嗎?
可能我問得較空乏。

星星的後裔 發表於 18-4-15 15:58
問題是需要針對學Phonic 嗎?因為讀故事書時一些生字如Ghost, Space bu ...

可以不用学blending, 平時多閱讀, 誦讀課外書籍, 英語都會有好進步。

回覆樓主

我會選rwi, 跟囡的經驗,其實學phonics,要有其他方面配合,才有用,所以rwi會較全面

星星的後裔 發表於 18-4-15 15:58
問題是需要針對學Phonic 嗎?因為讀故事書時一些生字如Ghost, Space bu ...
just curious, 佢知點解space 的a讀long A ?

....

MrBeast 發表於 18-5-3 20:54
just curious, 佢知點解space 的a讀long A ?

我唔知佢識唔識原因,我就唔識

可以試吓問, 多數答唔出。

但讀佢是讀到, 可能從電視, youtube 中學識。

somoon 發表於 18-5-3 21:28
如果已經讀到, 就不用學phonics.

rwi 幾好, 但貴

好奇問,其實rwi 有幾貴?個個都話貴。

平都無用屋企附近無中心教, 要跨區我就唔想。

回覆 星星的後裔 的帖子

可能係見得多。我教過個小朋友講到+好似認到好多英文字,但係換另一個環境/冇圖案輔助再問,就唔會記得隻字。例如佢識個 could、 harp 字,但係我突然寫呢兩隻字,佢係答唔出,畀返本故事書佢,佢又答得到。
不妨試下問佢一下呢 d 字:space、race、rice、price、hid、hide,然後再叫佢試下  a bus、use、abuse (呢個難度高 d,可能要引導一下)。如果全部答到的話,咁佢領悟拼音能力都唔錯,未必需要再去 phonics 班,可以自學。

我唔清楚價,不過見出面好多都要二三百蚊一堂,一堂可能得 45 分鐘左右,收得好甘。

星星的後裔 發表於 18-5-4 04:51
我唔知佢識唔識原因,我就唔識

可以試吓問, 多數答唔出。
所以要學' try starfall pc 板

RWI比較全面, 小朋友容易學得識, 特別係讀英文書表現自信

1998Ruby1998 發表於 18-5-4 06:14

可能係見得多。我教過個小朋友講到+好似認到好多英文字,但係換另一個環境/冇圖 ...

thank you all.

我試左依9 個寫, 我用白紙寫完叫佢讀。 以我港式英文程度佢都讀到,係use 要諗一諗,abuse 就讀成 ar bull s.

唔錯 wor ,叻女。後面果組難少少。Phonics 佢應該都掌握到 7 成左右,剩低可以靠多聽多睇,可以唔洗去 phonics 班。

1998Ruby1998 發表於 18-5-5 16:16

唔錯 wor ,叻女。後面果組難少少。Phonics 佢應該都掌握到 7 成左右,剩低 ...

多謝意見。

想試知不知,就要亂咁泥

問一些未見過的:sed, sug, plaw, scrooge

星星的後裔 發表於 18-4-12 08:30
絕對應為Phonic 對學英文及增加信心是有幫助的。

我女情況是N 班開始去上playgroup,之後K1去較正式的英文 ...

不好意思,題材話,請問你可否推介一下n班上的playgroup? 謝謝

hygge 發表於 18-5-18 13:17
不好意思,題材話,請問你可否推介一下n班上的playgroup? 謝謝

我只是搵屋企附近有的連鎖品牌,依d 野好睇老師,我個得唔代表你的老師好。

回覆樓主

路過一問,小朋友5y讀咗letterland一年,讀到level 3,感覺有少少停滯不前,初初学都會好有興趣自己併讀,到依家遇到複雜少少嘅生字都唔多想併,但佢又識讀教過嘅sound, 就係唔識運用。
呢個情況轉唔轉rwi好?

baby7 發表於 18-8-25 21:25
路過一問,小朋友5y讀咗letterland一年,讀到level 3,感覺有少少停滯不前,初初学都會好有興趣自己併讀, ...

我識得2個小朋友,學左1年jolly phonics唔識blending,之後轉去RWI又學左一年,繼續都係唔識blending。係連is/am呢種咁簡單既都唔識blend。佢地之後轉左搵另一位老師私人自組班,上左2個月已經可以睇到簡單英文故事書。

我親人的小朋友也是學RWI, K3學到小三,成效好好。所以學phonics學得好唔好都真係睇人。睇下個老師夾唔夾個小朋友,嗰2個學左2年唔識拼讀既小朋友就係上堂唔明個net講咩,影響學習效果。

另外,家長別只靠外補,在家多伴讀可幫助小朋友掌握如何拼讀。