用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問CSK和仁立有仔有女邊間好d?
go

請問CSK和仁立有仔有女邊間好d?

請問CSK和仁立有仔有女邊間好d?

個人prefer 仁立

偏向仁立,不過講升中網的話就 CSK。

如果有仔有女, CSK 個網真係好D.

回覆樓主:

請問仁立學術係咪高d?  仁立有成3×個入林護1A, 校网係咪重要過聯繫位?  如果小朋友去唔到B1A成績, 係咪CSK好d?  請賜教

以九龍區個網一定九龍城升中網有"足夠的B1位"比區內的男女生, 所以比我會選CSK. 況且CSK在區內亦是熱門小學.

Felix223 發表於 18-4-12 16:46
以九龍區個網一定九龍城升中網有"足夠的B1位"比區內的男女生, 所以比我會選CSK. 況且CSK在區內亦是熱門小學 ...

謝謝回覆!請問如果小朋友成績達至B1A水平, 係咪仁立會好d? 如果只是B1中至尾,CSK好d?  我驚我諗錯咗, 謝幫忙

又唔可以咁講, 九龍城呢個網仲有其他好過林護的中學, 咁樣選擇會多D?? 除非你目標只是林護??! 交通問題都係因素, 你自己行量下.

你有指定兩間,我諗應該都係舊生有自行機會?咁你係咪有埋宗教教分?如果係天主教或者基督教的話,兩間都應該都穩入到,暫時都仲有人 20 中獎。不過兩間學校 20 分 都係入唔曬...如果兩間都唔中獎,咁你會點?

至於學術的話,家長分享都係話 CSK 唔谷有愛心,功課不多,而仁立就係追求學術嘅學校,會相對壓力大 d,而且仲有分菁英班同非菁英班,家長話 7 月已經要考分班試,想入中普班的話仲要考多次同 interview。聽落都覺得辛苦。咁樣學術上仁立高 d 都係正常嘅...

Felix223 發表於 18-4-12 17:49
又唔可以咁講, 九龍城呢個網仲有其他好過林護的中學, 咁樣選擇會多D?? 除非你目標只是林護??! 交通問題都係 ...

明了, 謝謝

minotaur 發表於 18-4-12 16:34
請問仁立學術係咪高d?  仁立有成3×個入林護1A, 校网係咪重要過聯繫位?  如果小朋友去唔到B1A成績, 係咪CS ...

當然校網重要D, 但仁立同CSK比較, 我會揀仁立, 因為唔當林護係目標, 葵青區都仲有其他好中學揀, 正所謂進可攻, 退可守。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其實我覺得仁立俾人過度神化.....

係區內無乜強競爭對手之下, 多年嚟既升讀B1中學比例, 計埋聯繫入林護既, 都只係~5X%

反而CSK係有LS, MCS, APS, KTS, 民生, HY等強校既地區, 仲可以保持到~40%

再者, 日後留係葵青區, B1男仔都要有未必派到B1中學既心理準備
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

謝謝各位意見。 小朋友現讀CSK初小, 諗緊插唔插仁立,因為仁立近d又有林護聯繫。
我有朋友讀仁立對比過, 功課CSK應該多d, 數學仁立有教快教深, 英文應該差不多, 我以用家身份覺得CSK其實唔係出面講得咁輕鬆,唔知係咪同近年轉了校長有關

轉去仁立, 要確保是精英班的一群,
如果唔係無了林護光環之下, 其他的唔多睇好 !

有林護聯繫, 但不代表他日一定入讀到. 其實而家D小學生點會好似以前年代輕鬆呢? CSK應該比較正常. 就算插班, 相信只係插間更更好, 校網更加靚, 係我我唔會咁做.

minotaur 發表於 18-4-13 12:55
謝謝各位意見。 小朋友現讀CSK初小, 諗緊插唔插仁立,因為仁立近d又有林護聯繫。
我有朋友讀仁立對比過,  ...
除非係轉校去沙田兩呂,否則其實咁轉法幾無謂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果插仁立, 就唔好嘥時間, 比你插到即成績幾好, 咁讀開csk成績都好標青下, 洗乜山長水遠去讀仁立! 到時升中都有好多選擇, 如考級頭三, 自行去考林護仲得添!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

朋友個女讀緊,話仁立唔好,老師超差,大部份無愛心,你考得好唔會讚你,話咩你都有份,個訓度主任&部份老師成日講說話比人聽,攪到d細路唔開心,明明某學生有欺凌人因為佢成績好就放過佢……

聽到咁你可能認為我朋友個女更係成績唔好操行差先咁講。其實佢女操行A,成績全級十幾,又風紀又班長,所有教佢都好錫她,每次家長日見唔夠一分鐘就走得,因為淨係得個讚字冇嘢講。但佢個女話好大壓力,唔係因成績功課,係大部分老師好衰,明明同學無錯只係成績唔好就成為眼中釘,某同學講錯野得罪老師就被老師罵足成幾星期,每次出人都怕撞到d麻煩老師而成日提心吊膽。想轉校但又無好選擇,真係好鬼 慘。

哈,我見樓上話CSK功課少我以為看錯。

Felix223 發表於 18-4-13 14:07
有林護聯繫, 但不代表他日一定入讀到. 其實而家D小學生點會好似以前年代輕鬆呢? CSK應該比較正常. 就算插班 ...

x 2