用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul convent school vs 瑪利諾神父
go

St. Paul convent school vs 瑪利諾神父   [複製鏈接]

家姐出年升小一,但等緊big draw, 首選瑪神,有細佬跟尾,你們會點揀?

利申,家姐係spc係細囡加無點進補
   5    0    0    0

Happy_Charles 發表於 18-4-9 23:48
家姐出年升小一,但等緊big draw, 首選瑪神,有細佬跟尾,你們會點揀?

SPC

除非本$係問題,否則一定係SPC

Happy_Charles 發表於 18-4-9 23:48

大嘅已經有好學校收,大抽獎嘅運氣,就留待細佬自己用吧!

回覆樓主

前輩,因為家姐係spc,剛今年上小一,但家姐都定但都幸苦。所以二囡今年spc收左,佢係細囡同活潑所以吟緊如果中左讀唔讀,可以就埋細佬。

SPC 雖然係傳統,但係唔係接受唔到活潑嘅細路 wor,收得你就代表學校接受到你女兒性格。瑪神同 SPC 有一段距離。真係除非錢係問題,否則我情願辛苦少少再谷埋細佬睇下唔有冇私校、直資 offer。

兩間都唔同級數,正常都唔會VS

Happy_Charles 發表於 18-4-10 07:48
前輩,因為家姐係spc,剛今年上小一,但家姐都定但都幸苦。所以二囡今年spc收左,佢係細囡同活潑所以吟緊如 ...

兩姊妹入SPCS, 再搬去12網同細仔抽St Joe/軒小

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Happy_Charles 發表於 18-4-10 07:48
前輩,因為家姐係spc,剛今年上小一,但家姐都定但都幸苦。所以二囡今年spc收左,佢係細囡同活潑所以吟緊如 ...

想請教SPC係咪讀得好辛苦?外補風氣好勁?我大囡讀緊津小,學校有愛心、功課測考默書適中、我在職都唔難跟,升band1都唔太差,如果細女讀SPC我怕我自己跟得好辛苦同要好谷,要細細個狂補習....

其實睇小朋友,大囡係比較定,同肯讀,細囡比較自主同一舊雲,所以係咪合適細囡。

中數正常,默書比出面已經少。

feifei_baby 發表於 18-4-10 11:47
想請教SPC係咪讀得好辛苦?外補風氣好勁?我大囡讀緊津小,學校有愛心、功課測考默書適中、我在職都唔難跟 ...
SPCS其實只有英文一科要求較高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Happy_Charles 發表於 18-4-10 12:00
其實睇小朋友,大囡係比較定,同肯讀,細囡比較自主同一舊雲,所以係咪合適細囡。

中數正常,默書比出面已 ...

諗清楚日後想子女入讀咩中學

如果已滿足於升讀瑪神, 咁當然無問題. 不過如何妳無25分, 都唔可以係自行階段穩入, 最後大抽獎亦未必抽到

hkpapa852 發表於 18-4-10 12:26
諗清楚日後想子女入讀咩中學

如果已滿足於升讀瑪神, 咁當然無問題. 不過如何妳無25分, 都唔可以係自行階 ...

我屋企人20分都抽唔入

瑪神……no way......

Yanamami 發表於 18-4-10 13:08

Why?

Yanamami 發表於 18-4-10 13:08
why??

Why? SPC同瑪神差天同地……

adrio    發表於 18-4-13 12:37

Yanamami 發表於 18-4-10 13:55
Why? SPC同瑪神差天同地……
唔駛咁直接同咁決絕既

hkpapa852 發表於 18-4-10 14:16
唔駛咁直接同咁決絕既
我怕-听叫“Maryknoll"就以為一定係好野……唔直接d唔得。

Yanamami 發表於 18-4-10 14:23
我怕-听叫“Maryknoll"就以為一定係好野……唔直接d唔得。

係呀
淨係"Maryknoll"呢個名都有幾間中學
較出名嘅係“瑪利諾修院”(個人意見)

nanadog 發表於 18-4-10 15:43
係呀  
淨係"Maryknoll"呢個名都有幾間中學
較出名嘅係“瑪利諾修院”(個人意見)

瑪神以band 2頭中學來説(我估計?有錯這指正),地點方便,又是男女校(有妹又啱),校風好,好多人鐘意架。
‹ 上一主題|下一主題