用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 明年考DSE而家開始溫書會太遲嗎?
樓主: 林金
go

明年考DSE而家開始溫書會太遲嗎?   [複製鏈接]

Doula 發表於 18-4-19 13:38
難唔難讀好睇個人,我仔覺得physics 好易,但係有同學覺得好難,特別係中五下學期,好多人click住,我仔又o ...
你仔physics,bio都有**吧? physics冇補習,bio有補嗎?

October. 發表於 18-4-19 21:20
Bio多嘢背照計岩我仔讀,但係佢中三科Bio成績我覺得麻麻地,phy反而比較好,我諗Bio要俾啲時間佢開竅。:ig ...

Phy, chem, bio 3科有部份內容互相有關連,如果肯讀晒三科的確會好D

October. 發表於 18-4-19 21:22
你仔physics,bio都有**吧? physics冇補習,bio有補嗎?

除非大學諗住讀文學院,如果唔係3x應該比中文通識緊要(因為 3x 比重大好多),所以揀啱科目好緊要

Bio補習資料我PM你呀, 以免好似賣廣告

Doula 發表於 18-4-20 09:09
除非大學諗住讀文學院,如果唔係3x應該比中文通識緊要(因為 3x 比重大好多),所以揀啱科目好緊要

Bio補習 ...

我女也是讀Phy, Chem, Bio + M2,你可否PM 我係邊度補Phy 同 Bio 嗎?謝謝!

我仔今年都中五,又係Phy, Chem, Bio + M2, 但個人懒,又唔肯比爸爸同佢補 (爸爸AL兩科數同Phy係A,冇理由比錢出外補),好彩朋友個女都係M2,而家老公同兩個一起補,有D互動,但Phy仲未揾到伴讀,頭痛中

個人認爲父母補習效果不理想,因爲有角色衝突,有時分寸把握唔好容易影響親子關係,所以小朋友最好放手讓別人教。
我家爸爸大學主修phy也衹是和小朋友探討一D學習中遇到的問題,補習留比補習老師

林金 發表於 18-4-9 12:49
我仔仔明年考DSE而家依然未緊張,他就讀band 1 英中成績在30名,一點都無所謂的樣子,我唔想太囉嗦希望他可 ...
明年考DSE而家開始溫書會唔會太遲,其實好睇個人既情況,但係對大部分人來講,係有啲比較遲。

我個小朋友明年考DSE,但有好多都唔識, 學校已經有操卷, 又話到中六會不停操, 見佢平時已經好夜訓, 到出年都唔知幾點訓

唔遅

阿仔學校而家push好犀利,已經有同學頂唔順病倒,日日ut和quiz想偷懶都無機會

我有個朋友個仔星期日都要返學校操卷

Doula 發表於 18-4-19 13:38
難唔難讀好睇個人,我仔覺得physics 好易,但係有同學覺得好難,特別係中五下學期,好多人click住,我仔又o ...

你好,有野想請教,我仔今年中四都係phy, chem, bio+m2, 讀左一年佢覺得m2幾吃力想drop , 但我又唔係好讚成,佢話零願擺多d時間谷其他科,如果佢唔打算讀工程果科其實drop m2係咪無所謂呢?但佢心儀係讀醫,如果㨂醫m2有冇幫助因我未開始睇資料?

DFSON 發表於 18-6-1 21:20
你好,有野想請教,我仔今年中四都係phy, chem, bio+m2, 讀左一年佢覺得m2幾吃力想drop , 但我又唔係好讚 ...

中大醫科計7科,M1/2可與7科最低分嗰科拉average,如果M2係最差,咁就無乜用。

LingChiBaBa 發表於 18-6-1 21:47
中大醫科計7科,M1/2可與7科最低分嗰科拉average,如果M2係最差,咁就無乜用。
...

謝謝,7科要求要幾分呢?

DFSON 發表於 18-6-1 23:55
謝謝,7科要求要幾分呢?

15年 : 7科 Median 42.5分, LQ 42分
16年 : 7科 Median 42分, LQ 40.5分
17年 : 4C+2X Median 36分, LQ 36分,估計7科 Median 都要42分

19年加學位嘅話希望減1分半分。

LingChiBaBa 發表於 18-6-2 13:06
15年 : 7科 Median 42.5分, LQ 42分
16年 : 7科 Median 42分, LQ 40.5分
17年 : 4C+2X Median 36分, LQ 36 ...

thank you.

DFSON 發表於 18-6-1 21:20
你好,有野想請教,我仔今年中四都係phy, chem, bio+m2, 讀左一年佢覺得m2幾吃力想drop , 但我又唔係好讚 ...

你仔如果唔讀醫會讀咩科?唔使M2嘅醫護系?要M2嘅商科/工程?
另外,學校俾唔俾drop 科?
我仔M 2一直都麻麻地,而且佢預咗只會考慮醫護系,讀M2都無用,我都唔想佢浪費精神時間嗨呢科(真係好哂時間),所以我都鼓勵佢drop左佢,  點知學校唔俾,老師話hea考都應該有5,卒之真係5

Doula 發表於 18-4-17 20:20
係呀,要測驗分班,我仔band 1 英中,普通水平,不過就入咗唔記得係advance 定elite,然後呢2班得2個5*, ...

可以pm邊間補習社嗎?

Doula 發表於 18-4-17 16:05
佢其實除左打機,唔溫書之外,一直都好乖,亦keep到留嗨A班嘅成績,所以我都無咩話佢
除咗中六停咗大半年 ...

請問你仔有無補通識?有無補習老師介紹,我女出年DSE, 希望佢可以加油,做父母真係只有默默支持
I love my dear husband and dear daughter.
‹ 上一主題|下一主題