用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 明年考DSE而家開始溫書會太遲嗎?
go

明年考DSE而家開始溫書會太遲嗎?   [複製鏈接]

我仔仔明年考DSE而家依然未緊張,他就讀band 1 英中成績在30名,一點都無所謂的樣子,我唔想太囉嗦希望他可以自覺溫書,請問各位家長你們的小朋友幾時開始溫書應付DSE?
   26    0    0    0

如果平時成績不太差是沒有問題的.

王家爸爸    發表於 18-5-8 12:33

一往KEEP住溫. 中五起明顯再著緊多D溫. 單是中文12篇範文由S.4起陸續教, 陸續背. 再REVIEW至S.6.
其實S.5都開始BUSY, 又IES, 又SBA....
你囝學校老師應開始滲入很多DSE講座及資訊.  他應開始漸感受到要溫書的壓力.
可善用中五暑假全面溫(清底)已教的書.  
中六返3個多月學, 老師教埋所有未教的書.  1-2月開始校內會全套操PAST PAPER了.   3月MOCK或考校外MOCK模擬試.  MOCK後4月已要考DSE了.

如果間學校有 120 人左右的話,考 30 唔錯喔,不過都要睇返學校同出面個 grade 係有冇差別。例如學校嘅 4,可能係出面嘅 5。
Form 5-6 要忙 IES,IES hea 不得,所以難免會忽略其他科。到 Form 6 12 月開始黎料知道要認真,最 hea 嘅人到 3 月都會知道要發力。

太早搏到盡会謝……我女早搏,中五成績最好,反而到中六讀到謝左,成績回落添……keep住个momentum就好了~

回覆樓主

講下我個仔,讀Band 1英中,一直讀A班(38名之內),中一至中五每日放學就係同同學打機,直至中五暑假,佢啲打機友開始溫書操卷,佢先停打機,一停打機跟住就每日朝八晚八不停讀,最後,成班打機友考25-38分(計4+2),全部入到大學,所以,唔好太擔心,太早發力,到要考DSE已經好攰,尤其係男仔,耐性支撐唔到咁耐
而且,你哦到佢煩,到時唔知走去邊度玩,你咪仲擔心

好多謝你的分享令我安心好多,我知道孩子面對DSE也很大壓力,不想再依依哦哦但又難免擔心,我會盡量調整相信孩子的能力和自控性。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

中一的時候有140個同學而家就剩下不到110個。阿仔中一時亂晒大龍考99名,真正中三才開始認真d,中五上學期30名但係都係hea讀,復活節十幾日日日玩,佢爸爸好緊張就黎眼火爆,成日同我投訴,我做左佢地的磨心,唉,慘慘豬🐷

林金 發表於 18-4-10 13:56
回覆 1998Ruby1998 的帖子

中一的時候有140個同學而家就剩下不到110個。阿仔中一時亂晒大龍考99名,真正中 ...

似乎間間學校都係咁,我仔中一全級有180人,到考DSE剩返15x人,當中有人跳船,有人被退學,有人留級

回覆 林金 的帖子

讀書係講天份, 唔係一尾死讀, 有人hea讀成績都好好, 相反有人死讀爛讀成績都係緊緊合格, 既然你仔成績唔錯就無須太緊張了, 相信佢自己會有分寸的

回覆 Doula 的帖子

我果間中一 216 人,冇插班,到中六剩下 150 人。真係大家走都走唔切,避得就避。

我亞仔依家中五, 剛剛派成績其他科緊緊合格, 通識, phy, chm唔合格, 佢band 1, 我都驚佢入唔到大學, 但佢又話學校d 試卷深過DSE, 問佢班主任佢咩grade又答唔到, 唉......

karenc_bb 發表於 18-4-12 10:41
我亞仔依家中五, 剛剛派成績其他科緊緊合格, 通識, phy, chm唔合格, 佢band 1, 我都驚佢入唔到大學, 但佢又 ...
要知道他的排名和學校粗略的升大學率,老師應該有經驗知道學生的程度能否上大學,可能老師沒有十足信心怕對家長造成誤導。

小兒全級130人, 上次考60幾名, 上年學校70%符合入大學要求, 佢話出年3月才記範文內容, 佢話夠時間

回覆 karenc_bb 的帖子

EK d 年度 DSE 各校業績數據冇你學校嗎?我見 d 3322 70% 左右嘅學校都有至少其他一兩項數據,平均考級 頭 50% 就有科科 4。
你仔仔考到 6X/130,即係成績都唔差,腦筋也不差。不過冇人知出年範文出得是否同今年一樣,早少少今年 9 月背好 d,到時候有咩冬瓜豆腐好容易背唔切。

不過唔少 Band 1 學校嘅學生可以出面每科加一個 grade。

karenc_bb 發表於 18-4-12 10:41
我亞仔依家中五, 剛剛派成績其他科緊緊合格, 通識, phy, chm唔合格, 佢band 1, 我都驚佢入唔到大學, 但佢又 ...

我仔一直中文好差,我好擔心,每年都問老師佢考唔考到3,老師每次都答*應該有*,然後DSE考出來有5,我諗band 1嘅卷可能真係深D,不過你仔咁多科都麻麻地,可能要去補吓習

我仔英文排第10,數學20,中文唔入五成無排名,叫佢去補中文一直都唔郁

karenc_bb 發表於 18-4-12 14:23
小兒全級130人, 上次考60幾名, 上年學校70%符合入大學要求, 佢話出年3月才記範文內容, 佢話夠時間 ...

學校點計排名?衹計core subjects?如計總分,大家elective subjects唔同咁好難比較。

"符合大學要求" = 33222嘅話,但而家入U好多都要332233+,唔好掉以輕心。

每間學校水平都有差異,親戚的女係真光排70幾都考到UST

林金 發表於 18-4-13 10:15
每間學校水平都有差異,親戚的女係真光排70幾都考到UST

幾間真光嘅水平都有差異
‹ 上一主題|下一主題