用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 做超大B重讀K1 ?
樓主: esthereddie
go

做超大B重讀K1 ? [複製鏈接]

Elaine.F 發表於 18-4-9 02:19
回覆 konew720 的帖子

我也有類似情況,如果由Km 轉sc 做超大呢?又是否值得

對KM無認識,所以不作評論。同埋KM及SC好類似,如果係我,我會睇下老師同校長對教學既態度。因為對小朋友影響可以好大。

esthereddie 發表於 18-4-10 23:32
我見大部分家長對KV 都讚多過彈,但為何K2 才插班?只怕小朋友愈大開始懂事會問為何又要再讀K2⋯因爲我囡 ...

我大囡11月B,當時轉校repeat K2,日日都好開心返學,未放完假就問我幾時返學。反而係舊校讀左2年半,日日都唔願返學。
只要父母唔好放大”repeat”呢件事,小朋友無問題的,只係同佢地講,我地大個了,要轉去新學校讀。大部分小朋友係冇概念架,所以野都係父母灌輸俾小朋友。

sugar8283 發表於 18-4-9 19:38
我女女是10月中的,也是考慮做唔做kv 大B好~ 大家覺得有無需要?本身係綠茵讀緊k1跟得都唔錯,但已決定小學 ...
我小朋友都係...而且老師說她進度好好,有兩科既assessment係全班做得最好...我都好猶豫好唔好比小朋友repeat...同埋kv既英普語境又唔及依家咁好....所以我好猶豫好唔好為左kv既名氣轉出去

esthereddie 發表於 18-4-10 23:32
我見大部分家長對KV 都讚多過彈,但為何K2 才插班?只怕小朋友愈大開始懂事會問為何又要再讀K2⋯因爲我囡 ...

原本我也不想佢重讀K2,但後來覺得讀了兩年的學校學術的設計以及配套也麻麻,唔想去到小學才後悔。雖然我個仔仍然好開心,不過要重讀就要趁早,k1最理想

konew720 發表於 18-4-11 10:48
我大囡11月B,當時轉校repeat K2,日日都好開心返學,未放完假就問我幾時返學。反而係舊校讀左2年半,日日 ...

完全同意,我個仔都係咁

回覆 sugar8283 的帖子

我女之前都係讀GF,都係成績優異,發展學習得好好,我同佢再考龍幼收左,REPEAT K1,都係成績優異,HAPPY多一年,連PN成個幼稚園讀足5年,HAPPY到暈。其實當初我豬左,應該同佢試插班。

回覆樓主:

我都考慮緊上k1定學之園pn好

好難選擇....

bc1019 發表於 18-4-11 12:13
我小朋友都係...而且老師說她進度好好,有兩科既assessment係全班做得最好...我都好猶豫好唔好比小朋友repe ...

咁叻女都重讀會唔會浪費左?

yeung0821 發表於 18-4-12 13:28
我都考慮緊上k1定學之園pn好

好難選擇....

我2個小朋友都讀LH,好開心,絕對唔會後悔。
LH既課程好好,K3下學期要作文,小朋友可以自己作,我只教佢唔識寫既字點寫,我覺得好不可思議,唔知老師係點教小朋友。小朋友亦有禮貌同守規矩。

bc1019 發表於 18-4-11 12:13
我小朋友都係...而且老師說她進度好好,有兩科既assessment係全班做得最好...我都好猶豫好唔好比小朋友repe ...

KV有名氣係有原因的,咁多年歴史既學校唔會靠marketing同家長之間吹出黎law。
既然小朋友叻,我會揀最好既教育俾小朋友,老師同學校對小朋友既發展係有好大影響。

SKB 發表於 18-4-12 10:39

我女之前都係讀GF,都係成績優異,發展學習得好好,我同佢再考龍幼收左,REPEAT K1 ...

如果上了心儀的龍幼,我覺得再讀K1 是可接收,起碼升小有些保障。小朋友是否正升上龍小?

在現今的教育制度下,似乎在幼稚園學的東西比以前的要多,會唔會俾多啲時間細B,等佢地易於掌握?

SKB 發表於 18-4-12 10:39

我女之前都係讀GF,都係成績優異,發展學習得好好,我同佢再考龍幼收左,REPEAT K1 ...

介唔介意講你囡囡去了那間小學?PM 也可,謝謝

回覆樓主

如果細B repeat K1,可唔可以K2同K3都考直私?

Pancake1005 發表於 18-4-14 20:49
如果細B repeat K1,可唔可以K2同K3都考直私?
yes.

MrBeast 發表於 18-4-17 08:25
yes.

Thanks! 請問知道有人成功k2考到直私嗎?

Pancake1005 發表於 18-4-17 14:10
Thanks! 請問知道有人成功k2考到直私嗎?
yes ar, 咁多年在ek 見過一個

回覆 esthereddie 的帖子

對,現在幼稚園學的比以前多,小學亦教得快~ 如果將會讀一間地區既名津小學,係咪一定要簡根德園讀? 畢竟綠茵偏重多一點~

sugar8283 發表於 18-4-9 19:38
我女女是10月中的,也是考慮做唔做kv 大B好~ 大家覺得有無需要?本身係綠茵讀緊k1跟得都唔錯,但已決定小學 ...

May I know which Greenfield campus?

唔好意思... 我想問下讀緊k1 可以再教重讀k1? 咁駛唔駛比多左一手嘅學費架?

‹ 上一主題|下一主題