用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 mind map 有無小朋友學過?
go

mind map 有無小朋友學過? [複製鏈接]

有用嗎?
   1    0    0    0

對某 d 小朋友有用,有 d 冇用。

target4 發表於 18-4-8 22:22
有用嗎?

仔由幼稚園開始,學校已經有教

現在小學各科都有教mindmap做整理資料,做project等

1998Ruby1998 發表於 18-4-9 01:08
對某 d 小朋友有用,有 d 冇用。

對。對我仔無用

其實好普通, 好多作文都要用. 用來組織idea 有用.  不過對我大仔冇用, 佢Idea 好多不過冇修飾.  細都肯用下做功課,

HaYi 發表於 18-4-9 12:22
其實好普通, 好多作文都要用. 用來組織idea 有用.  不過對我大仔冇用, 佢Idea 好多不過冇修飾.  細都肯用下 ...
基本上自學都得,唔洗比人賺

retriever    發表於 18-4-9 17:11

MrBeast 發表於 18-4-9 14:08

係呀!

回覆樓主

我就是想知道有沒有人曽讀過,我自己怕教不好

回覆 target4 的帖子

正常學校應該有教,唔洗擔心。我見好多學校都有工作紙小一已經教 mind map。都係劃隻蜘蛛,然後自己諗到咩就填咩,做得多就大概知道點樣歸類 d bubbles。你話「讀」,就應該冇人會有得「讀」囉。

target4 發表於 18-4-8 22:22
有用嗎?
對大人來說Mindmap或類似tools係好有用,但很多小朋友唔鍾意用,認為麻煩。一般初小學開始教,用喺作文上,作文前先用mindmap寫低points, 交俾老師審閱,之後才作文。

係啊, 感覺是教如何drop note,  present idea, 其實大部人無師自通. 我有識人外學一個course, 唔知同我地用開的有冇分別, 冇研究.

回覆樓主

多謝大家。我研究一下先,謝謝

HaYi 發表於 18-4-9 19:52
係啊, 感覺是教如何drop note,  present idea, 其實大部人無師自通. 我有識人外學一個course, 唔知同我地用 ...

應該係教MIND MAP FOR 某個HOT TOPIC, 譬如:CREATIVITY, COMPOSITION。

唔係點賣到錢。

朋友個仔上過,有跟埋一本書。

曾經見過功課要填格仔

平時佢唔作文

考測時作文時間緊迫, 佢直接寫.

mimi222shi 發表於 18-4-11 10:06
曾經見過功課要填格仔

平時佢唔作文

MINDMAP 係幫助組織,寫長文,寫故事有用。

小學寫文唔長,其實唔駛用。

教佢用,只係希望佢有組織既習慣。

HaYi    發表於 18-5-6 11:25

我重諗住開班授徙!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

retriever 發表於 18-4-11 19:22
MINDMAP 係幫助組織,寫長文,寫故事有用。

小學寫文唔長,其實唔駛用。

我不太同意!

我較遲學,都是見到唸博士班的同學,他用 mind map 抄筆記,我覺得幾特別,請教佢教我開頭,然後自己上網買書鑽研。

堂上抄筆記,可以將內容大概分重點,分類,到你看到其他書,文獻,隨時可以有位加上去,另一個特點是有些因果關係及矛盾點可以好易用缐連成一線,再加注解。

可能一課書變成一版紙,一本書是十幾二十張,到大學,幾本書都可以同樣歸類,內容豐富好多,我亦習慣寫下這一點的出處。我會在考試前再整理一次,可以成本書或模塊濃縮到幾張紙,最後溫習就好方便!

大家提到不是每個人有效,這個跟個人學習不同所致。7 Thinking Hats 原本作者 de Bono,目標是教創意,他用了不少 graphic 及顏色 ,如果 mind map 裏面加上顏色及 graphic ,會刺激特別喜歡用右腦的人,如果是斎文字,黑白,可能效果又會差好遠。

我亦有用 mind map 做開普通會的議程及會議紀錄,簡單方便。項目管理的 checklist 等等!

補充多一點,mind map 放在白板上,討論問題及創意有聚焦的好處!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-5-6 08:22
我不太同意!

我較遲學,都是見到唸博士班的同學,他用 mind map 抄筆記,我覺得幾特別,請教佢教我開頭 ...

請問你不同意哪部份?

謝謝你分享的經驗。

小朋友用MINDMAP 加插畫圖,有時會怕花太多時間SIDE TRACK 左。

BTW, 你覺得MINDMAP 跟 OUTLINER 的重要分別在哪?

retriever 發表於 18-5-6 09:07

請問你不同意哪部份?

Sorry, 我跳得太快,我講得唔清楚。我只是不同意 mind map 只應用於作長文,如果靈活處理,可以無限變化。跟住我舉例及一些經驗!

我未睇 outliner,不能跟 7 thinking hats 作比較!

我自己直覺覺得,有些人在觀察力及數字上特別敏感,好易搵到 outliner ,深入研究就可以搵到問題點及解決方案,或是新的機遇。我不太肯定有系統訓練是否可以大幅改善,但提升認知及留意,可能已經有幫助。

只是隨便講講,拋磚引玉,你可以分享你的心德。

ANChan59 發表於 18-5-6 08:22
我不太同意!

我較遲學,都是見到唸博士班的同學,他用 mind map 抄筆記,我覺得幾特別,請教佢教我開頭 ...
我自細愛整理, 尤其是筆記, 因為我都唔係好勤力的學生, 只想省時去記野, 用哩個方式不用好多時間都可以邊都會邊整理邊自省有咩唔識, 有咩要去search, 如果找到repeat point 又好似執到寶因為又省左時間..   用呢個方式去整理筆記, 尤其是U 時寫份功課仔要quote 幾百樣, 同你一樣, 我會將睇到有用的source跟此方式分類save 在不同file 中, Mindmap對我有index 的作用.   
‹ 上一主題|下一主題