用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2頭灣仔男仔有咩選擇,新手家長,請賜教 ...
go

Band 2頭灣仔男仔有咩選擇,新手家長,請賜教 [複製鏈接]

Band 2頭灣仔男仔有咩選擇,新手家長,請賜教,今年小五真係好擔心,不是住灣仔區不太認識區內學校,希望得到大家指引!謝過各位先!
   1    0    0    0

小雞組 發表於 18-4-8 14:44
Band 2頭灣仔男仔有咩選擇,新手家長,請賜教,今年小五真係好擔心,不是住灣仔區不太認識區內學校,希望得 ...

最安全有合適既,鄧鏡波
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小雞組 發表於 18-4-8 14:44
Band 2頭灣仔男仔有咩選擇,新手家長,請賜教,今年小五真係好擔心,不是住灣仔區不太認識區內學校,希望得 ...

And, 小五Band 2頭, work harder, try to become Band 1尾。

2jkidsfather 發表於 18-4-8 15:30
And, 小五Band 2頭, work harder, try to become Band 1尾。

鄧鏡波校風好嗎?如排位㸃排?

hkpapa852 發表於 18-4-8 15:25
最安全有合適既,鄧鏡波

2jkidsfather 發表於 18-4-8 15:30

並不容易呀!自己走二步,其他人又走二步!作一個準備先!不祈望他能回升!二線頭安全D!

小雞組 發表於 18-4-8 18:34
並不容易呀!自己走二步,其他人又走二步!作一個準備先!不祈望他能回升!二線頭安全D!
...

係,不過盡力啦。六年中學生活可能由依幾個月決定(小五呈一)......

2jkidsfather 發表於 18-4-8 21:38
係,不過盡力啦。六年中學生活可能由依幾個月決定(小五呈一)......

加油(emoji)(emoji)謝謝(emoji)(emoji)‍♀️

2jkidsfather    發表於 18-4-8 21:58

hkpapa852 發表於 18-4-8 15:25
最安全有合適既,鄧鏡波

會唔會有人覺得B2 頭揀波記哂左?

BTW, 你簽名欄似多左兩句金句, 你信左耶教?!

小雞組 發表於 18-4-8 18:30

波記同系既校風都嚴, 如果你唔嫌佢地薯都OK...

我見我朋友兩個仔讀波記很不錯, 校風不錯

retriever 發表於 18-4-9 12:45

簽名有金句?係咪同我講呀!我睇吾到簽名?我不知道為什麼!?

朋友說鄧鏡波是band 3學校?對嗎?他們叫我試考中西區聖類斯男校!

小雞組 發表於 18-4-9 12:57

朋友說鄧鏡波是band 3學校?對嗎?他們叫我 ...

有人話波記B2B 或B2尾...

但校風好...

波記跟聖LU 係同系, 一樣的教會... 男仔出名較純亦係薯!

retriever 發表於 18-4-9 12:45
只要金句啱用, 相信是否教徒都需畏學習

當然, 教徒會有更深體會

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

叫你朋友自己去睇吓校務報告.

聖類斯收到既B1學生一定遠俾鄧鏡波多, 否則無可能做到全英中.

但成績不見得比鄧好好多

小雞組 發表於 18-4-8 18:30
鄧鏡波校風算好,排乙一應該機會大,排乙二機會好微。

鄧鏡波點可能係Band 3學校?講嗰個係「朋友」定「戰友」?

王家爸爸 發表於 18-4-9 15:42
鄧鏡波點可能係Band 3學校?講嗰個係「朋友」定「戰友」?

吓!多謝提㸃!我幼稚園、小學都係這處搵幫手,總算選擇無錯,希望中學也一切順利!多謝大家(emoji)(emoji)

王家爸爸    發表於 18-4-9 23:15

小雞組 發表於 18-4-9 16:01
吓!多謝提㸃!我幼稚園、小學都係這處搵幫手,總算選擇無錯,希望中學也一切順利!多謝大家(emoji)(emoji ...
收初步既料可以,但係需要睇學校年報,同埋小心分析。

王家爸爸 發表於 18-4-9 23:16
收初步既料可以,但係需要睇學校年報,同埋小心分析。

謝謝你王家爸爸
‹ 上一主題|下一主題