用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 【每年逾千大學生中途退學 比以往增約一倍】 ...
樓主: 小時了了
go

【每年逾千大學生中途退學 比以往增約一倍】   [複製鏈接]

回覆樓主:

剛看三色台X經的升學冇畺介,都講第一年轉大學都很普通!另又講其實大學畢業和工作不一定相同的!

小時了了 發表於 18-4-8 21:12
新聞片段中 https://www.facebook.com/icablenews/videos/802424433282960/ 嗰位年輕人係讀港大理學士第一 ...

唉!Main pt佢一开始咪講左囉,坐係度等人餵……实餓死啦!所以小学果边成日有帖问小-二功課班、補习班,我就苦口婆心勸人唔好,仲俾人話……忠言逆耳呀!其实呢d叫" 自然淘汰”,升中死-批,升大再死-批……

小時了了 發表於 18-4-8 20:58
將心比己,日後阿女如果係香港讀大學但讀咗幾年都畢唔到業, 咁我支唔支持佢繼續完成大學學位呢?

P.S.我從 ...

你又唔駛過份擔心嘅。我都從未諗過呢個問題,乜原來唔合格可以無了期讀到畢業?我都感受到果位家長嘅無奈,該家長話佢個仔只做pt,畢業又無了期,兩老將接近退休,都唔知點算,陰公。

我都有同2個仔分享呢個case,好奇怪點解可以無了期畢業。食之無味,棄之可惜,不過去到咁我仔都話冇能力就冇謂勉強啦,我亦認同能力未達選擇行第二條路或許會更好。

Yanamami 發表於 18-4-8 22:09
唉!Main pt佢一开始咪講左囉,坐係度等人餵……实餓死啦!所以小学果边成日有帖问小-二功課班、補习班, ...
唔願放手總會有千千萬萬藉口,所以某程度上家長都好大責任。

早年係三次, 後來兩次... 話公開試太多有壓力...
而家學位多位, 2 大變3大變5大變8 大...

點解話入大學愈來愈難?!

Yanamami 發表於 18-4-8 11:31
我女入CU, 讀完1st sem都退学,不过唔係揀錯科、追求其他理想、讀唔掂……而係轉左去澳洲讀double degree.  ...
HUH? 轉左.
是否方便透露轉左什麼學科?

retriever 發表於 18-4-9 08:50
HUH? 轉左.
是否方便透露轉左什麼學科?
轉校無轉科

Yanamami 發表於 18-4-9 09:17
轉校無轉科
很好喔, 這樣更有國際視野, 呵呵!

茶水間:細佬原本讀緊大學 中途退學日日打機?
茶水間        茶水間2018年4月6日

香港大學生之多,簡直可以話係基本入場券,好多人都覺得大學本科畢業根本已經唔值錢;不過講還講,讀始終係要讀,否則就真係好傻豬喇。近日討論有人話自己細佬本身讀緊大學工程嘅Degree,Year 2之時話覺得自己完全無興趣讀呢科,於是決定Quit U,轉去演藝讀音樂表演。但讀咗一年,又話原來讀音樂唔係淨係玩音樂咁簡單,係要學埋樂理等知識。最後又係自己Quit,結果宜家日日喺屋企,失業失學,掛住打機終日。仲話個個師兄都同佢講,話讀大學無用,識人好過識字,個個搵工都只係講經驗。令呢位網民非常頭痛,唔知點樣勸服細佬去重新讀書。的確好多人都話讀書拎張沙紙無用,仲話Steve Jobs,Bill Gates都係中途Quit U;但你諗深一層,喺香港呢個社會生存,無讀Degree,向上流嘅機會係難好多架!

廣交人脈

的確講得啱,好多時做嘢都係講人際關係,但講大學正係你廣交將來人脈嘅重要一環,包括你嘅同學,更包括好多時去實習會認識嘅人,好大機會就直接變成你將來嘅老闆。

未有明確目標

無錯有好多成功人士係Quit咗U,但大前題係佢哋擁有一個明確目標,仲要好有信心自己嘅強項;何況,成功嘅就嚟嚟去去都係讀幾個,失敗嘅幾多千百個就從來無人知。

長遠發展

雖然好似有個Degree同無Degree搵嘅工作入息起步時差唔多,但人望高處,往後發展必定係會愈拉愈遠,例如升職,再進修等等,講真無論係選擇性同彈性都比較高。

#茶水間#column#office#featured

Yanamami    發表於 18-4-9 10:08

其实以上quit既大学生,从來有無真真正正理解过佢申請既学科內容係学d乜、第日出路係乜?定係矇盛盛,阿媽叫揀乜就乜?又或者根本从來無研究过,总之睇餸食飯,夠分就求其入个水泡科(见以上例子多係工程科?),話哂叫踩左入U先算?点知入到去讀唔掂(似乎佢地相同之处係無自学能力、無目標方向,又或者好似小六既band1/2边緣人夾硬入到band1校禁,根本係力有不逮),又唔知想点,咪退学。

黃巴士    發表於 18-4-9 12:14
洋蔥頭媽咪    發表於 18-4-9 12:09

Yanamami 發表於 18-4-9 10:17
其实以上quit既大学生,从來有無真真正正理解过佢申請既学科內容係学d乜、第日出路係乜?定係矇盛盛,阿媽 ...
唉! 考大學睇分數, 就好似中三睇全級排名才能優先選科. 排位唔理想/分數邊緣學生, 要等其他人選擇完後有位剩嘅科目, 現實殘酷真係好多時剩返嘅唔係自己心儀學科

poonseelai 發表於 18-4-8 14:11
咁咪佔用了有心在港讀大學D人個位,嘓半年可做其他有意義的事,事實亦無半年,得幾個月 ...
agree+1

回覆 黃巴士 的帖子

仲話Steve Jobs,Bill Gates都係中途Quit U

I faced the same problem 5 years ago. (Not quit, just consider studying in university is waste of time to learn knowledge that you can acquire through internet.)

My answer is due to qualification inflation globally, nowadays bachelor degree equivalent to previous higher school leaver only.

I don't mind. Do you have Start Up plan, business plan, funding, strategy and business connections ....... he took this answer and graduated last year.

Yanamami    發表於 18-4-9 20:15
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 18-4-8 11:31
我女入CU, 讀完1st sem都退学,不过唔係揀錯科、追求其他理想、讀唔掂……而係轉左去澳洲讀double degree.  ...

估不到你大女會咁選

HM168 發表於 18-4-9 20:04
估不到你大女會咁選
其实近似升中簽直资,到更心儀既收就抽飛轉会。唔敢心囗有个勇字只等果边派彩。

hkpapa852 發表於 18-4-8 15:31
可惜,香港工商界,就係有學歷歧視

父母揀女婿/媳婦,有不少也有學歷和職業歧視

我覺得香港政府,大機構中高層有學歷歧視。

而我認識嘅工商界個班boss或高高層,佢哋除左仔女之外。第二重視嘅反而係一些<好叻>但無學位,命都可以唔要但忠心耿耿,收埋左嘅nobody。第三重視嘅係堪輿學家(風水師)。

真正工商界,最歧視嘅唔係無學位嗰班,而係怎說好呢……總之信我啦,我十幾歲起同佢哋班二代一齊玩大,D uncle auntie同二代唔會歧視一班無沙紙嘅人!

幸好,我媽媽都無歧視我老公。媽媽要我同佢一樣選個孝順、錫我、靚仔就得啦,可能因我爸爸都無沙纸(媽媽有)。媽媽细心到把原來放相架,我所有大學畢業嘅相都收埋,唔想我預料畢業嘅老公唔開心。
PS.昨天俾個大學生激死左,張人家2奶份文件送左去3奶度,要我 補鑊。整到我今日要搭飛機,係機場悶左2小時。慢慢係度睇EK!唉……

yovin 發表於 18-4-10 06:19

哈!哈! 悶悶地上來 EK 吹水好呀

yovin 發表於 18-4-10 06:19

學歷跟 common sense 可能是反比!

我想問的是你的觀察會否是因為家族企業,不是跨國公司,到一定規模,學歷有一定作用及目的!因為在家族企業,用人唯親比用人唯才更重要!

哈哈,問責官員是用人唯乜呢?考公務員一定看學歷吧!好難搵個ITB阿頭冇博士掛
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-10 08:56
學歷跟 common sense 可能是反比!

我想問的是你的觀察會否是因為家族企業,不是跨國公司,到一定 ...

請留意#36樓的第一句。

#36樓所說的是<我觀察>的香港情況。

香港主要⇒主導,都係家族企業,而且係中國人。
任你叻到會飛,超人都只會交俾個仔。 那麼他算跨國公司還是家族企業呢?

國際跨國企業,我未有深入接觸和研究……

叻人係要學歷去證明自己,但天才级叻人係需要的。過我認為真正叻人,首先係把握難得的機會,佢地即使放棄目前張沙纸,亦有信心隨時容易地讀得番。

尤其是香港,我自問讀書唔叻,都有兩張放櫃桶底。現計劃打算退後,再讀番碩士OR再讀多張學士去打發時間,實在好唔想再開會。

yovin 發表於 18-4-10 10:31

請留意#36樓的第一句。

飛啦!祝我好運。
‹ 上一主題|下一主題