用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 【每年逾千大學生中途退學 比以往增約一倍】 ...
樓主: 小時了了
go

【每年逾千大學生中途退學 比以往增約一倍】   [複製鏈接]

akys 發表於 18-4-13 10:50
80年代16萬人考hkce , 萬幾人考hkal, 收2-3千人,%分別大約10%和20%, 入U率少於2%。而家5萬人考,萬幾入8大 ...

我當時是七十年代尾,十二萬人考會考,四、五萬人考高級程度會考。2%入兩間大學,2%入理工學院。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-14 09:50
我當時是七十年代尾,十二萬人考會考,四、五萬人考高級程度會考。2%入兩間大學,2%入理工學院。
睇返政府統計,AL 考生由80年萬二人加到末代4萬人,估70年代尾冇咁多人考。

akys 發表於 18-4-14 10:58
睇返政府統計,AL 考生由80年萬二人加到末代4萬人,估70年代尾冇咁多人考。 ...

我剛才上考評局網站看了,因為當年自修生有日校生一半的數目,還有我當時有AL及HL,你記得嗎?AL港大,AL/HL中大。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-14 11:07
我剛才上考評局網站看了,因為當年自修生有日校生一半的數目,還有我當時有AL及HL,你記得嗎?AL港大,AL/ ...
記得~~PC通常都係入CU.

ANChan59 發表於 18-4-14 11:07
我剛才上考評局網站看了,因為當年自修生有日校生一半的數目,還有我當時有AL及HL,你記得嗎?AL港大,AL/ ...
記得,我學校2班A L,一班H L,唔知其他學校都係一樣。

akys 發表於 18-4-14 11:20
記得,我學校2班A L,一班H L,唔知其他學校都係一樣。

我看考評局的1978年報告,日校三萬多考生,自修生一萬多些,所以我說四五萬人。亦可能是人次,有機會有學生不同年級考兩個試。

理性討論多好,道理越辯越明!

小時了了 發表於 18-4-13 09:57
唉! 點講呢? 為人父母心底內心深處當然都希望自己仔女日後可以搵到餐飯食, 唔洗父母擔心搵唔到工, 搵唔到 ...

在香港,退學好多係因為有更好路數,而不是讀不掂,例如轉去外國讀,轉其他大學更好的學科,或自行創業。應該好難搵到例子係真正讀唔掂。

ChiChiPaPa 發表於 18-4-14 12:07
在香港,退學好多係因為有更好路數,而不是讀不掂,例如轉去外國讀,轉其他大學更好的學科,或自行創業。 ...

我識那些去外國讀書者,多數是香港讀唔掂(但唔會同外人講),或是嫌那科出路窄或者非心儀!

你聽到的,可能就是我上面所講,唔想講太多人知。

ANChan59 發表於 18-4-14 12:44
我識那些去外國讀書者,多數是香港讀唔掂(但唔會同外人講),或是嫌那科出路窄或者非心儀!

你聽到的,可 ...

即係有更好路數,只係睇你點睇。Effort & Return, Explore or Recite都係考慮因素。

ANChan59 發表於 18-4-14 12:44

你聽到的,可 ...

陳Sir, 可以講多啲你識嘅 "讀唔掂(但唔會同人講)個案嗎?揀錯科?只係老豆阿媽想仔女讀嘅科而仔女根本唔想讀?DSE 夠分數求期有大學收唔理咩野科唔理自己有無興趣及能力就去讀?…

小時了了 發表於 18-4-14 13:26
陳Sir, 可以講多啲你識嘅 "讀唔掂(但唔會同人講)個案嗎?揀錯科?只係老豆阿媽想仔女讀嘅科而仔女根本唔想 ...

陳Sir, 可以講多啲你識嘅 "讀唔掂(但唔會同人講)個案嗎?揀錯科?
係,例如掹車邊入科大BBA,數底唔好,點讀微積分,這科肥兩次要起身退學。

只係老豆阿媽想仔女讀嘅科而仔女根本唔想讀?
都有,又覺得自己大過了,有少少遲來的反叛,就肥俾你們睇,等你冇得迫,這類最傷家庭感情。

DSE 夠分數求期有大學收唔理咩野科唔自己有無興趣及能力就去讀?…
上面講咗。這類最多,留在香港因為男女朋友,或者一些圈子的朋友,有些是懂性,為父母慳錢,夾硬讀。不少父母有經濟能力,多數送出去補飞,俾多些時間及金錢,慢慢開竅,都會有好結果,家人關係更緊密。

ChiChiPaPa 發表於 18-4-14 12:51
即係有更好路數,只係睇你點睇。Effort & Return, Explore or Recite都係考慮因素。
...

上靣覆了「小時了了」!

ANChan59 發表於 18-4-14 13:40
陳Sir, 可以講多啲你識嘅 "讀唔掂(但唔會同人講)個案嗎?揀錯科?
係,例如掹車邊入科大BBA,數底唔好,點 ...

其實,上到大學,pre-assign的科目很少,有些還可以drop。只要不介意GPA,係有好大的自由度在選科系統選擇自己有興趣的科目,包括其他 Faculty的學科。

ChiChiPaPa 發表於 18-4-14 14:02
其實,上到大學,pre-assign的科目很少,有些還可以drop。只要不介意GPA,係有好大的自由度在選科系統選擇 ...

可能是心態上的問題,而非單純的能力問題!

回覆 ChiChiPaPa 的帖子

有好多其實係讀唔掂,但係屋企有壓力唔可以冇大學畢業,加上香港大學學位好少,所以有唔少高分但係其實樣樣冇興趣嘅人入讀。有 d 就係因為陪男女朋友,有 d 係父母迫讀某一科,所以好多讀讀下都唔讀,hea GPA 過關就算。我識幾個其實唔鍾意文科不過分數唔夠高讀理科商科,所以「格硬」讀文科。

不過要講的話,大學嘅學習風氣可能唔夠好,同埋有好多 group project 去「累街坊」。我有唔少朋友已經話四人一組,有兩個潛水,臨交 project 先話「記得寫埋我個名」。我同學一氣之下冇加佢地名,結果投訴到去 professor 到,我同學就因為「不善與組員溝通/分配工作」而被扣分。我係英國都冇遇過潛水員,導師一開始就重複幾次,如果遇到潛水/半退學,可即刻通知避免無辜扣分。果 d 鍾意 hea、玩嘅英國人,只要你叫佢 meeting 就一定會黎+做好自己果份,從冇放飛機。meeting 期間冇人會玩手機、遲到早退,大家都係認真做野。我個 HKU 交流生朋友黎到竟然覺得神奇,問我點解上堂冇人遲到早退,個個都咁認真學習。

1998Ruby1998 發表於 18-4-14 15:58
回覆 ChiChiPaPa 的帖子

有好多其實係讀唔掂,但係屋企有壓力唔可以冇大學畢業,加上香港大學學位好少,所 ...

同樣的事情,不同人有不同的體會。我個囡同我講,大學的競爭的情況和我的年代不同。要一起做project的同學每科都不同,來自不同學系和背景,有外籍,國內,台灣,國際學校,名校,以及普通地區學校的菁英,他們各有特長和不足之處。在這環境下,你沒可能要求自己是當中最優秀的學生,沒可能樣樣都比他們強。事實上,無論係大學學科或case comp,都是講求團隊,而非個人的比拼。這些經驗對比網絡年代上網可輕易取得的學科知識更是寶貴。

csy_ma    發表於 19-2-16 12:41

ChiChiPaPa 發表於 18-4-14 14:02
其實,上到大學,pre-assign的科目很少,有些還可以drop。只要不介意GPA,係有好大的自由度在選科系統選擇 ...

揀d可以砌靚GPA既科讀,好多學生會咁做。

October. 發表於 18-4-14 22:37
揀d可以砌靚GPA既科讀,好多學生會咁做。

要充分利用大學的選科自由,就不單要放棄選高Grade而低價值的科目,還要不怕選workload重的科目。也要敢選高年級的學科或其他學系的Major Subject,不怕面對高年班的同學或其他專科的同學時,在拉curve的情況下,不能取得高分的壓力。

小時了了 發表於 18-4-14 13:26
陳Sir, 可以講多啲你識嘅 "讀唔掂(但唔會同人講)個案嗎?揀錯科?只係老豆阿媽想仔女讀嘅科而仔女根本唔想 ...
陳Sir答案,咪係我係30楼答既一样~我講又唔信真係要有学历答先有份量,所以你話沙紙係咪好重要呢?

ChiChiPaPa 發表於 18-4-14 23:21
要充分利用大學的選科自由,就不單要放棄選高Grade而低價值的科目,還要不怕選workload重的科目。也要敢選 ...

同意……不过本地学生思維好少係禁~好可惜……
‹ 上一主題|下一主題