用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 手指畫班即係學d咩? 2.5yrs學會唔會太細?
go

手指畫班即係學d咩? 2.5yrs學會唔會太細? [複製鏈接]

手指畫班即係學d咩? 2.5yrs學會唔會太細?

如題.
媽媽, 我真係好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛您!!..........冧晒 :-) ~~

Re: 手指畫班即係學d咩? 2.5yrs學會唔會太細?

顧名思義就是用手指來畫畫,因為小朋友還未有能力掌握用筆的方法。手指畫純粹樣他們感受一下色彩和鍛鍊一下手眼協調。

thankssssss.
媽媽, 我真係好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛您!!..........冧晒 :-) ~~

2.5yrs都有小朋友上塗鴉班, 用筆比用手指重難啦
文藝小探子http://www.artprobe.com

lamavai,
有無咩好介紹?

其實手指畫可以訓練小朋友的手指的小肌,大力,細力,側側地,勾勾手指,彎彎手指,也可印出不同的圖案,接觸不同質感的顏料.當印出不同的手指印時,用筆加些簡單筆劃如以點作眼,線為手等,想象可變成人,花,螞蟻,蟲蟲,蝴蝶等,會訓練小朋友的創意及敘事能力,很有用!比塗鴉更有趣.
邊到有得學呀?
‹ 上一主題|下一主題