用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 張堅庭鼓勵孩子Hea讀書多思考:興趣比成績重要 ...
樓主: elbar
go

張堅庭鼓勵孩子Hea讀書多思考:興趣比成績重要 [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 18-4-10 19:42
多思考,有咩必要去同Hea讀拉上關係?

Hea讀, 用少啲時間讀書, 得過且過, 用時間思考。

回覆 cow 的帖子

我講嘅大自然法則,係只 物競天擇適者生存。
興趣同成績,並非二選一咁單純嘅關係。

未來的可能性,我覺得係要先作選擇,再用行動去實踐出嚟。

回覆 cow 的帖子

睇唔到兩者有必然關係,始作俑者表達用詞唔合理,跟著呢個 邏輯去思考, 好自然因為誤會引致誤解誤導越走越遠。
認真讀書就思考唔到或者無時間思考嘅話,我接唔上口。
我都係講住咁多先。

cow 發表於 18-4-10 19:25
我覺得first degree讀乜都無所謂, 畢業後有興趣可以夜校再讀其他科: accounting, big data, business, law, ...

如果D科揾唔到食,直頭可以讀日校轉科。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ABC-DAD 發表於 18-4-10 19:48
回覆 cow 的帖子

我講嘅大自然法則,係只 物競天擇適者生存。

Hea,係相對於本地傳統學校。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-4-10 22:23
Hea,係相對於本地傳統學校。
建基於 模糊嘅概念,我似乎揾唔到討論嘅基礎

ANChan59 發表於 18-4-10 08:27
我較早前在日誌分享了阿仔工作上的觀察,在某些MNC,最勤力最搏的是最基層及最有家庭背境的一些年輕人,中 ...

相信現象是令郎行業的情形,其他行業未必一樣。

nintendo 發表於 18-4-11 09:55
相信現象是令郎行業的情形,其他行業未必一樣。

Wait and see.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

MrBeast 發表於 18-4-10 06:27
正所謂一命二運三風水⋯⋯
其實e世代香港我相信中產可allow 子女自由發展,身邊有個例子強迫個仔選科,最後 ...

朋友個女,名女校,入 HKU LLB ,讀咗一年轉咗 "普通" 科。
三姑六婆話佢讀唔上,但我覺得她是鬥氣唔讀。

elbar 發表於 18-4-7 12:38
張堅庭讓兒子自由追夢。
張堅庭最近動畫電影《超級無敵世界波》作聲音演出,演繹一個足球的故事。 ...

"張堅庭鼓勵孩子Hea讀書多思考:興趣比成績重要 "

張導演有幾個假設:

(1) 勤力讀書人,不會思考。
(2) 追興趣的人,成績不好。

事實,可能成績中游的會,但 top 10% 的叻人,可以乜都勁。

話時話,張導演兒子讀電影,在美國發展,本身已經是錢途無限。
美國劇 the big bang theory ,幾個主角一集 20 分鐘,每人收 USD 1M ,
並非香港劇甚至大陸劇可比,相信簾幕後制作人員收入也一樣十分高。
由人生勝利組講教育,真係.........

回覆 Cheeselover 的帖子

非常認同所見, 所以

原文本來是

「我的99%知識不是從學校而來,是從書本及社會經驗而來,所以讀書hea(輕鬆)讀就得,情願留下時間多作思考和創作。」

其實正解是

「我的99%錢錢不是從學校而來,是從運氣姻緣而來,所以搵錢hea(輕鬆)就得,情願留下時間多作思考和創作。」

nintendo 發表於 18-4-11 10:09
朋友個女,名女校,入 HKU LLB ,讀咗一年轉咗 "普通" 科。
三姑六婆話佢讀唔上,但我覺得她是鬥氣唔讀。 ...

唔鍾意law,轉科好過勉强自己,無問題。但為鬥氣而轉科,咁兒戲?第日搵工、結婚又事事對着幹? 不過下一代的思維亦唔係d幾十歳所能理解  

Jane1983 發表於 18-4-10 12:12
唔奇怪。想起以前睇過篇文,講出身做官的家庭、從商的家庭、知識份子的家庭和農民的家庭,這四類年青人入 ...
我估:

最出色  農民 > 做官 > 知識份子 > 從商 最唔掂

有答案嗎?

Jane1983 發表於 18-4-11 10:46
唔鍾意law,轉科好過勉强自己,無問題。但為鬥氣而轉科,咁兒戲?第日搵工、結婚又事事對着幹? 不過下一 ...

我覺得又未至於唔鍾意,其實律師都好多唔同部門,可以適合不同性格的人,不失為一個很好的職業。
佢係叻女,名女校大把 law 的 exposure ,一定知 law 係乜,鍾唔鍾意一早知,不會讀一年,就變咗唔鍾意。
佢父母 expectation 好高,佢又一直做到晒,父母話讀 law 好,佢又即管考,以前細個唔反抗,入到大學大個女,就突然鬥氣。
其實,可能問佢,佢又未必真係唔想做律師。
有些人十四五歲就同父母鬥氣,反叛,有些人到成年十八九歲才 "發作"。
虎媽多數得到眼前成果(成績),但不能知道會造成甚麼影響。
另一朋友個女,一直父母以為好愛佢彈琴,但一考完 grade 8 ,成績好,就同外人講話好開心,因為佢可以以後唔洗再彈琴。

nintendo 發表於 18-4-11 11:30
我覺得又未至於唔鍾意,其實律師都好多唔同部門,可以適合不同性格的人,不失為一個很好的職業。
佢係叻女 ...

不少中國人有D子女係屬於家長,或上一代的延伸的思維。其實孩子的命是孩子本身的。18歲選大學,應該全由孩子決定。

cow    發表於 18-4-11 13:29

nintendo 發表於 18-4-11 11:30
佢係叻女 ...

唉,見到呢d個心都驚一驚。

好彩人叻,大好青春,即使可能走一段冤枉路,沿途風光都有得着。

ppmmbb 發表於 18-4-11 11:09
我估:

從商和農名子弟最掂。商家子女見慣父母長袖善舞,人人都係客,待人接物好,容易和團隊合作。農民子弟勤力,早返晚走,又謙虛肯學。呢兩類過一段時候,多少做出成績。

官二代表現係中間,最衰係知識份子家庭的年輕人,對高級不苟言笑,怕人話佢擦鞋,對低層不屑一顧,覺得人地唔够格。自尊心好大,其他人一句批評話都聽唔入耳。

ppmmbb    發表於 18-4-11 13:41

Jane1983 發表於 18-4-11 12:11
從商和農名子弟最掂。商家子女見慣父母長袖善舞,人人都係客,待人接物好,容易和團隊合作。農民子弟勤力 ...

我估中左。但太多變數,我會把這些定性為 over-stereotyping.,不會太認真。

shadeslayer 發表於 18-4-11 12:45
我估中左。但太多變數,我會把這些定性為 over-stereotyping.,不會太認真。
...

呢d文章,睇完有d得着或者刺激吓思維係好,唔同意就笑吓lor,無所謂。

Jane1983 發表於 18-4-11 13:40
呢d文章,睇完有d得着或者刺激吓思維係好,唔同意就笑吓lor,無所謂。

見佢咁答我已即時

佢真係博學多才!
‹ 上一主題|下一主題