用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問以往Band 1B生大抽獎後派位唔理想, 放榜後才申請直 ...
go

想問以往Band 1B生大抽獎後派位唔理想, 放榜後才申請直資? [複製鏈接]

因為沙田區有君子協議唔俾叩門, 請告知若果派位唔理想,可以申請邊d 直資或叩其他區津校門?
放榜後..............
直資有位嗎?
培僑?
培基?
?

津中有位嗎?

大埔?
旺角?
油尖旺?
深水埗?

開始有d 擔心, 萬分感謝!

elbar    發表於 18-4-6 19:08
   2    0    0    0

之前聽過一些沙田區的中學簡介會,有啲講明 冇叩門位,但有啲又話唔一定冇。所以建議你要問清楚心儀中學 今年的情況。

至於直資方面,應該間間都有叩門位吧,只是數目的分別而已。不過若到時真的需要叩,要謹記一個字"快"。

nstar 發表於 18-4-6 15:25
因為沙田區有君子協議唔比叩門, 請告知若果派位唔理想,可以申請邊d 直資或叩其他區津校門?
放榜後......... ...
若貴子弟為 1b生,在沙田區若非過份進取,基本上理應唔會入band2校。至於叩門今年部份中學已沒強硬表明一定冇得叩門,若真的要叩唯有派位後逐間打去問。直資就更加一定有叩門位,只是多唔多人競爭啫。

謝回覆。
我原本想保守d填表(乙一Band 1A. 乙二Band 1B, 乙三Band 1C), 但阿囝話想填返自行2間中學做乙一及乙二(接近band 1A程度), 佢話他自己應付到, 又話自己有信心自二會收佢,
但我又唔知叩門易唔易,都唔知聽唔聽佢講好

-Del-

因為沙田區有君子協議唔俾叩門, 請告知若果派位唔理想,可以申請邊d 直資或叩其他區津校門?
如果係B1B生,深卷考試叻過淺卷,其實都可以考慮叩LSC。

請問王家爸爸LSC難叩定SJC難叩呢?

nstar 發表於 18-4-6 16:04
謝回覆。
我原本想保守d填表(乙一Band 1A. 乙二Band 1B, 乙三Band 1C), 但阿囝話想填返自行2間中學做乙一及 ...
若自行2間都是熱校,放乙一、乙二就要有心理準備唔中一嘅話二都會落空,所以都要分析下是否大熱校才決定,若選擇博乙三至乙四就要選1C校作保險。

只識答直資。
沙田5間直資派位日都有叩門。快又叻者得。
好多下午已無位,包括培基、德信。
‹ 上一主題|下一主題