用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無數學差嘅朋友
樓主: bb鼠
go

有無數學差嘅朋友   [複製鏈接]

crazyhippo 發表於 18-4-6 16:39
回覆 bb鼠 的帖子

小學數, 已好簡單, 我小朋友以前的高小學的數多陷阱, 學校係考你小吾小心, 是否粗心大意 ...

我咪話佢,來來去去果幾樣,唔係咁就咁,但佢就係死gu gu, 好似俾曬d數就識計答案,但俾個答案求返其他就唔識

回覆樓主:

我仔運算不少時都有失魂的。式就岩但計算失準。他爸爸也説上中學可用計數機,會減少失分。宜家唯有做多D數練習加强準確性。

ballonbb 發表於 18-4-6 23:19
我仔運算不少時都有失魂的。式就岩但計算失準。他爸爸也説上中學可用計數機,會減少失分。宜家唯有做多D數 ...

今日又問我方程式死都話先剩除後加減

bb鼠 發表於 18-4-6 20:08
我咪話佢,來來去去果幾樣,唔係咁就咁,但佢就係死gu gu, 好似俾曬d數就識計答案,但俾個答案求返其他就 ...

十隻手指有長短,我啲同學數學差既讀文科咪一樣入HKU。

回覆樓主

數感要用加減乘除練返黎,計算機中學後期幫唔到手,反而隱藏左佢的弱點。好似代數,要拆散晒先有機會計到,我建議小學生做返多d基本4式運算就會好。

回覆樓主:

我細仔又係差到屎,科科都好,係比科數拖累,激死

caroltuen 發表於 18-4-6 14:11
我細仔數學試過全級尾十, 要去補底班, 之後我同佢報左數研, KEEP 住做數, 現在都係KEEP 住9X,  ...

請問是那一區的數研?收費是怎樣呢?

我仔小三開始到現在小六都係油麻地數研補數!自從係這𥚃補數後,每次考試都9字頭!

回覆 miaooo 的帖子

黃埔數研

car817ho 發表於 18-4-7 11:50
我細仔又係差到屎,科科都好,係比科數拖累,激死

我咪又係

vivicicimimi 發表於 18-4-7 12:16
我仔小三開始到現在小六都係油麻地數研補數!自從係這𥚃補數後,每次考試都9字頭! ...

仲有2個月就完小六啦,宜家轉都無位,之前小五問過,waiting list , 到暑假先call我有位,排咗成個學期,之後我去了私補

karen55407 發表於 18-4-6 16:00
我估計係佢運算出問題,升中後可使用計算機就無運算問題了

中幾開始可以計數機?

朋友個女小4,以往數都得6字尾7字頭。開學介紹左個私補,用左2個月話唔掂,炒左,話教得慢。跟住個女數學測驗回來突破8字。朋友問阿女不是怕數嗎?唔緊張?為何有此成績。原來個私補同佢玩數學遊戲,增強數感,又教佢簡單的心算方法所以做快左,文字題又教佢點睇題目,所以個底好左,連次次無題啱的方向都竟然啱晒。朋友知衰叫我幫手搵返個私補教重主動加$,私補亦都無所謂但講明自己未必幫到追高分,要小朋友由怕數变喜歡數再追回進度才是重點。
現在個女唔算數學叻,但未試過7字,但懂得好多數學原理。朋友只知三角形面積係(底x高)/2,但點解就無諗過,佢個女就可以解釋個方程係點推出來,話個女好似天材,衣家好鍾意數

hkspiderman 發表於 18-4-8 11:44
朋友個女小4,以往數都得6字尾7字頭。開學介紹左個私補,用左2個月話唔掂,炒左,話教得慢。跟住個女數學測 ...

嘩,個私補好好喎,有冇資料呀

hkspiderman 發表於 18-4-8 11:44
朋友個女小4,以往數都得6字尾7字頭。開學介紹左個私補,用左2個月話唔掂,炒左,話教得慢。跟住個女數學測 ...

我果個根本唔鐘意數,同我細個一樣

回覆 bb鼠 的帖子

我女超鐘意數,所以依科係最有把握,最唔駛煩既一科

醒目開學勳章 王國長老

各位分享心得真係無所謂, 唔好又話要介紹私補同補習社, 多謝合作~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

bb鼠 發表於 18-4-8 18:47
我果個根本唔鐘意數,同我細個一樣

話時話另類方法可能有用,之前個仔英文咪吾合格,學校要他回校上補底班,一星期兩天,我問個仔是否回去做練習,佢話反去玩ipad,老師整左個apps,糸學緊D英文,以遊戲方式在ipad上玩,玩得快仲有排名次分數高低的,個仔話好好玩,今次英文進步左十幾分,可能死gugu做練習對我仔來講無用,之前出去補都糸做練習做卷模式,佢一直無合格

瑩希媽媽 發表於 18-4-8 20:15
話時話另類方法可能有用,之前個仔英文咪吾合格,學校要他回校上補底班,一星期兩天,我問個仔是否回去做 ...

我宜家叫佢每日預習呀,把口咪話好,頭先先問可唔可以睇電視,又俾我爆,今朝出去到9點先返仲話睇電視
‹ 上一主題|下一主題