用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 國際幼稚園的用家
go

國際幼稚園的用家 [複製鏈接]

其實讀國際幼稚園的父母,他們是否全都是住私樓、開車接小朋友返放學、父母都是專業人士?
   0    0    0    0

Pytngchoi 發表於 18-4-6 12:51
其實讀國際幼稚園的父母,他們是否全都是住私樓、開車接小朋友返放學、父母都是專業人士? ...

不是個個都專業人士,只要負擔得起就可以讀

點解要用身家同社會地位去去分讀唔讀國際幼稚園呢...?!
住私樓唔一定係自己物業 , 坐地鐵同巴士都大有人在
我自己都只係住公屋 , 不過 , 負擔一個小朋友讀國際幼稚園就絕對不是問題...!!

chriskaan 發表於 18-4-6 21:47
點解要用身家同社會地位去去分讀唔讀國際幼稚園呢...?!
住私樓唔一定係自己物業 , 坐地鐵同巴士都大有人在 ...
樓主請別誤會,只是想了解下,怕小朋友之間有比較大家都想小朋友開開心心上學去

回覆 Pytngchoi 的帖子

唔駛怕會有比較d個問題啦~~
就算小朋友真係有d個問題出現 , 做家長都要諗下方法 , 如何解釋俾小朋友知道 ,  如果自己同再貧窮d的小朋友比 , 佢已經好幸福 , 再大個d , 叫佢跟埋家傭姐姐返家鄉 , 睇下人地住的地方 , 小朋友玩緊咩玩具 , 食d乜 , 返到香港佢就會知道自己一直都係住係天堂入面...!!

chriskaan 發表於 18-4-7 13:35

唔駛怕會有比較d個問題啦~~

跟姐姐返家鄉呢個有趣喎

adrio    發表於 18-4-15 00:28

回覆 vickling 的帖子

係呀~~我有問姐姐點解可以放下自己的家庭去咁遠地方打工 , 姐姐都有個小朋友大我個仔一歲 , 姐姐話 , 因為要搵錢去維修間屋 , 間屋漏水又舊 , 更加唔好話有冷氣 , 要小朋友去住3日2夜乜都夠 , 咁當然媽媽都要一齊去啦~~俾小朋友睇下咩叫真係窮 , 就會覺得自己好富有啦...!!

chriskaan 發表於 18-4-7 21:26

係呀~~我有問姐姐點解可以放下自己的家庭去咁遠地方打工 , 姐姐都有個小朋友大我個 ...

So much thanks for sharing

chriskaan 發表於 18-4-7 21:26

係呀~~我有問姐姐點解可以放下自己的家庭去咁遠地方打工 , 姐姐都有個小朋友大我個 ...

國際學校學費不一定超貴,同學間亦不一定會show off, 我仔由local私校(N)轉國際(K1),仲平左$1000一個月。家長方面,我仔學校有人係租樓住,亦有住豪宅的,但大家不會比身家,同學家長間相處比以前local私校更融洽(以前果間私校試過有同學派糖俾全級學生,真係嚇親~)。要諗嘅係升學問題,因國際幼稚園一般中文偏弱,又唔寫字,適應local小一較困難,如果讀國際學校就$10000-$15000一個月,要俾12-13年。所以選擇前宜考慮清楚經濟狀況,如果負擔到係無問題的。

部份是住私樓

你要知道讀國際學校所為何事.

大部份本地人讀國際學校係因為不滿本地教育嘅制度, 普教中, 中國式國家民教育, 戰績累累, 嚇怕左唔少家長.

當然國際學校收費不低是事實, 但有不少負擔得起的家長已會入直資或私立, 怕左啲朝令夕改嘅政策

的而且確好多家長都係專業人士、住私樓、私家車接送,但都有較「平民」既家庭,唔緊要,家長之間唔會比較呢d

//大部份本地人讀國際學校係因為不滿本地教育嘅制度, 普教中, 中國式國家民教育, 戰績累累, 嚇怕左唔少家長//
我真係好希望唔係,咁會浪費左expat校長老師一番心血。
讀IS而不打算培養國際視野係好浪費。我地轉IS係因為近屋企,但決定入IS後就主力培養小朋友接觸不同文化,學會好奇,有包容的心。
我也慶幸在IS遇到一班有相同理念的家長,大家相處十分愉快。
如果只想逃避香港教育制度,讀直資可能較適合。

mandy_ng207 發表於 18-4-18 13:50
//大部份本地人讀國際學校係因為不滿本地教育嘅制度, 普教中, 中國式國家民教育, 戰績累累, 嚇怕左唔少家長 ...
謝謝你的分享

我都對香港教育失望, 但附近較好的學校只有國際學校.
但中文弱, 如何考直資?

Pytngchoi 發表於 18-8-4 17:51
謝謝你的分享

我都對香港教育失望, 但附近較好的學校只有國際學校.

肯面對問題就解決到。

中文有人外補,有人自己教。有心機同佢一齊睇故事書,我就目標為本,做畫線計數練習都會讀埋題目。

我幫個仔選咗間中文好強既國際學校,預備中學可以考番直資,兩手預備,國際學校都有中文好強既

islychiang 發表於 18-8-6 11:06
我幫個仔選咗間中文好強既國際學校,預備中學可以考番直資,兩手預備,國際學校都有中文好強既 ...
可以透露一下是那一間嗎?Thanks
PM you

‹ 上一主題|下一主題