用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 誠心一問:青衣LH VS. KV
go

誠心一問:青衣LH VS. KV [複製鏈接]

小兒性格較好動但慢熱,喜歡思考愛發問,對自己要求高 , 很有自己想法 ,較自我。沒有小學backup 全靠考直私(希望有幸考到傳統直私)

我們喜歡LH 課程及語景, 但兒子較好動, 喜歡KV對小朋友品行嚴格, 中,數底強

考慮了很久,也未決定到

P.S  LH 現校生

1    0    0    0

LH for sure.LH各方面已冇的挑,而且小朋友也已熟悉了環境,完全冇必要搵

LH for sure

yeungskylar 發表於 18-4-4 16:50
小兒性格較好動但慢熱,喜歡思考愛發問,對自己要求高 , 很有自己想法 ,較自我。沒有小學backup 全靠考直私 ...

邊d 係傳統直私?

回覆樓主

兩間都是好學校,不是KV 用家,只能提供LH 課程的意見。如果目標是考直私,LH 係全方位支援家長及小朋友準備,包括上幾個月既校內面試班連在家使用的教材,又有LH 家長分享考熱門校的面試過程及每輪面試的模式和問題,學校又提醒每間小學報名日期等。呢d配套,真是好幫到考小學的準備。最後,考唔考到心儀學校就多項因素都會影響,包括小朋友的面試表現、家庭教養、性格、運氣等。

yeungskylar 發表於 18-4-4 16:50
小兒性格較好動但慢熱,喜歡思考愛發問,對自己要求高 , 很有自己想法 ,較自我。沒有小學backup 全靠考直私 ...

2間都好,揀近果間。
KV英文冇LH咁好,但中文同數學好d。
如果你target直資私立,讀LH,加培養閲讀習慣。
如果target名津小就揀KV。

回覆樓主:

2間都係好學校,
幾個讀KV嘅朋友嘅 直私 offer都好好喎,
KV嘅名氣一路都高,叩門仲叩到名津,
drop埋直私offer,
唔覺得係考小學上KV會輸蝕

回覆 iloveu3939 的帖子

各有各好,家長想小朋友英文語境及英數底打好d就學之園,如想小朋友中文及中文數底打好d,學費平d咪根德園
‹ 上一主題|下一主題