用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無聽過Bellerbys College?
go

有無聽過Bellerbys College? [複製鏈接]

其實呢種預科書院好唔好? 呢間書院offer了40%scholarship俾阿女,計過數連homestay 約£24000。
但去過一間專攪入名大學的agent問,佢建議如果入名大學,一定要入傳統boarding school, 又或者keep住在香港讀band 1學校會好D。
   0    0    0    0

sara 發表於 18-4-4 08:35
其實呢種預科書院好唔好? 呢間書院offer了40%scholarship俾阿女,計過數連homestay 約£24000。
但去過一間 ...

好看你的
1)女女留在香港有沒有能力考到名牌大學
2)預算

有能力及預算緊-》留在香港
冇能力及預算緊-》讀你講間學校
預算不緊-》找間好的boarding school

回覆樓主:

其他科也沒有大問題,只是中文有D危機。

sara 發表於 18-4-4 12:32
其他科也沒有大問題,只是中文有D危機。

你的目標是否名大學?若果是的話,就不衹是成績甘簡單。

間 Agent 係咪古代?

如果係科科都 3322 呢個水平,讀呢間會保命。

如果係差中文一科,其他都 OK,就留返香港(預算緊)/另覓學校(預算唔緊)。

1998Ruby1998 發表於 18-4-4 17:59
間 Agent 係咪古代?

如果係科科都 3322 呢個水平,讀呢間會保命。

什麼是古代?

回覆 sara 的帖子

X代教育吖,佢一開始就推薦 Bellerbys 同 CATS。

1998Ruby1998 發表於 18-4-4 19:26
回覆 sara 的帖子

X代教育吖,佢一開始就推薦 Bellerbys 同 CATS。

不是古代呀! 我諗或者commission比較高。是否人人都有scholarship?

回覆 sara 的帖子

基本上係(唔知佢地點計算、咩準則),第一年有 scholarship 吸引你去,第二年就冇,然後條數就好甘。

1998Ruby1998 發表於 18-4-4 20:37
回覆 sara 的帖子

基本上係(唔知佢地點計算、咩準則),第一年有 scholarship 吸引你去,第二年就冇,然 ...

一開始就40% 真係好吸引。
就算普通boarding school offer 獎學金都係頭一個term, 入讀後唔達標,2nd term 都無奬學金。

香港就已經全年offer 晒。
其實係一家四口子

回覆樓主:

外國成績—般靠外來生的,如全校不多外來生獎學金冇得走雞,朋友孩子平均數有A平時教同學都有獎學金!

1998Ruby1998 發表於 18-4-4 20:37
回覆 sara 的帖子

基本上係(唔知佢地點計算、咩準則),第一年有 scholarship 吸引你去,第二年就冇,然 ...

有D college 可以傾2年,但未必做到40%。
呢類college 多數喺大城如倫敦、劍橋、牛津,本身學費唔平,俾scholarship 比較鬆手,就當係幫補學費

‹ 上一主題|下一主題