用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於 portfolio 請賜教
go

關於 portfolio 請賜教

封面應該是個人資料/獎項証書簡介?
因為 d 學校成日話無時間睇,
甘要吸晴好似應該要填下 d 威水史,
有人又話唔好甘傭俗,做到成個虎媽甘
如果就甘填下姓乜名乜讀乜幼稚園,
又好似吸唔到晴!

回覆 pizzaheidi 的帖子

封面係咪應該放小朋友嘅相及名

pizzaheidi 發表於 18-4-4 00:42
封面應該是個人資料/獎項証書簡介?
因為 d 學校成日話無時間睇,
甘要吸晴好似應該要填下 d 威水史,

除左姓名外,可以考慮放上index 和 生活照,令成份文件趣味大D。小朋友生活照,可以從圖片已反映佢平時有甚麼興趣,家庭狀況,個人性格,令閲讀者對申請人好容易先有初步印象~

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

封面我會用返畫、生活照、學習照
要吸睛,第一版就擺awards and achievements

簡潔清晰最重要!
校方看幾千份資料,份份都幾頁又相又獎,那有這麼多時間看。
最好能夠在好短時間內令人看一眼就知你小朋友的概括。

five555 發表於 18-4-5 10:53
簡潔清晰最重要!
校方看幾千份資料,份份都幾頁又相又獎,那有這麼多時間看。
最好能夠在好短時間內令人看 ...

一眼睇概括?談何容易?

我其中一個學生個媽媽係咁準備(共 5 版紙):

1. 封面
2. 小朋友自己寫嘅一段短短嘅自我介紹,有生活照
3. 學業獎列表(包 品學兼優、GAPSK、朗誦)
4. 課餘興趣獎列表 (跳舞、音樂、義工)
5. 家長自薦信

回覆樓主:

我宜家唸緊,買邊隻膠folder來fi 啲資料好,邊種得體啲

flipper2000 發表於 18-5-13 13:36
我宜家唸緊,買邊隻膠folder來fi 啲資料好,邊種得體啲

去書局bind 會好看些。

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我所知,好多學校唔收folder
簡單就得
恐龍家

回覆樓主

就咁釘埋就得

現在推崇環保,不適宜用folder. 通常4-8頁(而且已經是雙面印製) A4 size color print, 然後在左上角釘一口釘便可以了。用folder: 可能已經太花巧、太重、太不環保了!