用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-4-11 08:27
乙4開始填乜?

呢3個排名, 如果唔好彩既係會全部都唔中, 所以乙4或以後都不能太隨意
4. 丘佐榮中學
5. 旅港

另外想問下:
聖芳濟書院和香港培道中學, 那間教適合靜的男生?

Joe8889 發表於 18-4-11 09:05
4. 丘佐榮中學
5. 旅港

培道中學係女校,所以一定唔駛諗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gloriahung 發表於 18-4-11 09:02
hkpapa852
因為派位基制是所有Band1的小朋友都獲得學位才至Band2的小朋友進行派位,所以我可以先將所有本 ...

記住一點,如果係B1學生,就算區內B1學位再不足,最差也只係優先將你派去區內有選既B2中學

運氣差的話,會唔會連B2中學都派唔到?

咁你要睇吓,區內有無可全開英文班既B2中學。

如果有,而你只填那一間,有可能派唔到,所以我建議填3間做保險

如果無(區內沒有可開全英文班既B2中學),即係區內根本無一間非B1學校能收夠水平高既學生(全港Top 40%學生,即係B1+B2A)開英文班,咁仲係咪要咁保守一早排B2中學呢?

黃大仙區,過去兩年都有B2女生抽入德愛,你認為需唔需要咁早投降呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Joe8889 發表於 18-4-11 09:05
4. 丘佐榮中學
5. 旅港

乙4 丘中係第一層保險線,其餘按喜好再盡填B1中學。

男生最後放香島同CSK,最多加埋何官做保險線已經好足夠

hkpapa852 發表於 18-4-11 12:01

男生最後放香島同CSK,最多加埋何官做保險線已經好足 ...
謝謝意見

hkpapa852 發表於 18-4-11 12:01

男生最後放香島同CSK,最多加埋何官做保險線已經好足 ...

請問kl3,B1可以放4間B1中學,第五間放何官都可以,對嗎?

Sam1018 發表於 18-4-11 13:22
請問kl3,B1可以放4間B1中學,第五間放何官都可以,對嗎?
第5間就放何官, 代表你第5志願就放棄

hkpapa852 發表於 18-4-11 11:59
記住一點,如果係B1學生,就算區內B1學位再不足,最差也只係優先將你派去區內有選既B2中學

運氣差的話, ...
想請教吓,中西區點様填會較為穏陣

老周 發表於 18-4-11 15:03
想請教吓,中西區點様填會較為穏陣
B1男生, 盡填可選既B1中學, 再補上聖類斯同聖公會呂明才

應該最差都只係入聖類斯或聖公會呂明才

已按照EDB最新既學生人數, 更新各區統計數學

hkpapa852 發表於 18-4-11 15:05
B1男生, 盡填可選既B1中學, 再補上聖類斯同聖公會呂明才

應該最差都只係入聖類斯或聖公會呂明才 ...
Kc→Qc→Sjc→Tsk→Rc→Sls→聖吕,係咪即是咁排都可以呀,唔該晒

老周 發表於 18-4-11 15:15
Kc→Qc→Sjc→Tsk→Rc→Sls→聖吕,係咪即是咁排都可以呀,唔該晒
可以係RC同SLS之間, 放埋金文泰

hkpapa852 發表於 18-4-11 11:59

運氣差的話, ...

完全明白,感謝你的解釋

hkpapa852 發表於 18-4-3 17:14
於以下幾個校網升學既家長要注意:

hkpapa852 發表於 18-4-11 07:46
油尖旺女仔過去兩年乙2唔填保險線(銘基),都有案子係要去搵發叔同信義 ...
如果乙一瑪利乙二真光乙三铭基又点睇?去年有B2都仲派铭基。

jojoplanet 發表於 18-4-11 16:55
我想問下....意思係如果我乙一係83, 乙二就填全完? 放係乙二會唔會無晒位呢? ...

B2男學生嗎?

如果係的話, 其實咁樣都係搏, 不如乙1 伍若瑜好過

kkhon 發表於 18-4-11 17:06
如果乙一瑪利乙二真光乙三铭基又点睇?去年有B2都仲派铭基。
上年有邊緣人(女生)乙3銘基不入, 派咗去乙5信義 (自行無報信義)

如果呢位小朋友係B2, 應該乙5信義唔會入到, 所以比較合理估計, 應該係B1

最後佢都叩番入B1中學

所以其實派去銘基個位咪真係B2學生? 我有保留

hkpapa852 發表於 18-4-11 17:09
上年有邊緣人(女生)乙3銘基不入, 派咗去乙5信義 (自行無報信義)

如果呢位小朋友係B2, 應該乙5信義唔會入到 ...
会吾会KL1的B2生离場多,而阿信就大把位呢!好多边缘仔乙4/5又係阿信。

hkpapa852 發表於 18-4-11 17:07
B2男學生嗎?

如果係的話, 其實咁樣都係搏, 不如乙1 伍若瑜好過

jojoplanet 發表於 18-4-11 17:18
故事係..呈二後老師話係邊緣人, 呈三考得幾好但名次我未知..如果有上番去就應上番B1組別..
個日IN 83, IN ...

近兩/三年, 伍若瑜既成績已超越全完, 再考慮埋過埋收生水平, 伍既增值能力, 似乎遠較全完好

所以我建議你選伍也不要選全完

畢業年度

中學名稱

3322率

3大比例

本地學士課程比例

學士課程比例 (本地+海外)

2014 -  2015

中華基督教會全完中學

24.07%

>24.07%

2014 -  2015

伍若瑜夫人紀念中學

58.70%

12.60%

31.20%

34.10%

2015 -  2016

中華基督教會全完中學

20.67%

>=20.67%

2015 -  2016

伍若瑜夫人紀念中學

68.40%

<=57.9%

<=62.4%

2016 -  2017

中華基督教會全完中學

35.71%

>=35.71%

2016 -  2017

伍若瑜夫人紀念中學

73.60%

25.30%

45.60%

>=45.60%

‹ 上一主題|下一主題