用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)   [複製鏈接]

ultramantam 發表於 18-4-18 09:45
那就十分奇怪了,因為有呈分的人數有2517人,而黃大仙區統一派位學額只有1425個,相差達1092。單單是黃大仙 ...
是否包轉區, 如果轉走人數未本區少咗?

HM168 發表於 18-4-18 10:04
是否包轉區, 如果轉走人數未本區少咗?
但係少成千人喎,似乎轉區都唔會咁多啦,而且計算乙部的派位學額,都同中學嘅學額扣除自行收生及留班位後的數目差不多。為甚麼我會認為已扣除自行收生人數呢?因為嗰1092個相差數目,係2517個有呈分的人數約43.4%,實在是太多了吧,所以在這個數目上令我有點迷惘。

hkpapa852 發表於 18-4-18 07:51
盡填B1中學 + 3-5間B2中學
唔好只放眼本區中學

謝謝
Cake Box : 一件精致蛋糕,可以用味蕾品嘗外,也可以用眼去觀賞,用心去感受。讓你一試難忘![/url]

Froggy_joe 發表於 18-4-18 09:04
明白
其實有一間band1我仔十分反感,個間應該塞去後面
佢寧願入band2都唔入個間,無計 ...

想八下係邊間咁反感
Cake Box : 一件精致蛋糕,可以用味蕾品嘗外,也可以用眼去觀賞,用心去感受。讓你一試難忘![/url]

gloriahung 發表於 18-4-18 08:02
早些公佈自行結果,少了一部分人填派位表,不是減輕了教育局的人力去處理派位事宜嗎?在自行分配獲得學位 ...

我諗到唯一幣處(既得利益者)就係私立直資收生註冊會減少。所以我地議員所講個幣唔係對學生同家長........。

ultramantam 發表於 18-4-18 09:45
那就十分奇怪了,因為有呈分的人數有2517人,而黃大仙區統一派位學額只有1425個,相差達1092。單單是黃大仙 ...
統一學額有1425的話,則係自行有大約650,總共2075。另外仲有去直屬中學直升位(呢D一樣全部會呈分)

freeapple 發表於 18-4-18 12:00
想八下係邊間咁反感
你心水清就睇到,睇下我列咗咩出嚟,就知道

一間我唔like,一間我仔唔like
呢兩間我哋都有親身去睇過,我哋好勤力,睇咗區內八間學校

hkpapa852 發表於 18-4-11 17:23
近兩/三年, 伍若瑜既成績已超越全完, 再考慮埋過埋收生水平, 伍既增值能力, 似乎遠較全完好

所以我建議你 ...
我仔己確定在B1組別。。如果甲一同乙一都係填83會唔會浪費咗去善德呢D既機會?乙二係咪應填伍若瑜咁乙三填乜好?
83呢幾年是否增值中?

jojoplanet 發表於 18-4-18 15:50
我仔己確定在B1組別。。如果甲一同乙一都係填83會唔會浪費咗去善德呢D既機會?乙二係咪應填伍若瑜咁乙 ...
乙1 永遠都應該填一間所屬派位組別最心儀既學校.

我近年都係推介伍若瑜多過全完

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-18 16:32

我地學校老師都係話伍好過全。。

jojoplanet 發表於 18-4-18 16:41
我地學校老師都係話伍好過全。。
咁你地學校老師識貨啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-18 16:32

咁甲一我係咪應都只填呢間。。甲2同3空咗佢。

jojoplanet 發表於 18-4-18 16:44
咁甲一我係咪應都只填呢間。。甲2同3空咗佢。
甲2同3填嚟,只係睇吓叩門有冇用

hkpapa852 發表於 18-4-18 16:44
咁你地學校老師識貨啦!
佢地話陳跌咗。。係唔係?

jojoplanet 發表於 18-4-18 16:45
佢地話陳跌咗。。係唔係?
上年之前, 陳記係一直跌, 不過上年終於表現出B1中學應有既水平, 去到同83同級

hkpapa852 發表於 18-4-18 16:45
甲2同3填嚟,只係睇吓叩門有冇用
咁我。。甲一 83,甲二同三空咗佢,乙一83,乙二伍,乙三全完 ok?

jojoplanet 發表於 18-4-18 16:48
咁我。。甲一 83,甲二同三空咗佢,乙一83,乙二伍,乙三全完 ok?
B1生咁填, 應該無可能去到乙3

hkpapa852 發表於 18-4-18 16:50
B1生咁填, 應該無可能去到乙3
老師話應乙一己派咗。。。。講真你覺得會唔會係有點浪費?其實83我地鐘意,如選B1B的只會選善德唔太了解

jojoplanet 發表於 18-4-18 16:56
老師話應乙一己派咗。。。。講真你覺得會唔會係有點浪費?其實83我地鐘意,如選B1B的只會選善德唔太了 ...
83過去2年, 人均5+係1.4同1.22, 估計約18%-20%, 其實都有接近B1B水平

hkpapa852 發表於 18-4-18 17:04
83過去2年, 人均5+係1.4同1.22, 估計約18%-20%, 其實都有接近B1B水平
謝謝你呀。。咁我就咁填啦。。現在擔心的是自行時我係第一83,第二全完。。我怕全完己收咗。但升中講座時佢地聲稱要全級30喎。我仔當時唔係。。希望無收佢啦。
‹ 上一主題|下一主題