用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)   [複製鏈接]

hkpapa852

請問NT8西貢區  band 2頭 男仔可以點選?因為這區band 1位不足,較好的band 2學校有哪些?會否band 2 學生跌入band 3學校?
麻煩你!

搵堅離地既有錢仔去評估平民既問題, 根本就係本末倒置既做法

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-17 18:44
自行結果不能提早公佈...... 又要問吓田北辰啦!

當年教改檢討時, 佢負責個班所謂專家小組, 話收集晒學校 ...
我真係好想知點樣幣多於利?

回覆樓主

想問KL3網
B1女
乙1:MCS
乙2: 迦密
乙3: 華英
乙4: 聖羅撒
乙5: 銀禧
乙 6: 聖家
會否好博

回覆樓主:

hkpapa852

想請教band 1中男仔,kln5係咪唔夠band 1學位
若乙1選聖言
乙2(自行有面試過)及3選他區band 1得幾個位的
乙4 蒙民偉
乙5呂郭碧鳳
之後排晒他區band 1
ok嗎?
另外,若要放band 2頭,有哪些選擇,因為無研究過band 2中學
謝謝
Cake Box : 一件精致蛋糕,可以用味蕾品嘗外,也可以用眼去觀賞,用心去感受。讓你一試難忘![/url]

回覆 hkpapa852 的帖子

請問我在KL4(黃大仙區)的統一派位學位嘅中學一覽表中,所有本區及他區所提供乙部的學額總共有1425個,而你#1中提供的有呈分升中一的學生人數為2517個,是否當中已經有千幾人已經被私立或直資的學校,或者在自行收生階段收了,而真正需要統一派位的,黃大仙區就只有1425個學生呢?

多謝 hkpapa852的數據,好幫到手!
請教NT6 band1男生的排法可行嗎:
1. 莫壽增
2. 沐恩
3. 恩主教
4. 救恩
5. 圓二
6. 何郭佩珍
7. 孫方中

ultramantam 發表於 18-4-18 00:30
回覆 hkpapa852 的帖子

請問我在KL4(黃大仙區)的統一派位學位嘅中學一覽表中,所有本區及他區所提供乙部的 ...

EDB公佈統一派位名額時,應未齊有自行結果,只係可以計到會在該區內有呈分又未被直資取錄既學生人數。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

momokomak 發表於 18-4-17 18:53
hkpapa852

請問NT8西貢區  band 2頭 男仔可以點選?因為這區band 1位不足,較好的band 2學校有哪些?會否b ...

我不太肯定區內B2學額是否足夠,因為B2/3學校近年都無乜資料公佈,較難評估實際水平。

不過區內唔夠B1名,較好的B2中學,乙1應該無乜位,所以B2學生選校要保守些

yeungph 發表於 18-4-17 20:36
我真係好想知點樣幣多於利?

呢樣嘢你要去問田生同班專家了!

freeapple 發表於 18-4-17 23:46
hkpapa852

想請教band 1中男仔,kln5係咪唔夠band 1學位
盡填B1中學 + 3-5間B2中學
唔好只放眼本區中學

Froggy_joe 發表於 18-4-18 01:04
多謝 hkpapa852的數據,好幫到手!
請教NT6 band1男生的排法可行嗎:
1. 莫壽增

盡填所有全英中,之後再補上救恩個堆學校

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-18 07:44
EDB公佈統一派位名額時,應未齊有自行結果,只係可以計到會在該區內有呈分又未被直資取錄既學生人數。
...

好肯定有 150 個學額未確實,edb 出資料個日體藝仲未 2nd in 完
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 18-4-17 18:44
自行結果不能提早公佈...... 又要問吓田北辰啦!

當年教改檢討時, 佢負責個班所謂專家小組, 話收集晒學校 ...

早些公佈自行結果,少了一部分人填派位表,不是減輕了教育局的人力去處理派位事宜嗎?在自行分配獲得學位的同學家長又不用費神去唸點排位,看來是利多於幣啊!

gloriahung 發表於 18-4-18 08:02
早些公佈自行結果,少了一部分人填派位表,不是減輕了教育局的人力去處理派位事宜嗎?在自行分配獲得學位 ...

我不是田北辰,也不是那班專家,豈能明白專家邏輯?

hkpapa852 發表於 18-4-18 08:11
我不是田北辰,也不是那班專家,豈能明白專家邏輯?

那班專家!!!!

hkpapa852 發表於 18-4-18 07:51
盡填B1中學 + 3-5間B2中學
唔好只放眼本區中學
明白
其實有一間band1我仔十分反感,個間應該塞去後面
佢寧願入band2都唔入個間,無計

Froggy_joe 發表於 18-4-18 09:04
明白
其實有一間band1我仔十分反感,個間應該塞去後面
佢寧願入band2都唔入個間,無計 ...
咁無辦法

gloriahung 發表於 18-4-18 08:59
那班專家!!!!
睇吓呢份嘢 PDF P.89中 第6.8項:

http://www.e-c.edu.hk/doc/tc/publications_and_related_documents/education_reform/MOI&SSPA_report_Chi.pdf

hkpapa852 發表於 18-4-18 07:44
...
那就十分奇怪了,因為有呈分的人數有2517人,而黃大仙區統一派位學額只有1425個,相差達1092。單單是黃大仙區就相差1092,若只有減去私立及直資的數額,那豈不是說已經有1092人入讀了這些學校?
還是應該這樣理解,這個派位學額只是假設所有自行收生的數額都用盡了,而剩下還未有學校收取的學生人數呢?若某些學校還有自行收生的空額,就撥回作統一派位乙部之用?

還想問一下,學校自行收生的取錄名單,是何時需要交到教育局呢?

‹ 上一主題|下一主題