用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-4-17 13:33
你入咗乙2-4,會否唔甘心先?
唔係咁排我地都唔知點排好喇,因迦密和華英兩者只能活一間,抽獎階段喇沙得17個位又唔使諗,他區的伊中或華仁放第二又好似不切實際咁.

Queenielam88 發表於 18-4-17 13:44
唔係咁排我地都唔知點排好喇,因迦密和華英兩者只能活一間,抽獎階段喇沙得17個位又唔使諗,他區的伊中或華仁 ...

盡填B1,丘佐榮最後,再加三間B2
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-17 13:55
丘佐榮可以排所有B1最後,即係話他區的都有希望搏到?

Queenielam88 發表於 18-4-17 14:02
丘佐榮可以排所有B1最後,即係話他區的都有希望搏到?
當大部份人用類似你既方式去排位時,結果會點呢?
丘佐榮乙4應該收爆,咁他區學校如何排位,就係成敗既關鍵。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Queenielam88 發表於 18-4-17 13:44
唔係咁排我地都唔知點排好喇,因迦密和華英兩者只能活一間,抽獎階段喇沙得17個位又唔使諗,他區的伊中或華仁 ...
想問喇沙填乙二係咪絕對無希望?

hkpapa852 發表於 18-4-17 13:55
丘佐榮麻麻?

little_yolky 發表於 18-4-17 13:24
我以為男仔最好係油尖旺。我哋KL3男仔家長成日牙痛咁聲, 話無乜得揀。
其實睇翻個佰份率,男仔KL1同KL3都好幸福了。睇見其他區紅字50%驚驚。

回覆 hkpapa852 的帖子

我有個感覺係先置之死地而後生, 同人做我唔做殺出新血路!

多謝指教。

還想跟進請教如果比對番#131同#1兩個表,長遠計(或者起碼估算2022年9月或以後升中一),KL3較KL1甚至NT7較佳,會唔會係就係因為例如係#1,2018年KL3已有約4,873個有呈分升中一學生(對比#131遠超2,800數字)。

而無論KL1及NT7係#1,2018年兩區既數同#131比(後者分別係2,000及4,600),#1同#131既分別係無KL3咁明顯,所以長遠計,band 1男仔估算係KL3大抽奬,入band 1中學會係較NT1,KL1及HK2為好,係全港最高機會率既區。

謝謝。

yeungph 發表於 18-4-17 14:16
想問喇沙填乙二係咪絕對無希望?
得17個位抽,我連放佢落乙一都唔夠膽呀!

Queenielam88 發表於 18-4-17 15:25
得17個位抽,我連放佢落乙一都唔夠膽呀!
17個位的確好難。

ys_ka 發表於 18-4-17 15:22

多謝指教。
B1 & B2 學校既學位充足率
B1 & B2 學校平均水平
B1 & B2 學校選擇

三者一值都係KL3最理想

hkpapa852 發表於 18-4-17 15:36
B1 & B2 學校既學位充足率
B1 & B2 學校平均水平
B1 & B2 學校選擇
所以我都覺得好彩我係KL3。

yeungph 發表於 18-4-17 15:42
所以我都覺得好彩我係KL3。
我記得你好似伊中自行,咁你會唔會放伊中做乙一,跟住再放KL3中學在後?

回覆樓主:

hkpapa852

請問KL4女,以下排法可以嗎?

保一,林裘謀,何明華會督銀禧,德愛,聖母,文理,培敦

感謝指教!

gloriahung 發表於 18-4-17 16:40
hkpapa852

請問KL4女,以下排法可以嗎?
女仔可以咁排

Queenielam88 發表於 18-4-17 15:52
我記得你好似伊中自行,咁你會唔會放伊中做乙一,跟住再放KL3中學在後?

係呀!伊中面左試唔知結果。依家就係煩緊放邊個乙一/二,我諗緊如果乙一放喇沙乙二放伊中會變成兩個都好危。而且乙一放外區我唔敢,太搏。我諗我會乙一或二放另一間多學位,咁有保障D。唔明點解唔早D公佈自行結果,令已經分到位的免去無謂煩腦。

yeungph 發表於 18-4-17 16:44
係呀!伊中面左試唔知結果。依家就係煩緊放邊個乙一/二,我諗緊如果乙一放喇沙乙二放伊中會變成兩個都好危 ...
我同你一樣自行伊中。。。。我都覺得早點通知自行會安心點。

Joe8889 發表於 18-4-17 18:40
我同你一樣自行伊中。。。。我都覺得早點通知自行會安心點。

自行結果不能提早公佈...... 又要問吓田北辰啦!

當年教改檢討時, 佢負責個班所謂專家小組, 話收集晒學校同學生家長意見, 評估後認為提早公佈自行結果係幣多於利既安排, 所以否決咗.

hkpapa852 發表於 18-4-17 18:44
自行結果不能提早公佈...... 又要問吓田北辰啦!

當年教改檢討時, 佢負責個班所謂專家小組, 話收集晒學校 ...
可能佢問左班講國際學校的家長
‹ 上一主題|下一主題