用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)   [複製鏈接]

老周 發表於 18-4-15 16:09
請教hapapa,轉為Kc→Tsk→Rc→SⅠs→聖吕→Qc→Sjc→金文泰→浸吕→聖伯多祿,咁樣排Tsk&Rc係咪机会大番D ...
我都想知...

hkpapa852

如果乙一放本區最愛,乙二放他區借位的Band1,是否等於放棄乙二的機會?

老周 發表於 18-4-15 16:09
請教hapapa,轉為Kc→Tsk→Rc→SⅠs→聖吕→Qc→Sjc→金文泰→浸吕→聖伯多祿,咁樣排Tsk&Rc係咪机会大番D ...
點解你又排番SLS先過聖呂呢?

其實touchwood要番聖呂或SLS, 你好似聖呂方便D喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-16 14:23
點解你又排番SLS先過聖呂呢?

其實touchwood要番聖呂或SLS, 你好似聖呂方便D喎?
其实钟意SLS多过聖吕少少

回覆 hkpapa852 的帖子

見到本帖 #131 政府各區未來幾年12歲人口數字列表,再對照番#2 樓主對各區B1男女生分別派入B1中學機會既評估列表,想代朋友問問樓主hkpapa852:-

- 2022年9月開學升讀中一既男生,可能全港各區只剩HK2及NT7仍然有機會係個機會率超過100%(band 1男生大抽奬位多過屬該區band 1男生),反而近年一直超過或接近100%既KL1及KL3好似會分別變成只有約55-60%(KL1)及約略低於50%(KL3),想問以上粗淺理解大體上正唔正確?

- 最後,總括而言,如果參考#131個估算表,暫時黎講以2022年升中估算,全港邊幾個區會較利男生升中?

謝謝。

hkpapa852 發表於 18-4-13 22:40
SJC有12個位,乙2係有執雞既可能,不過極低。

當然如何你甘心,乙2聖鄧會更安全
乙二都有得執, 咁放乙一咪大有機會.  其實換句話說, 係咪乙一放任何一間都大機會過KC (相信超過85%人會KC第一)?

沙田NT7 , 唔知band 2 學額是否夠派?Band 3 生可以搏幾多間?

siulan888 發表於 18-4-16 16:49

沙田NT7 , 唔知band 2 學額是否夠派?Band 3 生可以搏幾多間? ...
依家B2同B3中學好難分, 因為不少B2同B3學校都唔多願公佈成績/入U率, 所以我都唔肯定有幾多B2

只能話以下學校係肯定有B2水平:

馬鞍山聖若瑟
馬鞍山崇真
胡忠
梁文燕
楊葛小琳
青年會書院

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ys_ka 發表於 18-4-16 15:52

見到本帖 #131 政府各區未來幾年12歲人口數字列表,再對照番#2 樓主對各區B1男女生 ...
對男生有利, 長遠係KL1, KL3, NT7. 最好一定係KL3

HK2 有以下不明朗因素:
1. 港華去向: 是否獲批轉做直資?
2. 華小轉東區後, 有多少人會留番係灣仔區升中? (2024-2025年前華小畢業生, 可自由選擇用HK2或HK3升中)
3.  升中人口變化: HK2人數太少, 多一百幾十人, 影響已好大

老周 發表於 18-4-16 14:39
其实钟意SLS多过聖吕少少
SLS目標大, 競爭會多D.

其實如果以成績計, 聖呂會好少少

hkpapa852 發表於 18-4-16 17:34
SLS目標大, 競爭會多D.

其實如果以成績計, 聖呂會好少少

估唔到papa會覺得聖呂成績好過Sls
Sls畢竟係老店...
(雖然聖呂以前成績都唔錯)

LinusYip 發表於 18-4-16 17:40
估唔到papa會覺得聖呂成績好過Sls
Sls畢竟係老店...
(雖然聖呂以前成績都唔錯)

只能話, SLS表現下跌得太甘......

DSE成績比較

畢業年度

中學名稱

3322率

本地學士課程比例

學士課程比例 (本地+海外)

主科3+率

2012 -  2013

聖類斯中學

28.31%

39.76%

2012 -  2013

聖公會呂明才中學

<=62.6%

62.6%/74.1%/?/?

2013 -  2014

聖類斯中學

60.92%

24.14%

36.21%

2013 -  2014

聖公會呂明才中學

<=54%

<=32.68%

32.68%

54%/79.3%/?/?

2014 -  2015

聖類斯中學

46.55%

24.71%

35.63%

2014 -  2015

聖公會呂明才中學

<=59.9%

<=30.99%

30.99%

59.9%/74.6%/??/??

2015 -  2016

聖類斯中學

58.56%

32.40%

>=32.4%

2015 -  2016

聖公會呂明才中學

<=75.2%

<=45.58%

45.58%

75.2%/89.6%/?/?

2016 -  2017

聖類斯中學

未有資料

2016 -  2017

聖公會呂明才中學

<=37.35%

37.35%

70.6%/81%/?/?

hkpapa852 發表於 18-4-16 17:45
只能話, SLS表現下跌得太甘......

DSE成績比較

又真係幾甘

作為南區人
我都希望聖呂成績好啲

小朋友KL3 B1男生,照個表睇其實係咪可以乙部盡填B1學校(包括外借位)心。之後先填KL3區B2學校?被派B1校都好穩陣?

yeungph 發表於 18-4-17 11:17
小朋友KL3 B1男生,照個表睇其實係咪可以乙部盡填B1學校(包括外借位)心。之後先填KL3區B2學校?被派B1校都 ...

想請教hkpapa,KL3 Band 1A-B仔咁排穏陣嗎?
1. 迦密
2. 黃笏南
3. 銀禧
4. 丘佐榮
5. 旅港
6. 民生
7. 培正
8. 聖芳濟
9. 迦密主恩
10. 將軍澳官立
之後全是借位Band 1中學,到最後陳瑞祺包底.

Queenielam88 發表於 18-4-17 12:41

想請教hkpapa,KL3 Band 1A-B仔咁排穏陣嗎?
運仔差極都應該只入丘中吧。其實你無論如何入唔到乙一都會叩門吧。

hkpapa852 發表於 18-4-16 17:34
對男生有利, 長遠係KL1, KL3, NT7. 最好一定係KL3

HK2 有以下不明朗因素:
我以為男仔最好係油尖旺。我哋KL3男仔家長成日牙痛咁聲, 話無乜得揀。

Queenielam88 發表於 18-4-17 12:41

你入咗乙2-4,會否唔甘心先?

little_yolky 發表於 18-4-17 13:20
運仔差極都應該只入丘中吧。其實你無論如何入唔到乙一都會叩門吧。 ...
多謝回覆! 係呀如果運仔唔夠我地會試叩九華和SJC, 因SJC只考筆試唔使講嘢!
請問你仲知唔知邊幾間學校係叩門時只考筆試的?

‹ 上一主題|下一主題