用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-12 10:04
果然, 灣仔區上年借俾中西區既位, 今年打回原形, 全部cut番一半
人數升都係原因之一
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 18-4-12 10:04
我見以住葵青係會借多d,但一路一路少落去。。。
今年得返兩個 b1 位先驚, 仲要係林護更驚
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 18-4-12 08:27
乙2 聖傑靈的確係浪費。
其實無可能唔放他區中學先,不過等出最後名單再決定。
...
多謝你先!模擬填表時我們已從乙二開始填他區位,但老師打電話來同我地講唔建議,咁個女話除佐乙一佢ok,其他入到都會去叩門,所以先想咁填,因為觀塘區真係好少心儀的!今年又多佐升中人數,好驚運氣差入到唔喜歡的又叩唔到好嘅中學

miriam 發表於 18-4-12 10:07
今年得返兩個 b1 位先驚, 仲要係林護更驚
????

今年葵青區太少學生? 間間B1同B2A中學都有位借俾SSP

KL3都要大量向黃大仙同TKO借位, 唔通咁多人轉網去KL3?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

TKO好多人走咗? 間間B1中學都借咗1X個位其它區......

觀塘區要週圍借位, 但又借位俾其它區

今年D借位安排咁奇怪.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

依家知道荃灣B1有2間借位, 咁樣想問問hkpapa852, 我之前既排法可唔可以?

乙一 : 可風
乙二 : 王少清
乙三 : 沙蘇 (借位)
乙四 : 林護 (借位) <== 其實真係可以唔放, 放黍都冇用
乙五 : 廖寶珊
乙六 : 李誠壁

hkpapa852 發表於 18-4-12 10:37

KL3都要大量向黃大仙同TKO借位, 唔通咁多人轉網去KL3? ...
有點擔心。。。。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-12 10:37

KL3都要大量向黃大仙同TKO借位, 唔通咁多人轉網去KL3? ...
SSP 好重災?? 他區借位真係勁多.

miriam 發表於 18-4-12 10:06
人數升都係原因之一

之前上網揾, 12歲學同人口分佈推算

hkpapa852 發表於 18-4-3 17:18
2016/18年度深水埗區KL2:

UPDATED 完變化大, 德雅都當BAND 1?

之前
** B1女生乙部抽入B1中學機會: 84.08%     
*** B1男生乙部抽入B1中學機會: 69.88%

IloveJJ 發表於 18-4-12 11:38
點解呢?因為灣仔區人數升?咁中西區人數都升,又點呢?唔好意思,唔係太識睇嗰啲表。
...
其實只係上年出奇地灣仔區全部中學, 借多咗一位位俾中西區

今年只係叫回復正常借位人數

醒目開學勳章 王國長老

emibaby 發表於 18-4-12 11:52
之前上網揾, 12歲學同人口分佈推算

參考下 OK

黃大仙區不是BAND 1 位不足嗎?點解仲要借30個位俾KL3
仲有MARYKNOLL 有4個位 #10未改

醒目開學勳章 王國長老

VENVEN11 發表於 18-4-12 13:15

黃大仙區不是BAND 1 位不足嗎?點解仲要借30個位俾KL3
畀 d 時間 hkpapa 執數據, 今日出資料, 逐區計都要時間嘛~~

回覆樓主:

miriam 發表於 18-4-12 13:44
畀 d 時間 hkpapa 執數據, 今日出資料, 逐區計都要時間嘛~~

Update完

hkpapa852 發表於 18-4-12 14:16
Update完

辛苦了hkpapa ,請問九龍城 b2a男生,除何官,csk外,還有其他選擇嗎?
‹ 上一主題|下一主題