用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)   [複製鏈接]

Hkpapa852,  請問KL3銀禧放乙三還有機會嗎?

ultramantam 發表於 18-4-18 10:21
但係少成千人喎,似乎轉區都唔會咁多啦,而且計算乙部的派位學額,都同中學嘅學額扣除自行收生及留班位後的 ...
我都有呢個疑問。西貢區呈分學生有21xx人,統一派位學額約950個,低於5成。不過啱啱睇過EDB資料,學生派他區中學得三個可能,一係自行選跨區校,二係甲部派跨區,三係乙部派他區學校位。即係話最差既情況,都會被派往自己校網的他區位,起碼都叫on list比你揀。所以我估計,EDB係跟據過往數據推算每一區既統一派位學額,如果有校網實際參加派位人數多於預期,就會係該校網內,揀一些開班數目少既學校來加班數

回覆樓主:

我想請教 hkpapa852,有那些band1 中學是增值率高的學校?例如: 聖傑靈.

wclmama 發表於 18-4-18 20:02
Hkpapa852,  請問KL3銀禧放乙三還有機會嗎?

機會不高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-19 07:45
機會不高

Hkpapa852,請問KL4放乙一放保一,乙二放保棠,有機會嗎?或乙二要放可立?

請問東區b1男生
如果
乙 :中婦》聖馬可》KC    》民生》筲官 》  金文泰》TSK》QC》衛理》顯理》劉永生     or   

乙:中婦》聖馬可》筲官》民生》KC》金文泰》TSK》衛理》 顯理》劉永生

可以嗎?謝謝

唔該想請問一下,第一輪自行之後少左的人數,到大抽獎時,通常流走邊個Band學生多還是按比例?

MarkLai 發表於 18-4-22 11:56
唔該想請問一下,第一輪自行之後少左的人數,到大抽獎時,通常流走邊個Band學生多還是按比例? ...
我都想問,直資收一輪之後,跳船係邊個banding最多?

MarkLai 發表於 18-4-22 11:56
唔該想請問一下,第一輪自行之後少左的人數,到大抽獎時,通常流走邊個Band學生多還是按比例? ...

統一階段前,以人數計,一定係B1生最多,須知直資中學多以B1生為目標,B1+直資,收生人數應係最多。其次係B2生,亦有一批B2直資以收B1生及潛力B2生為主~~~

但自行是所有人和校,不限直資吧。。。

想請教hkpapa852, SLS會唔會有機會有位留給band2組別派位呢? 中西區BAND 2仔好頭痛

Joe8889 發表於 18-4-25 09:11
但自行是所有人和校,不限直資吧。。。

咁你要估下B3直資市場有幾大了,數量有幾多間,似乎,大部分直資簡介會都會強調主收B1生~~~

miclui 發表於 18-4-25 09:25
想請教hkpapa852, SLS會唔會有機會有位留給band2組別派位呢? 中西區BAND 2仔好頭痛 ...
應該餘下學額不多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 18-4-24 20:41
統一階段前,以人數計,一定係B1生最多,須知直資中學多以B1生為目標,B1+直資,收生人數應係最多。其次係 ...
即時現在學生人數的數字,未計直資跳船,對嗎?

hkpapa852 發表於 18-4-18 09:04
咁無辦法
依家同阿仔傾掂數,再請教:
Band1男
NT6基本上all in 5間band1(包括恩主教),第六填救恩

是否穩陣?
如大熱band1排第五志願是否理智?(老師鼓勵咁做,作用係封底)

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝賜教

yeungph 發表於 18-4-18 12:33
我諗到唯一幣處(既得利益者)就係私立直資收生註冊會減少。所以我地議員所講個幣唔係對學生同家長........ ...

如果自行早出結果, 已有學校收的學生會較懶散, 呈三會唔温書.  現在直资私立已收的學生, 有部份都已經係.

hkpapa852 發表於 18-4-18 17:04
83過去2年, 人均5+係1.4同1.22, 估計約18%-20%, 其實都有接近B1B水平

樓主, 請問你認為83填落乙2還有机會嗎?

Froggy_joe 發表於 18-4-25 12:18
依家同阿仔傾掂數,再請教:
Band1男
NT6基本上all in 5間band1(包括恩主教),第六填救恩
填完所有B1, 再補番至少三間B2中學

Froggy_joe    發表於 18-4-26 15:30

yeungyeungma 發表於 18-4-26 02:49
樓主, 請問你認為83填落乙2還有机會嗎?
B1學生乙2選83, 機會其實好高
‹ 上一主題|下一主題