用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好困擾,冇考坊間任何証書比賽,是否升中只是等派位? ...
樓主: 2628
go

好困擾,冇考坊間任何証書比賽,是否升中只是等派位? [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-4-5 10:20
謝謝建議,我同佢講。
都要睇埋佢校網喎~

2628 發表於 18-4-2 17:47
又唔駛太擔心,升中最重要成績行先,其次操行,冇獎項唔緊要,但至少要參與活動,其次做下服務/義工,都可以比中學睇到學生非只懂讀書,有均衡發展。

IloveJJ 發表於 18-4-2 22:29
雖然我自己孩子都未升中,但我爬文所見,不見得坊間既比賽証書對升中有咩用?
大都係話成績最重要。但也有 ...

delete

Yanamami 發表於 18-4-3 18:13
学校有幾类学生:

成績超班,体艺也强
但自行時當兩個小朋友都係成績非常好, 但其中一個有體藝成績, 就算唔係好強, 都總好過乜都無。大家同係一日24小時, 兩個小朋友成績相若, 但其中一個可以用咗部份時間响體藝, 能力當然係更強。

當然, 學校夠位, 就可能兩個都收。

Yanamami    發表於 18-4-9 16:32

little_yolky 發表於 18-4-9 14:59
但自行時當兩個小朋友都係成績非常好, 但其中一個有體藝成績, 就算唔係好強, 都總好過乜都無。大家同係一日 ...

問題係好多學校都話面試表現,ECA,學術,操行等都會計分,咁邊啲先計?華夏盃,港澳盃一等/金獎,WCA雙優,童軍隊長,金紫荊,音樂8 級,機械人大賽冠軍等計唔計?會唔會只有田徑,游泳,籃,足,乒乓球等熱門項目並有香港排名先計?計分方法唔係咁透明,所以唔會知兩個次第相差十幾二十名嘅同學仔,一個有上述的非熱門活動,一個完全冇,學校會揀邊個。

PS: 不過,感覺辯論/奧數校隊有幫助但未去到當特異功能看待,即係有分加但唔會必收。

retriever 發表於 18-4-3 12:22
我細路都未昇中,不過夠八,加句咀。

似乎坊間比賽根本無助,就算學界級除非你好香港頭個堆,如非都係參 ...

要做到總領袖生首要條件:

品學兼優

點先得? 通常品行各細項全A或A+, 成績可以長期維持係全級頭5名內

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我見升中書講:
面試分數比例, 學術成績约佔60-70%, 校外活動佔20%, 其他表現约10-20%。
所以, 都是成績行先。

akys 發表於 18-4-9 17:35
問題係好多學校都話面試表現,ECA,學術,操行等都會計分,咁邊啲先計?華夏盃,港澳盃一等/金獎,WCA雙 ...
相差1X-2X名又唔係差唔多了...........自己學校差1X-2X, 出到公海你話差幾遠.............而且, 有體藝培訓同乜都無既, 出嚟見人個表現會好唔同, 攞過下奬仲要多幾錢自信, 咁面試分已經多人幾分, 又唔係要特異功能入, 唔駛下下要港隊、全國賽, 佢哋又係另一條隊。

其實ECA/獎項呢10分8分, 就係當學校鐘意你時, 加俾你既分, 唔駛咁清晰。如果你又乜都無, 學校想幫你都好難幫得到。

hkpapa852 發表於 18-4-9 17:49
要做到總領袖生首要條件:

品學兼優

但朋友細路間學校, 普通過普通...

我想講係, 就算最普通小學, 只要係領袖級, 就算無體藝, 都可以有名校欣賞架!

retriever 發表於 18-4-9 17:54
但朋友細路間學校, 普通過普通...

我想講係, 就算最普通小學, 只要係領袖級, 就算無體藝, 都可以有名校欣 ...
做得領袖生, 出慣大場面, 台型都唔同, 面試贏人幾條街啦。

little_yolky 發表於 18-4-9 17:54
相差1X-2X名又唔係差唔多了...........自己學校差1X-2X, 出到公海你話差幾遠.............而且, 有 ...
我意思係自行In 300人,收50人,一個48,一個55至60,會點揀呢?

回覆 2628 的帖子

兒子中一,只是参加过些奥數及作文比賽,有些豬肉獎,校內有一人一職的普通服務,不是领袖生那些。最後自行入1A校
自行最主要看教育局次弟排名及面試表現,所以不如花時間提升成绩及中英口语面试技巧更為上算

2jkidsfather    發表於 18-4-10 08:50

akys 發表於 18-4-9 18:52
我意思係自行In 300人,收50人,一個48,一個55至60,會點揀呢?
如果成績係48同60既分別, 當然48既會著數D, 但都要計晒面試、操行, 我估操行大家唔會差好遠, 係A同A-既分別, 如果計到最後, 大家都係叮噹馬頭, 好大可能兩個都入晒, 因為學校排收生唔會只有50個額, 會排多D俾教育局, 以防有D填佢哋自二, 有D去咗直資, 所以如果兩個小朋友面試、操行好接近, 成績一個48, 一個60, 但60既有好多活動及奬項, 最後既次序應該係兩個前後腳而已, 唔會一個你死一個我活的。

little_yolky 發表於 18-4-9 18:07
做得領袖生, 出慣大場面, 台型都唔同, 面試贏人幾條街啦。

呵呵, 朋友圈都話果位細路靚仔, 生得高 (不大)

體藝只有跳繩, 樂器可能牧童笛, 小學係該區家長都未必知道存在既小學...

係咪多得靚仔?

retriever 發表於 18-4-10 09:37
呵呵, 朋友圈都話果位細路靚仔, 生得高 (不大)

體藝只有跳繩, 樂器可能牧童笛, 小學係該區家長都未必知道 ...
Presentable好多学校鈡意~

Yanamami 發表於 18-4-10 11:05
Presentable好多学校鈡意~
見工都多老闆鐘意啦。

2628 發表於 18-4-2 17:47
樓主, 唔知你小朋友幾多年級, 不過, 如果已高小, 實在無需困擾, 因為困擾咗又解決唔到問題, 只有自尋煩惱, 倒不如勇往直前, 磨利學術把刀, 好過周身刀無張利。學術強咪係你小朋友既證書囉。

2jkidsfather    發表於 18-4-10 11:41

little_yolky 發表於 18-4-9 18:07

請問你地所講的領袖生,是風紀嗎?

回覆 littlelamlam 的帖子

我都好想知課外活動, 對升中有冇幫助.亞囡現讀有少少名氣的私小 (但不是最TOP一線那種), 成績暫時中上, 學緊琴4級, 小提琴初級, 花式跳繩一年, 學校合唱團 以上階冇比賽, 又冇玩校際朗誦之類, 係咪要玩下?
音樂方面真的需要花時間練...有時問自己, 放錢放時間下去, 是否值得?
有沒有過內人可以比意見?

little_yolky 發表於 18-4-10 11:36
樓主, 唔知你小朋友幾多年級, 不過, 如果已高小, 實在無需困擾, 因為困擾咗又解決唔到問題, 只有自尋煩惱,  ...

哈哈…有見地
‹ 上一主題|下一主題