用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文伴讀手冊徵求意見稿
樓主: eviepa
go

英文伴讀手冊徵求意見稿   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-4-9 12:59
俾細路睇過最淺果本, 佢話悶...

睇來佢唔係數理人

af 是我自己本人中學時的reader,我覺得要有番咁上下年紀先會明白入面的寓意,當年若阿sir 唔解釋我可能只是一舊飯,不過e加d細路咁叻,可能ok 都未定,我有次在library jf section 見到,唔太厚,試一下無防,記得之後同大家share 下

醒目開學勳章

retriever 發表於 18-4-9 12:59
俾細路睇過最淺果本, 佢話悶...

睇來佢唔係數理人
我仔3年級睇animal farm, 我以為佢唔明,但原來佢有佢嘅見解

retriever 發表於 18-4-9 13:02
好似你話 POO POO 都可以偷時間睇....

我細路係掛著玩廁紙...
識晒, 就唔會俾人鬧啦。

MrBeast 發表於 18-4-9 13:53
我小朋友bb時只會撕爛d書
i would say 你以身作則和伴讀功勞最大
撕爛D書????? 我真係一次都無見過。 我阿女細個時用pat pat 坐住本書, 或用腳踩到本書, 都俾C6話喎。佢話唔尊重本書。依家兩姊妹嘈交唔會俾人鬧, 但動手擲書就實俾C6鬧, 唔係驚個人受傷, 係驚擲爛本書。

retriever 發表於 18-4-9 13:29
謝.

咁你睇完, 有無順手想睇 ANIMAL FARM?

動物農莊都會睇呀!不過要排吓隊先(emoji)
動物農莊有動畫,可以跟小朋友睇吓先。

MrBeast 發表於 18-4-9 14:02
af 是我自己本人中學時的reader,我覺得要有番咁上下年紀先會明白入面的寓意,當年若阿sir 唔解釋我可能只 ...
對.. 而家細路早熟...
早陣子奶媽大戰薯片, 佢地同學仔小息傾支持邊個, 最近又問我咩係DQ, "一戴一露"...

細路接觸政治信息, 比我地果代多得多...

bobbob 發表於 18-4-9 14:18
我仔3年級睇animal farm, 我以為佢唔明,但原來佢有佢嘅見解

我就係覺得而家D 細路對社會早有見解...

可否分享貴子弟高見?

回覆 little_yolky 的帖子

我破壞力咁驚人都冇試過撕爛書,罐頭、牆紙、沙發、燈膽全部都無一幸免,但係我非常愛書,好怕整爛,每次睇書都要好小心,因為我怕個書脊會有條痕。

little_yolky 發表於 18-4-9 14:26
撕爛D書????? 我真係一次都無見過。 我阿女細個時用pat pat 坐住本書, 或用腳踩到本書, 都俾C6話喎 ...

你通常買paperback 定hardcover?

MrBeast 發表於 18-4-9 17:02

你通常買paperback 定hardcover?
paperback

retriever 發表於 18-4-9 16:26
我就係覺得而家D 細路對社會早有見解...

太早有見解,未有充足基礎知識,未有充足思考分析訓練,我有D担心。

例如小一走去玩 debate.

見到咁多位資深閱讀派家長不吝分享伴讀的經驗, 真係好開心同感動!
等我地呢D新手媽媽 (其實小兒已三歲多少少)可以借鏡!之前未發現到小學版的 "寶藏" , 對伴讀一事都只是摸著石頭過河。聽到大家分享之後, 獲益良多, 但仍然有許多地方想徵求大家意見, 希望樓主唔好介意我問既問題有一部分是關於中文伴讀。

講下背景先。因為我地認為母語是發展小朋友語言表達能力及邏輯思維能力最重要的語言,所以,我地日常全部以廣東話溝通。由小兒大約一歲時開始伴讀簡單中文故事書,大約歲半開始伴讀一些故事性比較強的中文繪本(我沒有刻意去計伴讀時間。因為是雙職父母,估計每日半小時至個半小時不等)。到了小兒三歲時(廣東話已非常流利,掌握的中文詞彙也有一定數量),我們才開始伴讀oxford story tree, 但發現佢對伴讀英文的興趣大大不及中文。

關於中文伴讀:

我們之前一直深信培養閱讀興趣最重要,所以伴讀中文繪本時都係用口語,沒有指住D字朗讀,所以就算已伴讀唔少中文繪本,小兒的識字量都是很少,一定不可以自己閱讀,所以佢只喜歡伴讀。而家見到很多前輩分享自己的小朋友大約四歲時已能自己閱讀,好想知道係唔係一定要指住D字朗讀先最有效?但又驚咁做會好悶,令佢失去閱讀興趣。因為小兒算心急,有時未講完一頁,已想跳去下一頁,而且佢好鐘意一路問好多問題,所以我苦惱緊點樣提升佢既認字量。定係,其實唔好指住D字朗讀,唔好理會認字,佢遲D會自己慢慢識?因為我地而家睇既繪本多數是適合4-8歲小朋友伴讀既,字的數量唔少,要每個字朗讀再慢慢解釋好花時間。如果為左認字而睇番D簡單D既繪本,故事內容又唔夠吸引,而且覺得對佢認知及思維發展無咁大幫助。所以,我而家只會指住每本中文繪本的書名朗讀,希望借此認多少少字都好。所以,真心請求各位前輩意見!

關於英文伴讀:

小兒而家讀緊既幼稚園學術比較淺,26個字母都未教晒,所以小兒三歲開始伴讀oxford reading tree時,我地唔會要求佢認英文字。而且,佢又唔喜歡重覆睇一本書太多次,所以識字量好少,聽及講英文的機會又唔多。我之後會多D俾佢接觸audio books,希望借此提升聽同發音先, 同埋增加英文伴讀的時間及書量。當我見到有D前輩分享佢既小朋友大約四歲已能自己讀ORT時好羡慕。其實呢個階段,我應該培養左閱讀興趣先,不必急於認字?咁要到咩階段先要開始認字,令佢可以自己閱讀,不必伴讀,我開始好迷惘。我都鐘意伴讀,但都想佢可以試下自己讀,總不能長遠依賴父母伴讀,而自己完全不用認字!

我都知我問既問題好小學雞!請各位多多包涵!

iababy 發表於 18-4-9 18:10
見到咁多位資深閱讀派家長不吝分享伴讀的經驗, 真係好開心同感動!
等我地呢D新手媽媽 (其實小兒已三歲多少 ...

英文係易過中文,因為係形音字。如你讀既K 有教PHONIC 係有幫助。識個音,細路自己識跟住UP 下 UP 你唔明都有興趣睇落去,因為自以為識呀。慢慢睇ORT進度唔駛急,K2 後會突然昇呢好快。

中文方面,我哋K2 仲係睇緊方方圓圓,佢慢慢搵到有興趣既書會進步好快。

little_yolky 發表於 18-4-9 17:47
paperback
咁都好d,至小唔會比書擲親

bobbob 發表於 18-4-9 14:18
介唔介意分享下佢有乜見解呢?

iababy 發表於 18-4-9 18:10
等我地呢D新手媽媽 (其實小兒已三歲多少 ...

......

IloveJJ 發表於 18-4-9 21:29
關於中文伴讀既問題,我仔細個時既閱讀情況同你差不多,我都係只講故事,無要佢認字,佢對不同題材既書都 ...
多謝你的回覆!

我仔對車的書比較大興趣, 其他題材就視乎內容是否有趣, 及我地點樣去演繹。如果我地講得生動D, 佢都會對某D繪本的興趣大增, 當然大人要每本書講到活靈活現, 其實都幾累, 不過無辦法啦 =P

見到呢度都有幾位家長有同小朋友睇《基礎漢字500》,我都打算買套啟蒙級睇下, 其實我屋企己有 "我自己會讀" 紅色系列, 但只睇過1, 2 本, 因為實在太悶, 大人都頂唔順, 哈哈.  不過我仔反而又唔太抗拒, 只係我一直爭扎緊好唔好而家咁細個花時間認字。因為雙職父母, 每日伴讀及伴玩的時間已經唔多, 再抽時間認字就更加無時間. 請問你當時每日用幾多時間睇《基礎漢字500》?

retriever 發表於 18-4-9 19:02
英文係易過中文,因為係形音字。如你讀既K 有教PHONIC 係有幫助。識個音,細路自己識跟住UP 下 UP 你唔明 ...
多謝你的回覆!

佢而家學校開始教少少PHONICS, 但我仔對英文興趣麻麻, 平時我地又無同佢溫習學校教過既野。而家唯有勤力D 伴讀ORT, 希望佢之後可以如你所講 "突然升呢好快".

請問咩係 "方方圓圓" ?

964000 發表於 18-4-9 21:41
我自己會分開認字和講故事的書。認字的是類似基礎漢字/我自己會讀/ORT那些書(連自己都覺得悶),講故事就 ...
多謝你的回覆!

我自己會分開認字和講故事的書。認字的是類似基礎漢字/我自己會讀/ORT那些書(連自己都覺得悶)
==> 我都覺得應該分開認字同講故事的書, 之前有少少擔心認字書太簡單太悶, 好彩佢比較喜歡中文書, 對認中文字唔太抗拒(當然時間唔可以太長), 咁我唯有每日抽少少時間 (希望5-10分鐘內)認字就算, 叫好過無. 而家屋企有 "我自己會讀", 黎緊打算買 "基礎漢字500".

講故事就是以興趣為主,初初主要口語,到ready就半䜖半口語咁。
==> 我地都係! 但請問點樣知佢已 "READY" 呢?

但你三歲多其實仲好細,應該聽故事看圖為主,如有興趣認字咪認下,冇興趣大D先認未遲。我女三歲半先開始認中文,四歲半先學phonic開始認英文,好快就追上。好似學游水咁你早學學耐D,大D學好快識,keep 著有興趣學最緊要。
==> 我都覺得保持興趣最重要!  所以而家唔太敢貿貿然要佢認字, 驚弄巧反拙. 或者到三歲半再睇下點.

‹ 上一主題|下一主題