用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文伴讀手冊徵求意見稿
樓主: eviepa
go

英文伴讀手冊徵求意見稿   [複製鏈接]

Rachelmummy2008 發表於 18-4-11 15:25
是呀! 我好享受伴讀。

現在没有逐篇文章伴讀,臨睡前有傾計,有時會講下我睇緊既書。佢都會間中 ...
羨慕。我而家無呢D享受咯。

eviepa 發表於 18-4-11 17:40
羨慕。我而家無呢D享受咯。

我都未知可以陪幾耐,始終青春期係未知數。

我也羡慕你,可以講到好多天文地理通識等等,我就有限,唯有盡力。

IloveJJ 發表於 18-4-10 11:29
我好隨意的,套書一課教一個字,你仔咁細,可能一日教一課就得啦!我仔當時已4歲幾,本身已認到啲字,所以 ...
你既意思係, 你仔仔4歲幾之前無刻意教佢認字, 但佢自己都認到少少字?

如果我仔都係咁既話, 咁我都放心D.

因為我一直以為無刻意教佢認字的話, 佢係無可能自己識認字架. 靠學校教果少少字就真係"蚊都瞓"啦, 哈哈.

IloveJJ 發表於 18-4-10 11:30
我仔小五,仲未近視,健康院醫生話近視係用電子產品(藍光)影響,同埋睇書而姿勢唔正確(太近太暗)。
...
請問你仔仔平時係屋企睇書時係坐好係書枱度睇? 定係好隨意周圍坐啊?

little_yolky 發表於 18-4-10 12:46
我哋兩老都沒有特別鐘意睇書, 只係平時睇下咁囉。不過C6有鋪癮, 佢好鐘意買書。我家已經沒有吉牆了, 全部都 ...
我覺得爸爸隨時有本書係身邊已是最好的身教! 再加上你屋企周圍都係書, 己經成功營造出有利閱讀的環境啦!

Rachelmummy2008 發表於 18-4-12 13:28
我都未知可以陪幾耐,始終青春期係未知數。

我也羡慕你,可以講到好多天文地理通識等等,我就有限,唯有 ...
唔識睇多D咪識囉。小朋友對乜有興趣, 你先搜集資料, 自己睇咗先, 咪有得吹囉。

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

所以咪要樣樣都識 d,扮下代表,引佢再自己深究。不過我呢 d 係主要為左令小朋友聽話服從(小朋友知道你有「咁廣」知識就會收斂 d 唔咁叛逆 ),家長就當然係引導小朋友發現自己興趣。

retriever 發表於 18-4-10 13:11
"方方圓圓" 係青田出既一本入門書. 字體大但字數少! 後面有字卡可玩遊戲!

到現在我仍然覺得先英後中, 係 ...
我平時的英文伴讀只是OST (oxford story tree).

今日特登去圖書館借左兩本英文書, D內容睇落又真係幾生動有趣, 其至係有D搞笑. 希望阿仔會鐘意!

edutm 發表於 18-4-10 15:22
每天2-4小時太嚇人了吧。我覺得幼兒至初小階段重點是培養閲讀興趣,建立習慣。閲讀時數多少不需要太在意。 ...
謝謝回覆!

我覺得幼兒至初小階段重點是培養閲讀興趣,建立習慣。閲讀時數多少不需要太在意。
==> 嗯, 好同意!

我小朋友幼稚園時都是每天睡前15-30mins 伴讀,剛開始的半年甚至每天只有5-10mins,到上了小學會自己主動借書看,平時出街如果知道車程長或要等待,都會自己帶本書看。
==> 你意思係, 你小朋友成個幼稚園階段都只是每日伴讀15-30 MINS, 平時小朋友唔會自己主動拿書睇, 但上到小學就會自己主動睇? 可能我太心急啦. 因為我由佢一歲開始伴讀, 到而家都大約兩年啦, 所以見佢而家仲係少自己主動拿書睇, 有少少覺得自己係唔係伴讀得唔夠多, 定係邊方面做得不足.

建立閲讀習慣除了每天伴讀,還有生活環境配合。例如父母伴讀時會否投入,平時放假有沒有帶小朋友逛書店或圖書館,有沒有談論圖書内容,家中有沒有擺放圖書,小朋友是否可以隨時拿到,或者想看書時太多規矩例如一定要坐在書桌前,一定要在椅子上坐直等等。
==> 你講得好啱! 真係長知識了! 十分感激分享!

總括而言,培養閲讀沒有3-5年都看不到成果。
==> 嗯, 閱讀是一場長跑. 急唔黎! 真係要俾D耐性.

mimi222shi 發表於 18-4-11 11:36
我唔借書,當時見佢喜歡閱讀,係要大量搜羅圖書,呢樣係比較辛苦!
我當伴讀係親子活動,兩個都享受!:ilov ...
請問你點樣搜羅D圖書? 有無咩書店或網店推介?

佢三歲前我都買唔少, 三歲後就多左去圖書館借, 有D 書佢睇完之後真係好鐘意的話, 我先再買。

N年前,有上過樓上店舖買書。
自佢大小小(返學後),每星期都會外出吃飯,行到邊買到邊,出去都實行書店。
朋友/親戚,送既禮物都係書。
我家人之前係新加坡做野,知佢學校用新加坡課程,都帶左好多回港。

我想買些英文書配備DVD俾我仔仔(三歲多少少)睇, 唔係AUDIO BOOKS, 大家有咩推介? 謝謝先!

因為佢英文剛起步, 我覺得有DVD 睇下同時聽下會對佢吸引D. 如果凈係聽, 驚佢未必會留心聽.

佢對交通工具 (車, 火車, 飛機, 船等等), 消防員, 警察, 工程師之類的題材比較有興趣.

1998Ruby1998 發表於 18-4-12 15:59
回覆 Rachelmummy2008 的帖子

所以咪要樣樣都識 d,扮下代表,引佢再自己深究。不過我呢 d 係主要為左令小 ...

呢樣孩子細就得,孩子大D,家長識少少只會露底。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

iababy 發表於 18-4-12 16:34
我平時的英文伴讀只是OST (oxford story tree).

今日特登去圖書館借左兩本英文書, D內容睇落又真係幾生動 ...

Oxford Reading Tree is much better than Oxford Story Tree.   OST customized tense to Asia/HK market with present tense for stories.

iababy 發表於 18-4-12 17:59
我想買些英文書配備DVD俾我仔仔(三歲多少少)睇, 唔係AUDIO BOOKS, 大家有咩推介? 謝謝先!

因為佢英文剛起 ...

看書,聽 audio books一大好處正是無畫面,孩子細想像力好豐富。DVD takes away the imagination.另外,DVD太形象化冇時會嚇親胆小孩子,永世唔睇嗰系列的書。

以為開DVD字幕學到野又係我不讚成的事,除非孩子較大,無可耐何。

唔係唔可以看DVD,我認為不要和閱讀掛鈎。

回覆 shadeslayer 的帖子

所以孩子一路長大,自己也要跟隨長知識,咁就唔會露底。以我經歷,到中學生都仲用到呢招。

1998Ruby1998 發表於 18-4-12 22:02
回覆 shadeslayer 的帖子

所以孩子一路長大,自己也要跟隨長知識,咁就唔會露底。以我經歷,到中學生都仲 ...

一啲啲喇。中學呀女D debate 題目,有D講完我都唔明。佢地要 research 一個題目,普通人家唔溫好難跟到。

iababy 發表於 18-4-10 11:14
我仲有少少問題想請教各位前輩:

1. 我知道有些家長每日可以同小朋友大量閱讀, 例如2-4小時。想請教下D時間 ...

1. 閲讀重要,但每天去游樂場、公園都重要,玩樂時間亦重要,不可偏廢。

2. 預防近視做好的辦法是戶外活動,每天有至少三十分鐘的戶外活動,讓眼睛習慣看遠的東西,就不容易有近視。沒有戶外活動,其他預防近視的方法都系無補于事。

3. 幼童不用大量閲讀,每天三十分鐘,培養習慣便可。EK 有很多神童,不用跟他們比較,九歲前培養到看書的習慣就可。小學前不用强求認字(你要去考直私學校另計),也不用自行閲讀,伴讀是正常,而且伴讀能增進父母與子女的感情,多多珍惜。

我也鼓勵閲讀,不過凡事過猶不及。EK 網友常常鼓勵大量閲讀,但很少人講閲讀的壞處。從中醫角度,過量閲讀是會傷神,尤其是幼童,看書太多,又缺少戶外活動的話,對身體不好。華德福的理念更是七歲前不用看文字書。

學英文更是應該跟循聽說讀寫的次序,六歲前主要培養聽說英文能力,有一定聽說能力後,再學 phonics,六、七歲時閲讀能力就會大增,不用急於幼稚園階段學識認幾多個英文字。聽 audio books 是學英文的正路,英文不好的家長,不用勉强伴讀英文書,英文交給audio books 或英文卡通就可。
‹ 上一主題|下一主題