用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文伴讀手冊徵求意見稿
樓主: eviepa
go

英文伴讀手冊徵求意見稿   [複製鏈接]

iababy 發表於 18-4-13 18:07
寧願HEA 幾個鐘都唔睇書?!?! 真心想知可以點樣(無得睇電視玩電腦同手機的情況下)每日係屋企HEA 幾 ...
返全日學你估會不累嗎?本身没有興趣的話,就算有空也不會做,很自然的事。

little_yolky 發表於 18-4-13 16:42
唔係, 要去現場睇的, 好唔一樣。上網睇的通常係現階段學既歌, 上網聽熟佢。依家學緊華山救母, 真攞命, 一個 ...
當然live 最好la,但睇片放便就腳,又可以pause, rewind.
e+ 有些eca我都有找片看,之前東O 都有看電視

回覆 iababy 的帖子

佢係唔睇書,就算冇任何電腦、電視、玩具,都唔會睇書。
小朋友可以玩嘅野好多,自言自語做戲,無啦啦唱歌跳舞,畫畫,折紙,望窗外景物數樹數車數船數行人,模仿屋企其他人。如果有兄弟姊妹有寵物就一齊玩。

mimi222shi 發表於 18-4-13 16:53
事實係,身邊唔少朋友子女不喜歡閱讀,就算悶到發慌,根本也不會閱讀,寧願HEA... ...

甘佢地父母有無閲讀習慣先?
屋企系咪隨手有好多書睇?
呢D 細路幾多歲呀?

iababy 發表於 18-4-12 16:52
謝謝回覆!

我覺得幼兒至初小階段重點是培養閲讀興趣,建立習慣。閲讀時數多少不需要太在意。

我是working mom, 每日真係只能得睡前半小時左右陪佢睇書。所以我係屋企周圍都放好多書, 等佢随時都可以見到書。佢幼稚園平時會主動拎書睇但不會睇好耐。因為兒童圖書都係好薄,好快睇完,。

little_yolky 發表於 18-4-13 16:42
唔係, 要去現場睇的, 好唔一樣。上網睇的通常係現階段學既歌, 上網聽熟佢。依家學緊華山救母, 真攞命, 一個 ...
interesting story

【青春期的錯】變聲唱唔到高音無份上台 17歲仔改做樂團總指揮

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/realtime/article/20180413/58060106

1998Ruby1998 發表於 18-4-13 20:41
回覆 iababy 的帖子

佢係唔睇書,就算冇任何電腦、電視、玩具,都唔會睇書。
你既諗法非常合理。

kwunpa 發表於 18-4-13 23:14
甘佢地父母有無閲讀習慣先?
屋企系咪隨手有好多書睇?
呢D 細路幾多歲呀?

他們父母有閱讀習慣,高學歷,多圖書
幼稚園至小學也有(我識好多義工媽媽)

我自己其實不是常閱讀,老公回家對住電腦多。不用在他面前扮勤力睇書!
不過,係著手培養小孩閱讀方面,的確有付出!

mimi222shi 發表於 18-4-13 17:06
仲有,大量閱讀係以提高語文能力為目的!
如果,以為大量閱讀係為訓練什麼神童,認真搞笑!? ...
與此同時,在小學階段,若expect 齋任讀能夠達到理想成績,也可能是一廂情願

kwunpa 發表於 18-4-13 13:39
你個case 其實系印證緊我講的事。第一,你兩公婆有閲讀習慣;第二,你兩個女沒有玩手機、電腦,少看電視。 ...
較interesting 的experiment:

電視:只有cctv 和月劇台
平板、電腦:冇上網,只有小畫家、word, excel n calculator
一些文具

最後小朋友會soend time on邊樣呢?

MrBeast 發表於 18-4-14 08:09
與此同時,在小學階段,若expect 齋任讀能夠達到理想成績,也可能是一廂情願 ...

閱讀是提高語文能力的最佳方法。但我從來没有說過是唯一方法!

英文方面,文法/寫作,靠大量閱讀暫時也能應付。
中文仍需努力。

mimi222shi 發表於 18-4-14 08:28
閱讀是提高語文能力的最佳方法。但我從來没有說過是唯一方法!

英文方面,文法/寫作,靠大量閱讀暫時也能 ...
只是提供different view,不然其他網友見到你的eg會以為大量閱讀便可以應付到小學測考,might not apply to all. besides 能應付人人定義不同

MrBeast 發表於 18-4-14 09:14
只是提供different view,不然其他網友見到你的eg會以為大量閱讀便可以應付到小學測考,might not apply to ...
英小英文科暫時全A,我唔會要求滿分。
呢個網有好多派,家長自己會衡量自己子女用咩方法。(我一直强調因材施教)

如果你去問一個語文專科老師(非補習老師),他們也是鼓勵大量閱讀。

我自己實在的例子:
小一英文考3種tenses:學校好快講一次,我在家解釋一次,佢已經明白,英文暫時也不用死記硬背。如果同大量閱讀無關,我唔相信(非語文資優)

“” 齋任讀能夠達到理想成績”,有人可能得。
但我每年都投訴學校功課太少,明顯有別!

mimi222shi 發表於 18-4-14 10:10
英小英文科暫時全A,我唔會要求滿分。
呢個網有好多派,家長自己會衡量自己子女用咩方法。(我一直强調因材 ...
俗話說:書中自有黃金屋⋯講真唔洗什麼討論,個問題是齋閱讀能否「應付」到現今小學課程

mimi222shi 發表於 18-4-14 10:28
我自己實在的例子:
小一英文考3種tenses:學校好快講一次,我在家解釋一次,佢已經明白,英文暫時也不用死記 ...
chicken n egg, perhaps

MrBeast 發表於 18-4-14 13:39
俗話說:書中自有黃金屋⋯講真唔洗什麼討論,個問題是齋閱讀能否「應付」到現今小學課程

...
要睇小學要求!好多時係要就返小朋友,而非家長意願。
我個服從性極低同反叛,好難搞!

MrBeast 發表於 18-4-14 13:41
chicken n egg, perhaps

好多朋友仔女(無閱讀習慣)講英文要背野,我暫時真係覺得佢無,遲啲唔敢講。
佢之前係英文科成績入資優組(級全年TOP 10),好多同學也是書迷。

學校寫作功課太少,希望多練筆。

mimi222shi 發表於 18-4-13 15:15
小學生仲細, 有幾多個會主動溫習...
我個仲要練下樂器,

有閱讀習慣,語文科係慳好多時間。

我哋係完全唔做附加練習,當然亦唔係求至TOP。

花時間大量做練習,此消彼長一定少左時間睇書。
‹ 上一主題|下一主題