用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文伴讀手冊徵求意見稿
樓主: eviepa
go

英文伴讀手冊徵求意見稿   [複製鏈接]

kwunpa 發表於 18-4-13 09:59
初小開始培養閲讀習慣,無問題;衹要:

父母有閲讀習慣;及
唔同意小朋友會悶到發慌至睇書。我家有電視、有手機、有電腦, 不過sorry, 小朋友無得接觸 有=無, 電視一個禮拜都開唔到一個鐘, 果個鐘係要嚟俾小朋友睇英文卡通, 最後電子嘢, 長期唔開壞咗。

玩具我哋都有, 尤其顏色筆最多。小朋友會畫嘢, 畫畫下又會攞書睇。佢哋細個時屋企好多書, 唔同種類, 鐘意睇乜都得, 所以睇書係佢哋生活既一部份, 唔會因為悶至睇。反而除咗畫畫, 其他玩具就好少玩, 最多阿細鐘意玩下puzzle。

1998Ruby1998 發表於 18-4-13 07:41
回覆 scgift 的帖子

我記得我細個冇問 BB 點黎,反而係問買六合彩同 ABH 股、外匯。阿爸又真係好認真咁解 ...
我果個小一, 佢公公經常聽財經台, 佢會問我咩是股票, 果日仲問我咩系10天, 50天移動平均線.  我都盡我九牛二虎之力解釋比佢知..... 不過好快見底.

little_yolky 發表於 18-4-13 12:33
唔同意小朋友會悶到發慌至睇書。我家有電視、有手機、有電腦, 不過sorry, 小朋友無得接觸 有=無, 電 ...
冇看月劇?

little_yolky 發表於 18-4-13 12:33
唔同意小朋友會悶到發慌至睇書。我家有電視、有手機、有電腦, 不過sorry, 小朋友無得接觸 有=無, 電 ...

你個case 其實系印證緊我講的事。第一,你兩公婆有閲讀習慣;第二,你兩個女沒有玩手機、電腦,少看電視。所以,佢地咪睇甘多書囉!

你試下今日開始日日比佢地打機或睇 youtube 啦!又或者比部 smartphone 你大女,睇下佢會用幾多時間睇 youtube 或玩 whatsapp?

kwunpa 發表於 18-4-13 13:39
你個case 其實系印證緊我講的事。第一,你兩公婆有閲讀習慣;第二,你兩個女沒有玩手機、電腦,少看電視。 ...

me me. 時間上冇正式統計,應該:電視和閱讀差不多,電視可能多dd,然後eca,最少是打機,最多當然是功課和溫習 ,不過可能我是個別例子

我同意你
我屋企有幾部電腦, 不過, 係做野先用, 唔做野無得用

悶到發慌要睇書, 個小朋友認真可憐...

我最憎迫人做野, 尤其佢性格根本唔受硬, 好彩佢自動波睇書

好多家長鼓勵大量閱讀, 除了想培養一個良好興趣之外, 提高語文能力也非常重要!

我希望他大量閱讀的另一目的, 除了成績外, 最重要是不希望花時間周圍補習.

小學小一已考測已要考文法/寫作, 慶幸因為佢大量閱讀, 暫時仍能應付.

MrBeast 發表於 18-4-13 13:31
冇看月劇?
緊係無啦, 我最憎架, 聽到頭好痛。只係有段好短既時間, 女麻女麻上嚟睇住阿大, 朝早同佢睇咋, 睇咗幾個月就中招!所以要老人家幫手, 就唔可以有太多意見, 中咗招都要自己鯁咗佢。

kwunpa 發表於 18-4-13 13:39
你個case 其實系印證緊我講的事。第一,你兩公婆有閲讀習慣;第二,你兩個女沒有玩手機、電腦,少看電視。 ...
印證咗喇, 舊年俾咗iPhone阿大, 由無近視變近視100度。不過唔係因為成日睇, 佢都唔係成日睇, 只係响被竇度黑麻麻咁睇, 睇咗幾個月俾我發現咗。收機!阿妹就仲衰D, 等無人監管既情況下(即家姐都唔在場), 會偷偷用iPad睇Youtube。所以iPad加咗密碼了。
不過當時佢哋都仲係繼續有睇書的, 只係電子產品間住嚟玩, 可能都叫大個至玩, 無咁顛狂。

mimi222shi 發表於 18-4-13 14:50
我同意你
但唔會自動波溫書呢。

little_yolky 發表於 18-4-13 15:09
但唔會自動波溫書呢。
小學生仲細, 有幾多個會主動溫習...
我個仲要練下樂器,

如果佢唔係認真有興趣閱讀, 小學放學到家已3點幾, 都累, 返黎HEA下先啦...

little_yolky 發表於 18-4-13 15:03
緊係無啦, 我最憎架, 聽到頭好痛。只係有段好短既時間, 女麻女麻上嚟睇住阿大, 朝早同佢睇咋, 睇咗幾個月就 ...
茶dok 撐我都唔好不過都米已成炊咯,不如比佢欣賞下,好過比$去睇,再唔係utube 找「落街冇錢買面包」

mimi222shi 發表於 18-4-13 15:15
小學生仲細, 有幾多個會主動溫習...
我個仲要練下樂器,

經過多年努力,默書我已放手無理,只是間中weekend 提下下星期有冇,有時大家都唔記得,咁佢就要臨急抱佛腳溫,都是自發,不過測考仲未得。

mimi222shi 發表於 18-4-13 14:50
我同意你

我估KWUNPA 的意思唔係話屋企完全無電腦電話之類, 而係就算有, 小朋友係大人的監控之下無得隨心所欲地玩。所以係"悶得發慌"之下 (我估KWUNPA 的意思係 : 小朋友係別無他選之下) 就大機會自己去睇書消磨時間.慢慢就會培養出個習慣. 如果D 書係有趣的, 應該會更快培養出閱讀興趣. 其實呢樣野而家都COMMON, 好多家長都唔俾小朋友在家自由開電視睇及玩手機. 正正因為有呢個限制, 如果再加上家長自己又有閱讀習慣, 小朋友要培養閱讀習慣會比較容易. 相反, 如果家長可以任由小朋友揀睇電視同玩手機, 相信大部分小朋友都會揀電視同手機.

mimi222shi 發表於 18-4-13 14:57
好多家長鼓勵大量閱讀, 除了想培養一個良好興趣之外, 提高語文能力也非常重要!

我希望他大量閱讀的另一目 ...
十分同意! 好唔想補習中英文! 因為補習成效唔會大. 應付考試都可能仲得. 但出黎工作同D英文叻既人一比, 就立分高下.

MrBeast 發表於 18-4-13 16:10
茶dok 撐我都唔好不過都米已成炊咯,不如比佢欣賞下,好過比$去睇,再唔係utube 找「落街冇錢買面包」:wah ...
唔係, 要去現場睇的, 好唔一樣。上網睇的通常係現階段學既歌, 上網聽熟佢。依家學緊華山救母, 真攞命, 一個字可以呀一分鐘, 唔知佢發生乜事

iababy 發表於 18-4-13 16:37
我估KWUNPA 的意思唔係話屋企完全無電腦電話之類, 而係就算有, 小朋友係大人的監控之下無得隨心所欲地玩。 ...
事實係,身邊唔少朋友子女不喜歡閱讀,就算悶到發慌,根本也不會閱讀,寧願HEA...

MrBeast 發表於 18-4-13 16:16
經過多年努力,默書我已放手無理,只是間中weekend 提下下星期有冇,有時大家都唔記得,咁佢就要臨急抱佛 ...
我知佢愛自由,懶懶閒,所以先揀間考測密既,等佢小休完,知道咁上下又要開工!

仲有,大量閱讀係以提高語文能力為目的!
如果,以為大量閱讀係為訓練什麼神童,認真搞笑!?

mimi222shi 發表於 18-4-13 16:53
事實係,身邊唔少朋友子女不喜歡閱讀,就算悶到發慌,根本也不會閱讀,寧願HEA... ...

寧願HEA 幾個鐘都唔睇書?!?! 真心想知可以點樣(無得睇電視玩電腦同手機的情況下)每日係屋企HEA 幾個鐘呢? 玩玩具? 晝畫? 定係出街玩?
‹ 上一主題|下一主題