用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文潦草
go

英文潦草

請問現在學校不是必須教潦草?

仔學校無教,我又見某些朋友的仔女讀中學,都係寫正階,在英文補習社見到高小初中的學生作品,都系寫正階。  但另一方面,又見其他朋友仔女三年級要寫草書copy book

我地高小要寫潦草。

回覆樓主:

我見好多間都小三開始練潦草,無論咩時候都一定要用潦草。不過有 d 學校就唔會嚴格規定,例如功課作文可以用,只係測驗考試。

不過中學一定冇限,我中學都係用返正階。

回覆樓主:

我們亦小三要学copy book.但高小自由用. Sfa同一些國際小学好似小一開始,亦有官津p4開始一定要用

小一開始學,小二强迫性用,習慣問題。

mimi222shi 發表於 18-3-31 08:46
小一開始學,小二强迫性用,習慣問題。

小一開始?小一好多同學手肌空間感都未發展好,正階字都未寫得好啊

我記得仔整個一年級寫字都好嚇人,班主任話唔使心急,佢仲細,過左7歲,空間感發展好左,二年級中左右就會寫得好好多

LeeCC 發表於 18-3-31 09:38
小一開始?小一好多同學手肌空間感都未發展好,正階字都未寫得好啊

我記得仔整個一年級寫字都好嚇人,班 ...

我小朋友當年傳統小學,應該係P2已經全部使用潦草~~~

樓上講上果間係神私校

“小一好多同學手肌空間感都未發展好,正階字都未寫得好” 的話,一係根本不被取録,一係早早被自然淘汰,一係家長發功練到得為止

小一時,不喜歡寫。升小二暑假開學前一星期,我同佢講小二一定要用,要練下。小二開學,全部同學都識。
我相信要學唔難,真係習慣問題,就算去第二間没有規定的學校,佢都會繼續用潦草。

siden 發表於 18-3-31 12:35
樓上講上果間係神私校

“小一好多同學手肌空間感都未發展好,正階字都未寫得好” 的話,一係根本不被取録 ...

明白

在普通學校,四年級寫正階仍有人寫到一舊舊

siden 發表於 18-3-31 12:35
樓上講上果間係神私校

“小一好多同學手肌空間感都未發展好,正階字都未寫得好” 的話,一係根本不被取録 ...
聽過一個故事,小一前summer orientation course,老師比了份抄寫功課,個小朋友已牙痛咁聲,點知交時有位同學仔做多老師要求幾倍,最後被選為班長。咁d學生小肌又點會唔好呢?

MrBeast 發表於 18-3-31 13:38
聽過一個故事,小一前summer orientation course,老師比了份抄寫功課,個小朋友已牙痛咁聲,點知交時有位 ...

deleted. 以為你講某私小

我仔間小學小四至小六規定英文要寫潦草,功課/測考都規定要所以佢寫慣左,升中後中學須然冇規定,但英文科佢仍然用潦草,因爲佢話寫草書比較快,作文都寫得快啲。

回覆樓主

其實學潦草有咩用?當年去到外國升學d字冇人睇得明先知外國人只寫正楷字,到而家多年後身邊的不論是本地或外國人都冇人寫緊英文潦草

回覆 Ocean419 的帖子

有研究發現學過潦草嘅學生寫作同串字都好過冇學過。同埋有讀障嘅小朋友學潦草會幫助佢地學習。

其实点解禁抗拒潦草啫?咪當書法寫好了?

Yanamami 發表於 18-4-1 22:20
其实点解禁抗拒潦草啫?咪當書法寫好了?

唔系抗拒呀,我個好羨慕人地三年級就可以寫,佢到四年級都無得學,佢自學咋

1998Ruby1998 發表於 18-4-1 18:56
回覆 Ocean419 的帖子

有研究發現學過潦草嘅學生寫作同串字都好過冇學過。同埋有讀障嘅小朋友學潦草會幫助 ...

關於該些硏究,請問有沒有更多的資料?

回覆 huba 的帖子

唔好意思,我都係之前略過下見到,記得係美國研究,但係依家搵唔返。