用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點樣可以幫助小朋友抒緩焦慮?
go

點樣可以幫助小朋友抒緩焦慮? [複製鏈接]

小朋友k3,資優兼有焦慮症,同我講話好擔心未來,唔知自己未來會點,學校新聞分享,講開敍利亞打仗,又成日問,香港會唔會有打仗?點解神唔捉哂啲壞人,容忍敍利亞打仗同有童兵?然後又話好怕一個人,即使我和他在家,但當我在廚房或沖涼時佢看不到我,怕我有危險或有事佢唔知。

有無人的小朋友都係咁?請問點處理呢啲問題?
   8    0    0    0

海仔媽 發表於 18-3-30 22:16
小朋友k3,資優兼有焦慮症,同我講話好擔心未來,唔知自己未來會點,學校新聞分享,講開敍利亞打仗,又成日 ...
幾時同埋點樣發現小朋友係資優兼同有焦慮症?會唔會係家長俾太大壓力佢?

小朋友k3,資優兼有焦慮症,同我講話好擔心未來,唔知自己未來會點,學校新聞分享,講開敍利亞打仗,又成日 ...

耐心解釋比小朋友知其他好多國家都曾經被戰火蹂躪,只不過現在已經恢復原狀,同佢一齊為敘利亞童兵祈禱,祈求世界和平,如果情況沒有改善,尋求學校社工協助。

.....

......

964000 發表於 18-4-1 09:17
高度敏感兒童,很缺乏安全感。
我係你暫時不會和他看新聞,等大D先。佢地每様野要解釋清楚,不要敷衍了事 ...

睇緊本心理學書”Living with Intensity Understanding the Sensitivity, Excitability, and Emotional Development of Gifted Children, Adolescents, and Adults”
集合了現今心理學家及教育界對資優兒這方面獨特行為的硏究。書中談及大部分資優兒都較敏感及大少都有比其他人過激的行為反應。因為他們有超凡的洞察力、聯想力,經常先天下之憂而憂、後天下之樂而樂, 資優也成了壓力的來源。

書中談到這些兒童最需要是周邊人的empathy 同理心,willingness to step into their shoes, hear their truths, see with their eyes, provide feedback and support. 不要把他們跟一般孩子比較, 不要將父母自己的一套強加於他們身上,幫他們發展真正的”Self”。

作者引用「國王的新衣」中指出國王沒穿衣的小孩作例子。當其他人都愚昧地稱讚國王的新衣很漂亮時,小孩有足夠的自信心指出其他人都不敢指出的事實, 幸運的是小孩的爸爸能跑出來証明孩子說真話,旁邊的人紛紛附和。若資優兒得周邊人支持找到強大的自我‘Self’, 就能像故事中的小孩般有無懼無畏的人,將壓力轉化為動力,將世界變得更美好!

回覆樓主

還有,可以叫孩子將不安、焦慮的情緒化為文字寫出來,圖畫畫出來、歌詞唱出來,用expression of emotions through creative arts 的方法宣洩出來。

最後,mindfulness meditation 靜觀呼吸對於stress reduction 放鬆也很有用. 有些電話Apps 如HeadSpace(英文),有專給小朋友做的靜觀訓練,3-5歲小朋友已經可以開始自己跟住聲音指示學用呼吸作自我放鬆。青年人/成人更有針對學業、工作、睡眠、運動、人際關係等專門訓練。

964000 發表於 18-4-1 09:17
高度敏感兒童,很缺乏安全感。
我係你暫時不會和他看新聞,等大D先。佢地每様野要解釋清楚,不要敷衍了事 ...
講得啱。其實不必要既壓力可能令敏感、無安全感既小朋友情況惡化。家長耐心教導好重要。

Activehealth 發表於 18-4-1 17:18
還有,可以叫孩子將不安、焦慮的情緒化為文字寫出來,圖畫畫出來、歌詞唱出來,用expression of emotions  ...
我反而覺得唔好俾小朋友感覺自己同其他人唔同會更好。叫佢將不安、焦慮的情緒化寫出來、畫出來、唱出來、宣洩出來,需要訓練過既家長先好做,否則有可能弄巧成拙。

可以試下, 家長好有耐性, 俾小朋友慢慢講出他擔心的問題及感受。
家長同時再扮演一個比他更害怕這問題的人, 又要引導他, 俾他自己講出可行解決問題方法/正確想法, 多次練習小朋友不同的焦慮問題, 要點時間, 急不來。
俾小朋友在家畫畫都有好處, 可手寫我心, 使他將不安的情緒有渠道可以抒發出來。
教小朋友做深呼吸放鬆練習, 如他感覺不安時。

講返他的感觉出来,型容一下,再問下點可以幫到你/其他人

assado 發表於 18-4-2 03:37

可以試下, 家長好有耐性, 俾小朋友慢慢講出他擔心的問題及感 ...
家長真係需要好有耐性,唔好直接問,最好傾偈時間接地問,聽小朋友慢慢講,然後安慰佢。

回覆樓主

推介呢本書

好有用。加油

為什麼我的孩子總是有這麼多煩惱?:15種工具,有效化解孩子的情緒問題!
Why Smart Kids Worry

還有,可以叫孩子將不安、焦慮的情緒化為文字寫出來,圖畫畫出來、歌詞唱出來,用expression of emotions  ...

Download 了headspace, 小朋友唔肯合作用

964000 發表於 18-4-3 18:19
Download 了headspace, 小朋友唔肯合作用,佢話呢D野係想叫佢瞓覺佢至憎不過我稔自己都好需要 ...

其實Mindfulness 靜觀,又稱「覺醒」或「專注覺察」,是要保持清醒的。

靜觀是有意識地、不加批判地將注意力集中於觀察此時此刻發生的事情,包括了我們的身體感覺、思想、情緒和行為等。這份注意力能讓我們孕育出更敏銳的覺察力和思考力,幫助我們接納當下的狀況,並察覺內心潛藏的恐懼和不安,從而減少無意識的負面行為。

Activehealth 發表於 18-4-3 20:56
其實Mindfulness 靜觀,又稱「覺醒」或「專注覺察」,是要保持清醒的。

靜觀是有意識地、不加批判地將注 ...

真係要學下

download左,但小朋友定唔到來跟,一叫佢定下來聽,佢就覺得好煩燥

海仔媽 發表於 18-4-6 07:16
download左,但小朋友定唔到來跟,一叫佢定下來聽,佢就覺得好煩燥

我係自己上咗個MBSR 課程自己日日做靜觀打坐,佢見到我成個放鬆咗,我再教佢用個app 自己做。

仲用利誘一星期俾多$10零用錢引佢日日做,就算最短1/3/5 mins 都收貨,個app 有log check 得番。做覺得幫到佢,依家佢日日做15-20mins.

可嘗試同佢按摩及自己去學遊戲治療 學左同佢每星期係屋企做 有助佢地舒發負面情緒和思想
劉雪霞女士教的遊戲治療課程不錯的 你可在網上search 劉雪霞 遊戲治療便找到資料 我識些專業人士都是跟她學的 在行內很有名

gingerm 發表於 18-4-3 11:21
推介呢本書

好有用。加油

thx for sharing,剛看完了這本書,非常有用,看完後我發現平日我對佢的應對很多都錯了,有啲回應可能令佢更為焦慮,我要學下入面的方法去應對佢,thx
‹ 上一主題|下一主題