用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校網11、12、31、34、41
go

校網11、12、31、34、41

對女孩子來說,那個校網的學校較好?又有一個妹妹跟尾

esthereddie 發表於 18-3-30 14:31
對女孩子來說,那個校網的學校較好?又有一個妹妹跟尾

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

一定41

....

起碼一定不是 34 同 31。

somoon 發表於 18-3-31 21:56
41嗎? 不是有1/3 被派去黃大仙嗎?

如果乙一唔楝MCS,都好穩陣。

41 有3間女校,當整個校網有一半女生,爭3間女校既位其實機會率好高

crystalupala 發表於 18-4-1 00:33
41 有3間女校,當整個校網有一半女生,爭3間女校既位其實機會率好高

但我覺得11對女仔來講好似比41好少少

11有聖心津小同ssgc,其他男女校(英二,聖彼得等)都唔差
41 MCS當然好,但其他又真係同11果幾間差不多/差少少
聖津同ssgc表面上有幼稚園,但其實好多都上聖心私小同其他學校

又或者可以話41係進取型,11係穩陣派

LinusYip 發表於 18-4-1 08:26

11稍為唔好的,是很多間也要放乙一才中,乙二已經唔知放咩好。41女仔,進取的乙一MCS、乙二兩間聖家二選一仍有機會中,保守的索性乙一聖家必中

LinusYip 發表於 18-4-1 08:26

從多角度思考:

1. 係11網, 如果聖提女子, 聖心唔放乙1, 仲有冇放邊間水平不太差係乙1較安全?

2. 係11網, 日後升中會如何呢? 當聖嘉勒近年小學都收到100人一級, 大抽獎又只得番個位數字學額俾街外人.... 即係全區目標又係好似男仔咁得番一間

3. 係11網升中, 區內係無任何一間達B2水平既中學會收取女學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-2 13:45
從多角度思考:

1. 係11網, 如果聖提女子, 聖心唔放乙1, 仲有冇放邊間水平不太差係乙1較安全?

受教了

我一向好怕要靠抽獎
所以考到都係情願自己考

WinnieCatCat 發表於 18-4-1 11:26
11稍為唔好的,是很多間也要放乙一才中,乙二已經唔知放咩好。41女仔,進取的乙一MCS、乙二兩間聖家二選一 ...

点解乙部揀聖家仍有機會中呀,想了解多D

回覆 hkpapa852 的帖子

印象大抽獎st clare 收好多b2女生

christy2011 發表於 18-4-4 09:28

印象大抽獎st clare 收好多b2女生
你指升中?

以前St Clare小學部人太少, 得40人唔夠, 大把街外位..... 但現在St Clare小學一級有100人, 已經無乜街外位了

好似今年st clare 小六100人,但始終中西區只要係b1, 點都入到b1校,俾其他地區好

christy2011 發表於 18-4-4 10:10

好似今年st clare 小六100人,但始終中西區只要係b1, 點都入到b1校,俾其他地區好 ...
女仔, 過兩三年後都未必夠位了......

alanjordan 發表於 18-4-4 09:01

係供求問題,有數得計,以今年學位數目做例子:
大抽獎學位 MCS 70, 聖家 42,聖家九龍塘 56,總共168個位。今年成個41網先600個學位左右,當有一半學童係女仔(300人)又全部都揀呢三間女校,即是300人爭168個學位,咁好高機會啦!就算第二年人數多d, 始終有三間學校分薄客源,還是算易抽中

alanjordan 發表於 18-4-4 09:01

因在家長心目中,兩間聖家和MCS的級數仍有距離,住41好難抗拒唔抽MCS的啊!不像11的聖提女和聖心,或12的三大天主教女校,算是相近level,均有家長放乙一,放乙二便冇機會。聖家放乙二,是有機會中,但不一定中,不過,捨得唔抽MCS乙一放聖家,就必入

女仔唔會派出去啦!

WinnieCatCat 發表於 18-4-4 21:27
因在家長心目中,兩間聖家和MCS的級數仍有距離,住41好難抗拒唔抽MCS的啊!不像11的聖提女和聖心,或12的 ...

41綱放乙一MCS, 乙二聖家,機會應該大過net 12, 及net 11入 MPS/ St. Paul Catholic/ SFCS/SHCS/聖提女,五大女津小,因這五間放乙二無機,聖家放乙二仲有大機會