用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 缺乏醫生之辯(左丁山)
go

缺乏醫生之辯(左丁山)

香港應否輸入醫生,醫生界與經濟學界及智庫一直爭論不休,有經濟學概念之人,老早認定自1997之後,本港醫療界有嚴重保護主義傾向,極力為阻止留學外國之本港學生回港執業,設置路障。假如香港醫生充足,人手過剩,大家就無話好講,但現時情況是盲嘅都睇到,公立醫院醫生護士不足,日做夜做,做到氣咳,疏漏難免,亦堪同情,好似最近聯合醫院及老牌皇牌醫院、港大醫學院陣地瑪麗醫院亦連番出錯,已經響起黃燈警示嘞,特區政府雖然盡量唔敢得罪醫生界,若為民生着想,都要諗下過往「黃金五十」嘅林奮強研究報告及今年「香港團結基金」(喂,係董伯伯搞㗎,林鄭特首要唔要畀吓薄面,仔細審視吓呀?),都大力主張輸入醫生,可見民間已逐漸有共識,獨是醫生界拼命反對。

經濟日報在3月20日報導「香港團結基金」黃元山與醫學會秘書林哲玄,表達不同意見,黃元山同意林奮強之見解,林哲玄有如下講法:「本港一間區域性大醫院半年前有7名醫生入職嘅內科部門,但當中5人因感到工作壓力巨大、辛苦等原因辭職,轉到其他部門或私營市場,即使將人口比例推高至每一千人口有3名醫生,但又有多少人願意留在公營體系、留在內科及急症室等部門?」

對左丁山呢類會考成績曳,冇資格報讀醫科嘅笨人來講,林哲玄之言可以如此理解:7名醫生入職,5名感到工作壓力巨大,辭職而去,咁樣仲唔係人手短缺衍生出嚟嘅問題?假使嗰間醫院內科部有10至14名醫生,可以分擔工作,大家可以早啲放工,於是唔感覺到工作有壓力,願意留在公立醫院呀?現在公營體系正正因為醫生嚴重缺乏,先至引起逃亡潮嘅啫!林哲玄之言剛好證實香港有輸入醫生嘅需要!

昨日吃飯,聽到一位朋友講中文大學嘅腫瘤教授、肺癌權威莫樹錦,雖然世界知名,但因在加拿大讀醫(Alberta),回到中大後不能在港執業,走出威爾斯親王醫院就不可行醫,但呢位大教授啲學生就當然可以啦。朋友嘆一聲:「香港醫學界不能容納海外英才,非香港之福也!」咪係囉,DSE/IB狀元有Johns Hopkins醫學院錄取,都唔敢去呀!另一位朋友之親戚患上肺癌,一間私立醫院肺癌專家初步檢查之後,話做手術要40萬元,不收支票本票,要收現金,嗰位親戚話要考慮幾日,醫生嘅護士竟然連日追call,親戚決定話NO之後,護士擲佢電話,令佢感嘆。「啲香港醫生巴閉到咁,係唔係因為無競爭呀!」

左丁山

回覆 elbar 的帖子

我不反對海外醫生在香港執業,但如何界定何謂海外醫生,團結基金跟香港所有大學都可能認為國內=國際,這正正是醫學會所擔心的原因!

我較傾向政治不正確的做法,用返以前英聯邦作基礎,香港人在那些國家有認可資歷,可以互認,或是補考及加強某部份的實習,星架坡及澳門可以吸收香港人非香港資歷的醫生,點解香港唔可以,這才是真正耐人尋味!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

SINGAPORE MEDICAL COUNCILLIST OF REGISTRABLE BASIC MEDICAL QUALIFICATIONS

新加波只認可某些學歷, 但包括大陸:

1. Peking University Health Science Centre (PUHSC)
2. Shanghai Medical College, Fudan University
3. Peking Union Medical College (PUMC) TsinghuaUniversity
4. Shanghai Jiao Tong University School of Medicine
5. Sun Yat-Sen College of Medical Science(Guangdong), Sun Yat-Sen University
6. Zhejiang University School of Medicine Master of Medicine
7. School of Medicine , Wuhan University Master of Medicine
8. The West China College of Medicine, SichuanUniversity

ANChan59 發表於 18-3-30 02:21

我不反對海外醫生在香港執業,但如何界定何謂海外醫生,團結基金跟香港所有大學都可能 ...

主要是政治問題,如果承認國際醫生,很難單一exclude大陸醫生,只承認外國醫生(politically incorrect)。其實現在來香港考執業試的大陸醫生佔多(合格率亦最低),唔識中文的外國人不會來。不過我覺得香港將來始終會「接受」大陸醫生。

ANChan59 發表於 18-3-30 02:21

我不反對海外醫生在香港執業,但如何界定何謂海外醫生,團結基金跟香港所有大學都可能 ...

根據香港相關醫療方面類似情況,如要認可就多數認可英,美,加,愛,星,澳,紐 當地認可醫學院畢業生,正常來說可煩少樣英文

回覆樓主

説來説去就是不想利益被攤薄,香港政府施政一直受利益集團左右,醫學界,的士車主,新界鄉紳,地產商一大堆,受害人往往是廣大市民,奇情是政府怕什麼他們什麼?

elbar 發表於 18-3-29 16:52
香港應否輸入醫生,醫生界與經濟學界及智庫一直爭論不休,有經濟學概念之人,老早認定自1997之後,本港 ...

Johns Hopkins?
乜美國醫科唔係 second degree 嗎?
DSE / IB 點直入美國醫科?
香港人真係鍾意講大話。

nintendo 發表於 18-3-31 18:57
佢會否想指 Pre-med program

nintendo 發表於 18-3-31 18:57

也不是個個香港人這樣不學無術的!

起碼你指出漏洞,你唔好同我講你不是香港人!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

964000 發表於 18-3-30 04:31
主要是政治問題,如果承認國際醫生,很難單一exclude大陸醫生,只承認外國醫生(politically incorrect)。 ...
真人真事, 曾經睇個一個大陸政府女醫生(大陸人好重鄉音),約了下午2pm, 準時到診, 但對方遲了15左右返,應該係因為lunch食晏左, 可理解的, 但令我O嘴你, 入了房 但她還 姿姿整整, 梳梳頭, 照照鏡, 攪了一論, 之後第一句不是問我有乜唔舒服, 而係問我..我今日個髮形親唔親, 正常梗係答"親", 我個診重響佢手上

elbar 發表於 18-3-30 08:33

根據香港相關醫療方面類似情況,如要認可就多數認可英,美, ...

不可以這樣做,如果只認可外國勢力,大陸醫學界情何以堪?別忙記香港醫學界現在都要比面大陸的,又港大深圳醫院,又很多學術交流和合作研究(人工平成本低),香港醫學界是不會正面得罪上面的。如果門檻一降大陸醫生便可擁入,如果有個得體的方法解決到是非常歡迎。不過我相信10-20年便會失守,因為漸漸新香港人可能對大陸醫生沒有這麼抗拒,而且醫管局會歡迎更多海外(even大陸)因為可以減低成本。

mansdom 發表於 18-4-1 08:52
真人真事, 曾經睇個一個大陸政府女醫生(大陸人好重鄉音),約了下午2pm, 準時到診, 但對方遲了15左右返,應該 ...

好professional, 測試緊你視力及清醒情度

964000 發表於 18-4-1 09:06
不可以這樣做,如果只認可外國勢力,大陸醫學界情何以堪?別忙記香港醫學界現在都要比面大陸的,又港大深 ...

唔好講醫人,獸醫方面到現時都還未認可 中國院校

964000 發表於 18-3-30 04:31
主要是政治問題,如果承認國際醫生,很難單一exclude大陸醫生,只承認外國醫生(politically incorrect)。 ...

香港工作環境很難吸引英美加澳醫生來香港。人地生活環境好,住屋平,1M USD 已經有一間唔錯的屋,同價而家在香港只可買豆腐膶;人地教育又好,如果冇國際學校的 educational allowance 就唔吸引。私人企業又唔同,有實力比較優厚的條件比 expat。大家怕大陸醫生,我建議大家也小心其他亞洲地區如菲律賓。

回覆樓主

是的,其實只是吸引到港人到外國䜖醫的子女(物曾蔭權的兒子)和無限大陸醫生。

Cara2006 發表於 18-4-1 13:14
香港工作環境很難吸引英美加澳醫生來香港。人地生活環境好,住屋平,1M USD 已經有一間唔錯的屋,同價而家 ...

Philippine 大部分都不會來,因為不會廣東話

Cheeselover 發表於 18-3-30 23:20
奇情是政府怕什麼他們什麼?

政府高官,和各利益集團關連不少。

財爺波話免差餉唔派錢,免差餉佢自己得益更多。

964000 發表於 18-4-1 13:17
Philippine 大部分都不會來,因為不會廣東話

如果係香港人,去菲律賓讀醫呢?

而且,有錢,乜都可以學,大家小心為上。

964000 發表於 18-4-1 13:17
是的,其實只是吸引到港人到外國䜖醫的子女(物曾蔭權的兒子)和無限大陸醫生。
...

我亦擔心,有香港人返大陸讀醫,再返香港做醫生。

香港人去英美加澳讀再回香港,我接受,人地制度好,有水平。

elbar 發表於 18-3-30 08:33
英,美,加,愛,星,澳,紐

如果係呢 d 國家,我讚成開放。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊