用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 考到ICS,掙扎中
go

考到ICS,掙扎中 [複製鏈接]

本身唸住過兩年先唸小朋友讀local定IS好,不過都想早d攞下經驗想知IS學校會點面試所以都報左ICS,無唸過小朋友會考到ICS有Reception One Offer,突然要提早決定,我同c6都15,16中。

依家小朋友返緊St Cat Pn,可以直升K1。不過都好驚放棄左ICS將來會後悔,始終一條龍。不過又擔心揀ICS自己唔識簡體中文到時唔識同小朋友溫習。如果繼續讀SC浸一下中文先考IS嘅小學,到時候係咪無可能入到? 其實C6之前唸住讀住SC過兩年報CAIS,始終CAIS係教繁體中文,不過依家突然有ICS Offer又好吸引,始終我哋保證唔到小朋友到時考唔考到CAIS或其他IS。其實係咪唔需要太擔心學簡體字定繁體字呢?

當然,我哋唔係一定要小朋友小學考IS,如考到好的本地直資或私校都會考慮的,所以都有唸過繼續讀SC,不過都擔心到時唔好話考IS,連好嘅直資同私校都考不到就會後悔今日無揀ICS。

大家有乜睇法意見?謝謝大家!
   2    0    0    0

回覆樓主

而家讀多兩年St Cat,唔覺得會對將來中文有幾大幫助。不過如果St Cat兩年後再考你説的IS,應該不是太難,況且而家仲有咁多新校。

回覆 964000 的帖子

同意

回覆樓主:

1. 你而家十五十六,即係唔係咁想,考到心儀學校的心情唔係咁樣。呢條係十幾年,一行難回頭的路,唔應該有勉强。

2. 如果你對本地直私仲有興趣,去咗ICS,虽然一樣可以考直私,但中文的競争力會低咗。

3. 而家放棄ICS,除非教會background好硬,否則到小一機會係低好多,呢個係現實。

Jane1983 發表於 18-3-29 17:06
1. 你而家十五十六,即係唔係咁想,考到心儀學校的心情唔係咁樣。呢條係十幾年,一行難回頭的路,唔應該有 ...

Friend’s daughter is at st Paul convent . Top grade wanna change to ICS for high school. Even pass with outstanding result, still not secured for a seat.

lui 發表於 18-3-29 19:51
Friend’s daughter is at st Paul convent . Top grade wanna change to ICS for high school. Even pass ...

但你有3,就好多嘢鬆好多。

回覆樓主

Ics 幼稚園 上Ics 小學 好似不是100%直上的!

Lok0211878 發表於 18-3-29 15:45
本身唸住過兩年先唸小朋友讀local定IS好,不過都想早d攞下經驗想知IS學校會點面試所以都報左ICS,無唸過小 ...
既然樓主一心想讀多幾年中文先轉國際學校,又想學繁體字中文的話,雖然而家有ICS offer,但似乎唔係你想要嘅嘢,只不過覺得唔接受會浪費咗個機會,很可惜而已!

如果入ICS,中文就一定係學簡體字,單靠學校教亦唔會程度好高,不過又唔一定出唔返去傳統名校,見過有人初小成功轉出去一間英文比中文要求高的學校。

回覆樓主

很感激大家用心的留言,你們的回應我們都會認真消化唸清楚先作最後決定,亦不希望做錯決定,始終影響小朋友往後十幾年的教育,或者大家可不可以分享多一些ICS的資訊,特別係小朋友由Reception one已經開始讀ICS嘅家長,可否分享多一些小朋友入讀後的情況,有沒有甚麼特別心得或者需要留意的地方,我們希望從多方面了解清楚先作決定,再一次感大家的意見幫忙!謝謝!

Lok0211878 發表於 18-3-30 22:01
很感激大家用心的留言,你們的回應我們都會認真消化唸清楚先作最後決定,亦不希望做錯決定,始終影響小朋友 ...

My two kids have been with ICS since R1, they are now in upper elementary and middle school.
PG1 is much harder to get in than R1 because the spots are significantly fewer. About 90% of R2 kids would go to PG1. Waiting list for ICS especially for lower elementary is ridiculously long.
You can consider taking the offer while supplementing the child with more Chinese outside school so he can apply to DSS again after PG1. Otherwise, the Chinese level you get from ICS alone would not be sufficient for local school primary 1 (and it’s not just about the difference between simplified vs traditional)

本身唸住過兩年先唸小朋友讀local定IS好,不過都想早d攞下經驗想知IS學校會點面試所以都報左ICS,無唸過小 ...

我有朋友都好似你一樣想法,未必一定要讀國際,都想試一試local school先。他們小朋友都是讀St. Cat, K1考去ESF只有waiting, 到K2有位又冇轉去。去年報RC同ESF就連interview 機會都冇。現在只可以等考其他直資學校。

我不反對學繁體,也不是簡體熱愛支持者。不過選校時,我一向建議不要太理會這個因素。舉個例子,如果劍橋大學有幼稚園可以直升大學,但教簡體字,你會點選擇。又或者三大神校男拔女拔聖保羅係用簡體,你會點? 選校時應該把學校概「核心理念」作優先決定因素。

點解,原因係,繁簡問題可以出街補救,但「核心理念」係唔可以補。你ICS用簡體,但如果有另一間國際學校係信ISIS但用繁體,你又點決定呢?

第二,小學先升係無乜問題,但事實上係會難左。年級越高就越難,除左英文問題,思維上係好難跟上。呢個要自己取捨。

係我自己概朋友圈中,死得最慘概大多係幼稚園時想考Local School,把IS當backup概家長。佢地唔明白兩個教育系統概要求係唔同。一心考本地概,花錢谷面試班。一心考國際概就花錢谷英文。但個D 打牌又想做清一式,又想做對對糊概人,唔係下下都有得食。結果呢類概家長結果係點? 佢地去大抽獎。

新校係多左,不過除左Mount Kelly外,大多學校都好滿了。去問可能都仲有位。不過學校唔係見人就一定收。到你小朋友上小學時,我相信個幾間新校會上晒岸。教育局計算所謂國際學校需求時,係用緊外藉人士人口去估算。但香港概國際學校某程式上係英國概私校,係因為本地學校太差,家長又俾得而產生出來市場。

要唔要offer基本上係要自己決定。

EconFather 發表於 18-3-31 07:14
我不反對學繁體,也不是簡體熱愛支持者。不過選校時,我一向建議不要太理會這個因素。舉個例子,如果劍橋 ...

「係我自己概朋友圈中,死得最慘概大多係幼稚園時想考Local School,把IS當backup概家長。」

Agree,他們以為can get the best of both worlds, 但其實是兩頭唔到岸。通常只有second tier IS作backup (不是貶意,而是這些家長mindset其實又不甘去非top tier IS), 跟著又不停掙扎應不應該交那5-6位數字的留位費再搏大抽獎/扣門,老實說我覺得是傭人自擾,浪費金錢和時間。

964000 發表於 18-3-31 11:25
「係我自己概朋友圈中,死得最慘概大多係幼稚園時想考Local School,把IS當backup概家長。」

Agree,他們 ...

見過很多聲稱有錢既家長,成身名牌,老公開跑車,但卻不願意花錢在教育上,要決心考男女拔,最後考唔到先走去讀私校。之後仲要同你講學費成萬蚊一個月。之後同你講想小朋友學中文,但佢自己就日日用英文同小朋友講野。

就好似有錢人唔想買煲,死都要儲惠康印花換,但未儲完已經俾人換晒。

EconFather 發表於 18-3-31 12:26
見過很多聲稱有錢既家長,成身名牌,老公開跑車,但卻不願意花錢在教育上,要決心考男女拔,最後考唔到先 ...

Ghhj

回覆樓主:

一個小朋友,有愛錫佢的父母,家庭可以支持佢讀學習比較愉快的IS,在我心目中佢已經好幸福,可以成就無限可能。

除了中文一星期得一堂可能學唔到之外,好多其他憂慮如繁簡體,都是小問題。

回覆樓主

我係ICS用家.

1. 升Pre-Grade 1: ~90% from R2, 100+爭~10位from outside

2. ICS 其實係PIS, not IS

3. 學中文最好打持久戰, 上完課後盡力全學講用中文, 宜家小朋友都可以跟到local中文level, 繁簡廣普都用到

4. 最後, 我哋放棄考local直私小. 準備local P1面試條路實在太辛苦

Jane1983 發表於 18-3-31 13:59
一個小朋友,有愛錫佢的父母,家庭可以支持佢讀學習比較愉快的IS,在我心目中佢已經好幸福,可以成就無限可 ...

我覺得都要父母有IS mindset 配合才叫真正幸福,見過讀緊IS但超級local style 虎媽,D補習排山倒海,小朋友完全沒有自學的機會,最終入左英國top boarding school, 放假回來又狂補過。

964000 發表於 18-3-31 14:46

我覺得都要父母有IS mindset 配合才叫真正幸福,見過讀緊IS ...

我都認識IS虎媽,但因為學校唔逼,即使送出去補習,小朋友始終比local school輕鬆好多。簡單講,10幾日的長假期得一樣功課或直情無功課,和local十樣八樣,已經差好遠。

EconFather 發表於 18-3-31 12:26
見過很多聲稱有錢既家長,成身名牌,老公開跑車,但卻不願意花錢在教育上,要決心考男女拔,最後考唔到先 ...
EconFather,你成曰都咁幽默,你仔女肯定好幸福
‹ 上一主題|下一主題